10 Ιουν 2017

ΝΕΑ γραφειοκρατική τρέλα: Έως και 23 έγγραφα για πώληση ακινήτου


Νέα γραφειοκρατία αναμένεται να προστεθεί στην αγορά ακινήτων, όπου ήδη απαιτούνται κατά μέσο όρο 10 έγγραφα, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για κάθε συναλλαγή, είτε πρόκειται για αγοραπωλησία είτε για ενοικίαση.



Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», με το σχέδιο νόμου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, προβλέπεται η προσθήκη της υποχρεωτικής βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών και στα νέα μισθωτήρια συμβόλαια.

Εν ολίγοις, το εν λόγω πιστοποιητικό, που μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωτικό μόνο στις μεταβιβάσεις, επεκτείνεται και στις ενοικιάσεις.

Ταυτόχρονα, πολύμηνες καθυστερήσεις έχουν επιφέρει στις μεταβιβάσεις εξοχικών κατοικιών οι νέοι δασικοί χάρτες που έχουν αναρτηθεί σε σειρά περιοχών ανά την επικράτεια, καθώς έχει πολλαπλασιαστεί ο όγκος εργασιών των δασαρχείων, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων.

Όπως αναφέρουν μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των εξοχικών κατοικιών, παρατηρούνται μεγάλη δυσχέρεια και σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των πράξεων μεταβίβασης ακινήτων, λόγω του όγκου των εγγράφων που πρέπει να συγκεντρωθούν.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για χρονικό διάστημα 2-3 μηνών κατ’ ελάχιστον και εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα, όπως η διαπίστωση κάποιας αυθαιρεσίας
.