13 Ιουν 2017

ΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΑΝ ΤΟ 2009-2014! ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;


Κάποιοι κέρδισαν πολιτικά και οικονομικά από την καταστροφή της Ελλάδας. Το έθνος συνολικά έχασε! Και πρώτοι οι ασθενέστεροι πλήρωσαν τα παιχνίδια του Σαμαρά με το ΠΑΣΟΚ που συμμάχησαν για να πέσει ο Κώστας Καραμανλής!
Η μετανάστευση επιστημονικού δυναμικού αποδυνάμωσε την πατρίδα και την έκανε ακόμη πιο ευάλωτη σε κάθε λογής επίθεση.

Ξεπερνούν τους 20.000 οι επιστήμονες που μετανάστευσαν την πενταετία 2009-2014 στο εξωτερικό, εξαιτίας της υποτίμησης της εργασίας, της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, κυρίως όμως εξαιτίας της έλλειψης προοπτικών σταδιοδρομίας στο μέλλον. Μάλιστα, άνω του 70% αυτών διαθέτει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό.
Τα εν λόγω στοιχεία παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης από τη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας παράλληλα ότι το προσφάτως ιδρυθέν Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) έχει ήδη να επιδείξει το πρώτο απτό δείγμα αναστροφής του brain drain. Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό ότι, από τις 1.669 προτάσεις έργων μεταδιδακτόρων στο ΕΛΙΔΕΚ, οι 160 προέρχονται από Ελληνες του εξωτερικού. «Δεν λέω ότι όλες θα χρηματοδοτηθούν, ο αριθμός όμως δείχνει την απήχηση που έχει το πρόγραμμα» σημείωσε.
Σύμφωνα δε με τα αποτελέσματα της πρώτης προκήρυξης για υποτροφίες υποψήφιων διδακτόρων, από τις 2.114 υποβληθείσες προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν με ευνοϊκούς όρους 505 υποψήφιοι διδάκτορες έως τρία έτη. Σκοπός του ΕΛΙΔΕΚ είναι η εστιασμένη και εμπροσθοβαρής στήριξη περισσότερων από 4.000 νέων επιστημόνων έως το 2019, μέσα σε συνθήκες ελεύθερης έρευνας στα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Η χρηματοδότηση του στόχου αυτού, ύψους 240.000.000 ευρώ, εξασφαλίστηκε με πόρους 180.000.000 από την ΕΤΕπ και με 60.000.000 ευρώ που έχουν ήδη καταβληθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο κ. Φωτάκης μίλησε για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ερευνητικής και εκπαιδευτικής διασύνδεσης ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη του ενιαίου χώρου εκπαίδευσης και έρευνας σε διημερίδα με τίτλο «Ενιαίος Χώρος Εκπαίδευσης και Ερευνας, και Παραγωγική Ανασυγκρότηση», που διοργάνωσε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας «NOESIS».;
ο κεντροδεξιος