27.6.17

Βουτιά 500 εκατ. στις πωλήσεις τροφίμων στρέφει τις βιομηχανίες στο εξωτερικό

 Κάμψη 6,5% στις πωλήσεις το 2016 

Την πρώτη θέση στον εξαγωγικό τομέα κατέχουν τα είδη διατροφής μετά τα πετρελαιοειδή, τα οποία ωστόσο υπολογίζονται με βάση την εισαγωγή - εξαγωγή τους, σύμφωνα με στοιχεία
του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. 

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης 

Πιο συγκεκριμένα η συνολική αξία των εξαγωγών στον κλάδο, ανέρχεται στα 6,25 δισ. ευρώ με ποσοστό 25% επί του συνόλου της αξίας των εξαγωγών. 
Κάμψη 6,5% στις πωλήσεις το 2016 

Η εξωστρέφια αυτή τη στιγμή φαντάζει ως η μοναδική διέξοδος με δεδομένη την εικόνα που παρουσιάζει η εγχώρια κατανάλωση τροφίμων, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η IRI για τις τάσεις στον κλάδο τροφίμων και ποτών, η κατανάλωση το 2016 σε σχέση με το 2015 εμφάνισε κάμψη 6,5%. 
Απώλειες 500 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις εντός 12μήνου 

Την ίδια στιγμή η αξία των πωλήσεων το Μάιο του 2015 ήταν 5,5, δισ. ευρώ, το Μάιο του 2016 5,2 δισ. ευρώ, μείωση της τάξεως του 4,5% και το Μάιο του 2017, 5 δισ. ευρώ. 
Αυξάνεται η δαπάνη για τρόφιμα, μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αυτή τη στιγμή η διατροφή καταλαμβάνει το 20% - κατά μέσο όρο - των εξόδων του οικογενειακού προϋπολογισμού, ποσοστό το οποίο βαίνει αυξανόμενο όσο μειώνεται το οικογενειακό εισόδημα των Ελλήνων. Σε επίπεδο μέσης μηνιαίας δαπάνης του οικογενειακού προϋπολογισμού, στην οποία περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τρόφιμα, στέγαση, ένδυση, υπόδυση το 2008 το ποσοστό ήταν 2.120 ευρώ και το 2015 διαμορφώθηκε στα 1.420. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί ο καταναλωτής να δαπανά μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων χρημάτων του για τρόφιμα, ωστόσο το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει τη μείωση που έχει εμφανίσει η κατανάλωση άλλων αγαθών για τα οποία διέθετε περισσότερα χρήματα κατά το παρελθόν, όπως π.χ. τα ρούχα. 

Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο τροφίμων και ποτών τα τελευταία χρόνια, προσεγγίζει τις περίπου 15,4 χιλ. επιχειρήσεις (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, οικοτεχνίες), ενώ η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών απασχολεί το 30,8% των εργαζομένων από το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου της μεταποίησης. 
Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων σε αριθμούς 

Κορυφαίοι κλάδοι τροφίμων (βάσει τζίρου) 

-Γαλακτοκομικά: 17%
-Αρτοποιία - αλευρώδη: 17%
-Ποτά: 13%
-Άλλα είδη διατροφής: 12%
-Φρούτα-λαχανικά: 12%
-Κρέας: 11% 

Συνολικός τζίρος ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων - ποτών: 14,2 δισ. ευρώ