8 Ιουν 2017

Τράπεζες: Στο σφυρί πάνω από 16 χιλιάδες ιδιόκτητα ακίνητα

Την πώληση τουλάχιστον 16 χιλιάδων ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους δρομολογούν οι τράπεζες προκειμένου να απεγκλωβιστούν από το μεγάλο κόστος συντήρησης και ενόψει των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ...
που θα φέρουν νέα ακίνητα στα χαρτοφυλάκιά τους.
Η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποιεί την πρώτη δημοπρασία μέσω της πλατφόρμας properties4sale.gr στις 27 Ιουνίου με 60 ακίνητα και αναμένεται ανάλογες πρωτοβουλίες να λάβουν και οι άλλες τράπεζες με στόχο οι διαδικασίες να είναι γρήγορες, διαφανείς και να προσελκύσουν αγοραστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εκτιμάται δε, ότι οι πλατφόρμες αυτές θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια και για την πώληση των ακινήτων που θα αποκτήσουν οι τράπεζες στην πορεία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την εθελοντική παράδοση ακινήτων και ρευστοποίησή τους που θα αποτελέσει, όπως αναμένεται, μια συνήθη πρακτική.
Οι τράπεζες θα κινηθούν με τρόπο που να μην κλυδωνιστεί η αγορά που είναι πιεσμένη και έχει υποστεί πτώση της τάξης του 35%-40% αλλά σε κάθε περίπτωση θα δραστηριοποιηθούν γρήγορα αφού το κόστος συντήρησης των ακινήτων, και η φορολογία, είναι υψηλό.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει συνολικά περί τα 4.700 ακίνητα με τρέχουσα εμπορική αξία 0,9 δις.ευρώ Βρίσκονται κατά 50% στην Αττική και στη βόρεια Ελλάδα και είναι εμπορικά και οικιστικά ενώ υπάρχουν και κάποια με αξία μεγαλύτερη των 5 εκ.ευρώ.
Το 2016 η τράπεζα πώλησε 60 ακίνητα έναντι 28 το 2015 και μόλις 9 το 2014. Με την αναμόρφωση των εργασιών real estate του Ομίλου θα αξιοποιηθεί περαιτέρω και με γοργότερο ρυθμό το χαρτοφυλάκιο ακινήτων ενώ το properties4sale.gr θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι πρώτες δημοπρασίες θα γίνουν στις 27 και 28 Ιουνίου ενώ η τράπεζα δίνει ήδη τη δυνατότητα άμεσης αγοράς (buy now) πριν τις ημερομηνίες αυτές και με τον τρόπο αυτό έχουν ήδη πωληθεί τρία από τα 60 πρώτα ακίνητα.
Από 3 με 4 χιλιάδες ακίνητα έχει κάθε μία από τις άλλες τράπεζες και η πλειονότητά τους βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και αυτά αναμένεται να βγουν προς πώληση τους επόμενους μήνες.
Στο σφυρί θα βγουν επίσης εργοστάσια, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, γραφεία και καταστήματα από τα οποία τράπεζες και οι θυγατρικές τους εταιρείες leasing προσδοκούν ότι θα εισπράξουν τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ.
Ηδη προχωρούν συνεργασίες των τραπεζών με εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που συνδέονται με κόκκινα δάνεια, με στόχο να «καθαρίσουν» νομικά και να αναβαθμίσουν τεχνικά συγκεκριμένα ακίνητα, ώστε στη συνέχεια να διατεθούν στην αγορά. Χωρίς την απαραίτητη νομική προεργασία και τις επισκευές, χιλιάδες κατοικίες ή άλλα ακίνητα από οικόπεδα μέχρι καταστήματα δεν μπορούν να βγουν προς πώληση.
http://mononews.gr