13 Ιουν 2017

Σεισμός Μυτιλήνη: Χωριό - φάντασμα η Βρίσα - Θρήνος για την 43χρονη μητέρα δυο παιδιών

Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 ρίχτερ, με επίκεντρο 36,4 χιλιόμετρα, νότια της Μυτιλήνης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Πλωμαρίου, το μεσημέρι της Δευτέρας (12/06/2017) στις 3.28 το μεσημέρι.

Μια 43χρονη μητέρα δυο παιδιών νεκρή, δυο τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, 15 περίπου τραυματίες που αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.

Ένα χωριό, η Βρίσα ισοπεδωμένο, κατολισθήσεις που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο οδικό τμήμα του νότιου νησιού, ζημιές σε σπίτια στο Πλωμάρι και στα Πλωμαριτοχώρια, ζημιές ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης, ζημιές σε εκκλησίες - μνημεία της πόλης και της υπαίθρου, είναι ο τραγικός απολογισμός του σεισμού.
Η εικόνα στην Βρίσα


Το χωριό Βρίσα ισοπεδώθηκε. Περίπου το 80% των σπιτιών - χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικηθούν. Από τα ερείπια ενός από τα σπίτια αυτά ανασύρθηκε χθες στις 8.20 το βράδυ νεκρή, η 43χρονη.
Το χωριό αργά το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι περίπου 850 κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι. Από τον Στρατό στήθηκε επίσης καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου με σκηνές που εστάλησαν από το Κέντρο υποδοχής και Πιστοποίησης της Μίριας, μετά από εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στους σεισμοπαθείς διατέθηκαν, επίσης, από το κέντρο 2.000 μπουκάλια νερό.
Το συγκλονιστικό βίντεο του Euronews - Χωριό Φάντασμα
Η κάμερα του Euronews με τον απεσταλμένο Μιχάλη Αραμπατζόγλου κατέγραψε εικόνες θλίψης από το πέρασμα του Εγκέλαδου που με 6,1 Ρίχτερ έπληξε το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Σπίτια κομμένα στα δύο. Περιουσίες κατεστραμμένες και η απόλυτη ανθρώπινη απόγνωση για όσα φέρνει η επόμενη ημέρα στο νησί. 
«Σπίτι; δεν υπάρχει πια σπίτι. Εκεί βρίσκεται το αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει μέλλον εδώ, θα φύγουμε», δηλώνει ένας κάτοικος του χωριού και προσθέτει: «δεν έχουμε καμιά άλλη επιλογή, θα γίνουμε πρόσφυγες στον τόπο μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μας βοηθήσουν, θα μας υποσχεθούν, αλλά όπως πάντα θα είναι μόνο υποσχέσεις».
Μια κάτοικος περιγράφει: «Κοιμόμασταν. Ξαφνικά η γη άρχισε να κινείται. Η στέγη του σπιτιού κατέρρευσε. Προσπαθήσαμε να ξεφύγουμε, άρπαξα τα παιδιά μου, καταφέραμε να βγουμε. Το σπίτι μου κατέρρευσε πλήρως».
Ο απεσταλμένος του euronews, στη Λέσβο, Μιχάλης Αραμπατζόγλου, μεταδίδει: «Τα περισσότερα σπίτι στο χωριό Βρισά κατέρρευσαν. Οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν βοηθήσει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα οι κάτοικοι του χωριού θα πρέπει να ξεπεράσουν αυτή την καταστροφή».


 Πάνω από 100 οι μετασεισμοί. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι είναι προβληματισμένοι γιατί η μετασεισμική ακολουθία δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε. Οι ειδικοί λένε ότι ο συναγερμός δεν θα λήξει πριν περάσουν ακόμη δύο εβδομάδες και προς το παρόν... εύχονται ο σεισμός των 6,1 βαθμών να ήταν ο κύριος και να μην υπάρξει δόνηση μεγαλύτερη αυτού του μεγέθους. Σε κάθε περίπτωση όμως αναμένεται ένας σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας.
Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.
Από χθες το βράδυ, με εντολή του πρωθυπουργού, στη Λέσβο βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ειδικοί επιστήμονες. Στη Λέσβο φτάνει σήμερα και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης, μαζί με κλιμάκιο μηχανικών.
Θα ελέγξουν σχολεία, νοσοκομεία και όλα τα δημόσια κτίρια. Σημειώνεται ότι η σεισμόπληκτη περιοχή του νησιού έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και όλοι οι αντιδήμαρχοι, ενώ με ελικόπτερο έφτασε στην περιοχή, από την Ικαρία, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι λόγω του σεισμού ανέβαλε τις σημερινές πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα νησιά Χίο και Λέσβο. Για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο σήμερα θα παραμείνουν κλειστά.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ - Euronews - ΦΩΤΟ: REUTERS