31 Μαΐ 2017

Αποκλειστικό στο mononews: Στον Calamos η Εθνική Ασφαλιστική. Όλες οι ραγδαίες εξελίξεις


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του...
 mononews.gr την  Παρασκευή το μεσημέρι θα συνεδριάσει το ΔΣ της Τράπεζας και θα προκρίνει την προσφορά της κοινοπραξίας της Calamos-ΕΧΙΝ η οποία είναι αισθητά υψηλότερη από αυτή της κινεζικής FOSUN.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην συνέχεια θα ξεκινήσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις των συμβούλων της τράπεζας με τους εκπροσώπους της Calamos-ΕΧΙΝ . Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μερικές ημέρες και εάν όλα κυλήσουν ομαλά και στις λεπτομέρειες τότε η Εθνική Ασφαλιστική θα περάσει στην ιδιοκτησία του νέου Fund.  Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τίμημα άνω των 850 εκατ. ευρώ ή 951 εκατ. ΔΟΛ.
Ακρίβεια στις διαδικασίες 
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας υπό τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη τήρησε με ακρίβεια όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Οι προσφορές αξιολογήθηκαν από τους συμβούλους Goldman Sachs και JP Morgan.  Το ελάχιστο ποσοστό μεταβίβασης είναι 75%, ενώ από το τίμημα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι από την πώληση ο μέτοχος δεν θα εγγράψει ζημιά, καλύπτοντας τη λογιστική αξία στην οποία έχει εγγράψει την εταιρεία στα βιβλία του και η οποία είναι κοντά στα 650 εκατ. ευρώ.
«Υπάρχει το ενδεχόμενο πώλησης του 100%, δεδομένου ότι ο αγοραστής του 75% θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας και σε μελλοντική διάθεση νέου πακέτου μετοχών θα έχει εκ των πραγμάτων ισχυρό προβάδισμα», αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.
Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για πώληση μεγαλύτερου από το 75% ποσοστού. Πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται στην απόφαση που θα λάβει η διοίκηση της Εθνικής να σταθμιστούν και οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η πώληση της θυγατρικής, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επίπεδο εργαζομένων. Goldman Sachs και Morgan Stanley, έχουν αποτιμήσει τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας  στην περιοχή των 800 εκατ.-1 δισ. ευρώ.
Super αποτελέσματα από την Εθνική Ασφαλιστική 
Τις προηγούμενες ημέρες η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2017, με βάση τα οποία τα κέρδη προ φόρων του ομίλου είναι αυξημένα κατά 54,5%, στα 18,7 εκατ. ευρώ έναντι 12,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016. Σημαντική αύξηση κατά 17% παρουσίασε η συνολική παραγωγή της εταιρείας, η οποία ανήλθε στα 155,7 εκατ. ευρώ έναντι 133,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή. Σε αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συνέβαλε κυρίως η επιτυχημένη διάθεση του νέου προϊόντος Ζωής εφάπαξ ασφαλίστρου «Εθνική Εφάπαξ +», η παραγωγή του οποίου άγγιξε τα 22,7 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο των 20 εκατ. ευρώ που είχε τεθεί.
Η άνοδος των εργασιών το πρώτο τρίμηνο του έτους αποτυπώνεται στην αύξηση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων του κλάδου ζωής κατά 29,6%, σε 115,1 εκατ. ευρώ έναντι 88,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Σε ό,τι αφορά στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 40,6 εκατ. ευρώ έναντι 44,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, μειωμένα κατά 8,4%, κυρίως λόγω της πτώσης του κλάδου αυτοκινήτων.
Η αύξηση της παραγωγής ήταν αποτέλεσμα των επιτυχημένων ενεργειών των δικτύων παραγωγής της εταιρείας, με το τραπεζοασφαλιστικό δίκτυο να αυξάνει τα ασφάλιστρα κατά 112,6%, σε 40,6 εκατ. ευρώ έναντι 19,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, λόγω του προϊόντος «Εθνική Εφάπαξ +», και το ασφαλιστικό δίκτυο να καταγράφει αύξηση εγγεγραμμένων ασφαλίστρων κατά 4,6%, σε 65,7 εκατ. ευρώ έναντι 62,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, λόγω της διάθεσης νέων συνταξιοδοτικών προϊόντων, καθώς και τη συνεχόμενη αύξηση των πωλήσεων του νέου νοσοκομειακού προϊόντος «Full».
Στα αποτελέσματα τριμήνου ξεχωρίζει η περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου, υπερβαίνοντας το όριο του 100% του δείκτη φερεγγυότητας χωρίς τη χρήση του μεταβατικού μέτρου για τις τεχνικές προβλέψεις.
Ο αντίστοιχος δείκτης ανήλθε στο 106% την 31η Μαρτίου 2017, έναντι 96% την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Η βελτίωση του δείκτη προήλθε από την ενίσχυση των επιλέξιμων ιδίων κεφαλαίων για την κάλυψη της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας κατά 10,6%. Με τη χρήση μεταβατικών μέτρων και προσαρμογής λόγω μεταβλητότητας, ο δείκτης Φερεγγυότητας ΙΙ ανήλθε σε 175%, έναντι 170% στο τέλος του 2016.