19 Μαΐ 2017

ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total ετοιμάζουν συνεργασία για τον ελληνικό «μαύρο χρυσό» – Συναντήσεις με την κυβέρνηση

Μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα ετοιμάζεται να διεκδικήσει ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), σε συνεργασία με την μεγαλύτερη ιδιωτική πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου, την αμερικανική ExxonMobil αλλά και την Γαλλική Total.

Οι εκπρόσωποι των δύο πετρελαϊκών κολοσσών, συνοδευόμενοι από τους εκπροσώπους των ΕΛΠΕ, βρίσκονται στην Ελλάδα πραγματοποιώντας συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβέρνησης, συζητώντας την πρότασή τους για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης αλλά και στο Ιόνιο Πέλαγος.
ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη δημιουργία κοινοπραξίας και ενημερώνονται από την Κυβέρνηση για τα όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία σχετικά με την υλοποίηση των επενδυτικών τους πλάνων για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως οι δύο μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού αγόρασαν το πακέτο των σεισμικών δεδομένων του μεγάλου, δεύτερου γύρου παραχωρήσεων,  ενώ ήδη ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή των θαλάσσιων οικοπέδων της Κύπρου (μαζί με την ιταλική ΕΝΙ). Επιπλέον, η Total σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison έχουν σχηματίσει κοινοπραξία η οποία έχει αναλάβει την παραχώρηση ενός θαλάσσιου οικοπέδου στο Ιόνιο.
Κατά τις συναντήσεις τους στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των τριών εταιρειών συναντήθηκαν αρχικά με τον κ. Δραγασάκη, ο οποίος ενημέρωσε για τη διαδικασία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, από την ύφεση στην ανάπτυξη καθώς και για την στρατηγική εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, τονίζοντας τις «ισχυρές επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε  και η συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προοπτικές εξερεύνησης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με σεβασμό στους εθνικούς και διεθνείς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, όπως αναφέρει η λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας.
Οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν θα σχεδιαστούν με προσοχή και θα χρειαστεί υπομονή μέχρι να αρχίσουν να υλοποιούνται, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι έντονο για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και όλες οι πλευρές εμφανίζονται αποφασισμένες για να προχωρήσουν.
http://mononews.gr