29.5.17

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Πώς μια... πίτσα έφερε εκατομμύρια δολάρια

Της Κατερίνας Κοσμά
Την επένδυση ενδεχομένως του... αιώνα πραγματοποίησε πριν από επτά χρόνια ένας προγραμματιστής! Ήταν 22 Μαΐου του 2010 όταν ο Laszlo Hanyecz αγόρασε δύο πίτσες χρησιμοποιώντας 10.000 μονάδες (περίπου 40 δολάρια) του άγνωστου εκείνη την εποχή,
αλλά πολυσυζητημένου πλέον ψηφιακού νομίσματος bitcoin.
Πού να φανταζόταν, λοιπόν, τότε ότι με μία αγγελία, την οποία ανάρτησε για να... διασκεδάσει, θα «φούσκωνε» τον τραπεζικό του λογαριασμό με περισσότερα από 20 εκατ. δολάρια!
Από την αρχή του έτους η αξία του bitcoin υπερδιπλασιάστηκε σημειώνοντας αλλεπάλληλα ρεκόρ και τις τελευταίες μέρες ξεπέρασε ακόμη και την τιμή του χρυσού «πετώντας» πάνω από τα 2.700 δολάρια. Ειδικά μόνο την Πέμπτη σημείωσε ημερήσια άνοδο 200 δολαρίων φτάνοντας τα 2.752 δολάρια, επίπεδο διπλάσιο από την τιμή στις 30 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία του CoinDesk. Η απότομη άνοδος της τιμής ήταν σύμφωνα με αναλυτές αποτέλεσμα μιας συμφωνίας περισσότερων από 50 εταιρειών για την επιτάχυνση της επεξεργασίας των συναλλαγών. Η αγοραστική φρενίτιδα για bitcoin κυρίως σε Κίνα και Ιαπωνία έχει δώσει ώθηση στο ράλι του νομίσματος το οποίο μπορεί να διακινηθεί γρήγορα και ανώνυμα σε όλο τον κόσμο, με τους ειδικούς να προβλέπουν «εκτίναξη» του έως τα 3.500 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.
Πώς μια... πίτσα έφερε εκατομμύρια δολάρια
Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι μεγάλο ρόλο στο πρόσφατο άλμα του bitcoin έχει διαδραματίσει επίσης η αύξηση της ζήτησης για άλλα ψηφιακά νομίσματα που πωλούνται σε λεγόμενες «αρχικές προσφορές νομίσματος» ή ICOs (initial coin offerings). Μέσα σε επτά χρόνια η αξία του Bitcoin πολλαπλασιάστηκε 879,999 φορές. Έτσι αν για παράδειγμα ένας επενδυτής είχε αποφασίσει να ξοδέψει πέντε δολάρια για να αγοράσει συνολικά 2.000 bitcoins το 2010, σήμερα η αξία αυτού του μεριδίου ισοδυναμεί με 4,4 εκατ. δολάρια. Αντίστοιχα μια αγορά 480.000 bitcoins με ποσό 1.200 δολαρίων σήμερα θα είχε αξία τουλάχιστον 1,1 δισ. δολαρίων! Η ιστορική αγοραπωλησία του Laszlo Hanyecz δικαίως χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη συναλλαγή bitcoin στον «πραγματικό κόσμο». Ο Laszlo είχε τότε γράψει την αγγελία του στο Bitcoin Talk forum:
«?Θα πληρώσω 10.000 bitcoins για μερικές πίτσες. Ίσως 2 μεγάλες, για να έχω και για την επόμενη μέρα. Μπορείτε να φτιάξετε την πίτσα και να την φέρετε στο σπίτι μου ή να την παραγγείλετε για λογαριασμό μου από τον τόπο παράδοσης. Αυτό που επιδιώκω είναι να παραλάβω φαγητό με αντάλλαγμα bitcoins?».
Βρετανός χρήστης
Στη συνέχεια ανέφερε τα υλικά που θα ήθελε να έχει η πίτσα του και έκλεισε αναμένοντας απάντηση από τους ενδιαφερόμενους. Ποιος θα το περίμενε πως, όχι μόνο θα έβρισκε ανταπόκριση το μήνυμά του από ένα Βρετανό χρήστη, αλλά και ότι επτά χρόνια μετά, τα 10.000 bitcoins του θα άξιζαν πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια! Ο ίδιος ο Laszlo ανέφερε το 2013 στους New York Times πως τα bitcoins δεν είχαν κάποια αξία τότε, γι’ αυτό και η ιδέα της συναλλαγής με μια πίτσα ήταν κάτι διασκεδαστικό, ενώ κανείς δεν περίμενε πως επρόκειτο να πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις το εν λόγω νόμισμα! Αξιοσημείωτο είναι πως οι χρήστες των bitcoins έχουν ορίσει την 22α Μαίου ως «Bitcoin Pizza Day».
Το ψηφιακό νόμισμα έλαβε σημαντική ώθηση την τελευταία εβδομάδα από την αποδυνάμωση του δολαρίου, αλλά και από την είδηση ότι η Peach κατέστη η πρώτη αεροπορική εταιρεία της Ιαπωνίας που δέχεται τις πληρωμές σε Bitcoin Ευνοϊκά για το ψηφιακό νόμισμα λειτουργεί, άλλωστε, και η γενική πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως, ενισχύοντας τη ζήτηση για το Bitcoin που νοείται ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Το Bitcoin ξεπέρασε τα 1.000 δολάρια, για πρώτη φορά, τον Νοέμβριο του 2013 και η αξία του έχει γνωρίσει έντονες διακυμάνσεις από τότε.
