9 Ιουν 2017

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας τη 1η Οκτωβρίου - Απαγόρευση διεξαγωγής του από τη δικαιοσύνη

Την 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το  δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς
του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, παρά το γεγονός ότι η δικαιοσύνη έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος.
«Θέλετε να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας;» θα είναι η ερώτηση που θα τεθεί στους Καταλανούς, δήλωσε ο Πουτζδεμόν, διεκδικώντας το «δικαίωμα σ' ένα δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης».
Ωστόσο ο Πουτζδεμόν δεν έχει ακόμη υπογράψει το διάταγμα για την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος αυτού, το οποίο έχει απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, κάτι που καθιστά επισφαλή έναντι του νόμου τη θέση όλων όσοι ασχοληθούν με τη διοργάνωσή του.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι διαβεβαίωνε ανέκαθεν πως αυτό το δημοψήφισμα, που έχει απαγορευθεί, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί, χωρίς να το δηλώνει ρητά, πως θα ελάμβανε προληπτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
«Όσο είμαι πρόεδρος της κυβέρνησης, αυτό δεν θα συμβεί», είχε επαναλάβει ο Ραχόι στις 27 Μαΐου.
Οι Καταλανοί είναι διχασμένοι στο θέμα της ανεξαρτησίας: 44,3% τάσσονται υπέρ και 48,5% κατά, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση ενός κυβερνητικού ινστιτούτου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