11 Ιουν 2017

Έμεινε 17 χρόνια στη φυλακή, επειδή ήταν ολόιδιος με τον πραγματικό δράστη! (photos)

«Δεν πιστεύω στην τύχη, νιώθω ευλογημένος» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Άντονι Τζόουνς από το Κάνσας, καθώς έβγαινε από τη φυλακή, απολαμβάνοντας την ελευθερία του για πρώτη φορά μετά το 1999. Είχε μείνει στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν είχε διαπράξει,
μόνο και μόνο επειδή είχε την ατυχία να είναι φτυστός με τον πραγματικό δράστη και να έχει το ίδιο μικρό όνομα με εκείνον.
Ο Τζόουνς είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 19 ετών για ένοπλη ληστεία, με στοιχείο την κατάθεση ενός αυτόπτη μάρτυρα.
Δύο χρόνια πριν, ο Τζόουνς έμαθε ότι βρίσκεται στη φυλακή ένας άνδρας με τον οποίο έμοιαζαν εκπληκτικά. Συνειδητοποιώντας ότι αυτή η ομοιότητα ίσως είναι το κλειδί στην ελευθερία του, επικοινώνησε με έναν νομικό οργανισμό που ασχολείται με υποθέσεις φυλακισμένων που έχουν καταδικαστεί αδίκως. Όντως, ο οργανισμός ανέλαβε την υπόθεση του και, αφού παρουσίασε τα στοιχεία στον εισαγγελέα, ορίστηκε νέα δίκη.
Ο Τζόουνς, ο οποίος είναι πατέρας δύο παιδιών, παρουσίασε στη νέα δίκη το άλλοθί του: την ώρα της ένοπλης ληστείας, βρισκόταν με την σύντροφό του και την οικογένειά της.
Παράλληλα, στη δίκη βρισκόταν και ο «κλώνος» του. Τα θύματα της ληστείας, βλέποντας τους δύο άνδρες δίπλα-δίπλα, δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν ποιος ήταν ο δράστης που τους είχε ληστέψει.
Ο δικαστής έκρινε αθώο τον Τζόουνς, ο οποίος επέστρεψε στο σπίτι του μετά από 17 χρόνια…