Για παράδειγμα, στις αρχές του 2014, η αξία του ανερχόταν σε μόλις 280 δολάρια. Όσον αφορά στη φετινή χρονιά, το Bitcoin έχει γνωρίσει άνοδο της τάξεως του 180%! H άνοδος του Bitcoin ώθησε την αξία των κρυπτογραφημένων νομισμάτων πάνω από τα 50 δισ. δολάρια και ενίσχυσε τους φόβους για μια «φούσκα» περιουσιακών στοιχείων στη μη ρυθμιζόμενη αγορά. Ένας αυξανόμενος αριθμός εναλλακτικών ψηφιακών νομισμάτων ή αλλιώς των «alt-coins» τροφοδοτεί μια πρωτόγνωρη φρενίτιδα με την αξία κάποιων να ανεβαίνει μέχρι και 500% την περασμένη εβδομάδα. Όπως ωστόσο πολλοί αναλυτές αναφέρουν, η κερδοσκοπία έχει ωφεληθεί από ανώνυμα συστήματα πληρωμής, τα οποία χρησιμοποιούνται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου που κάνουν επιθέσεις μεγάλης κλίμακας όπως το χακάρισμα με το κακόβουλο ransomware το οποίο έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις τις προηγούμενες μέρες.
Σημειώνεται πως εκτός από το bitcoin υπάρχουν ακόμη 830 εναλλακτικά νομίσματα όπως είναι το Litecoin και το MiketheMug, ένα νόμισμα το οποίο υπόσχεται να κάνει εβδομαδιαίες επιστροφές στους κατόχους. Η αύξηση των αρχικών προσφορών νομισμάτων (ICO), οι μη ελεγχόμενες εκδόσεις κρυπτογραφικών νομισμάτων όπου οι επενδυτές μπορούν να αντλήσουν ρευστό σε bitcoin ή άλλα κρυπτογραφημένα νομίσματα, τροφοδότησε την αγορά και τράβηξε την προσοχή επαγγελματικών από το νομικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι οι ICO, προσπαθούν να ενταχθούν στην αγορά ως εναλλακτική λύση σε όσους διαχειρίζονται venture capitals προκειμένου να αντλήσουν ρευστό για τις επιχειρήσεις τους και παραβιάζοντας το ισχύον δίκαιο περί κινητών αξιών. «Με τη διαδικασία των ICO εκδίδονται κρυπτογραφικά νομίσματα αντί για μετοχές και ομόλογα αλλά αυτό είναι άσχετο με την ουσία της δραστηριότητας, η οποία αντλεί κεφάλαια από το ευρύ κοινό», ανέφερε ο Ajit Tripathi, διευθυντής της Fintech στην PwC. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «οι δραστηριότητες αύξησης κεφαλαίου πρέπει να ρυθμιστούν προκειμένου να προστατεύσουν τους επενδυτές?.Το ερώτημα είναι πόσο έμπειροι είναι αυτοί οι επενδυτές» σημείωσε σχετικά.
Ρυθμιστικές αρχές
Οι ρυθμιστικές αρχές σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να παλινωδούν για το πώς πρέπει να χειριστούν το bitcoin. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Ιαπωνία αυστηροποίησε το ρυθμιστικό πλαίσιο των συναλλαγών bitcoin. Η κίνηση αυτή ανάγκασε τις συναλλαγές να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία κατά του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος. Οι αναλυτές θεωρούν ότι πολλοί διακινούν εναλλακτικά νομίσματα από τα τμήματα ΙΤ των επιχειρήσεων, τα οποία επικεντρώνονται στον χρηματοοικονομικό τομέα και ξεφεύγουν της προσοχής των ανωτέρων τους. Πολλοί κάνουν «ψηφιακές περιουσίες» αλλά δεν είναι σε θέση να ρευστοποιήσουν στις τράπεζες καθώς «σκοντάφτουν» πάνω στα μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος. Η ιστορία του Bitcoin αγγίζει πλέον τα όρια του μύθου: μέχρι και σήμερα ο εμπνευστής και δημιουργός του παραμένει άγνωστος, τα δε ονόματα που κατά καιρούς του αποδίδονται αντιστοιχούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είτε δεν ταυτοποιούνται είτε ουδεμία σχέση με αυτό έχουν, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων.
Τι είναι, όμως, Bitcoin και πως δημιουργείται; Πρόκειται για ένα από τα ψηφιακά νομίσματα, που κατασκευάζονται με κώδικα, είναι άυλο και η κτήση του λαμβάνει χώρα μέσω της κατοχής κωδικών πρόσβασης στο «πορτοφολάκι» (Wallet), εντός του οποίου φυλάσσεται. Ο αριθμός των κατασκευασμένων Bitcoins μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστος ενώ η απώτερη ποσότητα, που μπορεί να δημιουργηθεί ανέρχεται στα 21.000.000. Η κατασκευή του απαιτεί ισχυρή υπολογιστή δύναμη. Με απλά λόγια, πολλοί υπολογιστές να δουλεύουν ταυτόχρονα για να το δημιουργήσουν.
http://www.imerisia.gr