14 Ιουν 2017

Τουρκική στρεψοδικία και απάτη μέσω Al Jazeera για S-400!

Απίστευτη τουρκική υποκρισία μέσω του ιστοχώρου του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera που δίνει την εντύπωση προετοιμασίας της δικαιολογητικής βάσης για ολοκλήρωση της προμήθειας του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής
προστασίας, ρωσικής κατασκευής S-400 Triumf, καθώς αναπτύσσει επιχειρηματολογία με την οποία προσπαθεί να ρίξει εκ προοιμίου το φταίξιμο στο ΝΑΤΟ…
Το άρθρο υπογράφει η Τουρκάλα, Σινέμ Κοσέογλου, η οποία αφού πρώτα αναφέρεται στο πόσο κοντά είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Ρωσία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, προχωρά στο να απαντήσει στο ερώτημα, πώς είναι δυνατόν η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ να προχωρά σε μια τέτοια κίνηση. Η απάντηση σε μια φράση, συνοψίζεται στο «φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τους Τούρκους».
Η Κοσέογλου θυμίζει, ότι το 2013, ενώ αυξανόταν η ένταση στην περιοχή συνεπεία του συριακού εμφυλίου, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία, αποφάσισαν να σταθμεύσουν σε τουρκικό έδαφος στα νοτιοανατολικά της χώρας, συστοιχίες συστημάτων Patriot για να προστατεύσουν την Τουρκία από τη – φανταστική – δυνητική απειλή από το βαλλιστικό οπλοστάσιο του συριακού καθεστώτος.
Τα συστήματα αναπτύχθηκαν, μόνο που τον Αύγουστο του 2015 η Γερμανία ανακοίνωσε ότι στο τέλος του έτους θα αποσύρει τους Patriot, το ίδιο έκαναν και οι ΗΠΑ που ήθελαν να προχωρήσουν με προγραμματισμένο εκσυγχρονισμό των συστημάτων, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και η Ολλανδία.
Όπως αναφέρει, τα συστήματα αντικαταστάθηκαν από ισπανικούς Patriot. Εν ολίγοις, αυτή η απόφαση και η απροθυμία να δώσουν οι υποψήφιοι προμηθευτές την τεχνολογία των συστημάτων που πρότειναν για αγορά στην Τουρκία, οδήγησαν την Τουρκία «στην αγκαλιά» της Ρωσίας.
Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις… Αρχικά, η «φιλανθρωπία» της Ισπανίας καταλήγει εξαιρετικά ευεξήγητη, εάν συνυπολογιστούν τα χρυσοφόρα συμβόλαια που έχει αποσπάσει η χώρα από την Τουρκία, με κορυφαίο αυτό της Navantia για τη ναυπήγηση του τουρκικού αεροπλανοφόρου – και όχι μόνο – ένα πρόγραμμα που έχει ήδη ξεκινήσει.

Να θυμίσουμε στην αρθρογράφο ότι η καταρχήν επιλογή της κινεζικής υποψηφιότητας κινεζικού συστήματος είχε εξοργίσει τρομερά την Ατλαντική Συμμαχία και σε κανέναν δεν άρεσε η τακτική των Τούρκων να προσπαθούν να εκβιάσουν με τον τρόπο αυτό τους δυτικούς προμηθευτές να παραδώσουν τη δική τους τεχνολογία.
«Δεν τσίμπησε» κανείς, ενώ αντιθέτως ήταν εκπληκτικό το πόσο παρόμοια ήταν η «απάντηση», αφού ακόμα και όταν αντιλήφθηκαν οι Τούρκοι ότι το κόλπο «έπεσε στο κενό» και ζήτησαν νέες προσφορές από τους υποψήφιους προμηθευτές, κανείς δεν προσήλθε, διαβιβάζοντας το μήνυμα «ό,τι είχαμε να σας προτείνουμε το έχετε στα χέρια σας».
Δηλαδή, τι ακριβώς άλλαξε και υποτίθεται πως βρίσκονται ένα βήμα προ της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τη Ρωσία; Εξασφάλισαν μεταφορά τεχνογνωσίας; Επίσης, στην περίπτωση των S-400 ζήτησαν και δάνειο για να προχωρήσουν. Δηλαδή, είχαν τα χρήματα στις προηγούμενες περιπτώσεις και δεν τα έχουν τώρα στο ρωσικό σύστημα;
Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά περισσότερα για την άθλια τουρκική πρακτική, καθώς η χώρα είναι φορέας μιας νοοτροπίας ότι αποτελεί το σημαντικότερο «γεωπολιτικό έπαθλο» της υφηλίου, αλλά και πάλι όποιος αποσπάσει την προτίμηση της Άγκυρας και των ισλαμιστών κυβερνητών της, πάλι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Όλα αυτά έχουν γυρίσει μπούμερανγκ, αλλά όχι μόνο…
Η Τουρκάλα αρθρογράφος ξεχνά επίσης, ότι με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους το οποίο είχε εισέλθει ελάχιστα στον τουρκικό εναέριο χώρο και είχε εξέλθει όταν δόθηκε εντολή και καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16, πολλά υπουργεία Άμυνας χωρών της Δύσης είχαν διαμορφώσει σχεδόν τη βεβαιότητα, ότι στόχος ήταν να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στην περιοχή, διότι η κατάσταση στη βόρεια Συρία είχε αρχίσει να εξελίσσεται με πολύ δυσάρεστο τρόπο για την Τουρκία.
Δηλαδή, η Τουρκία του Ερντογάν είχε συμπεριφερθεί με τον ίδιο ανεύθυνο τρόπο που είχε συμπεριφερθεί η Γεωργία του Μιχαήλ Σαακασβίλι το 2008, όταν και προσπάθησε να προκαλέσει αμερικανική παρέμβαση, εξαπολύοντας επίθεση στην πόλη Τσχινβάλι, που προκάλεσε τη ρωσική εισβολή, ασχέτως αν οι Ρώσοι έψαχναν για αφορμή ή όχι. Ξεκινούσαν οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου και ο κόσμος συγκλονίστηκε από τα γεγονότα. Το ΝΑΤΟ όμως δεν έφτασε ποτέ…
Κάτι παρόμοιο έγινε και στην περίπτωση των Τούρκων, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους, οδήγησαν τα υπουργεία Άμυνας των δυτικών χωρών, να ξαναδούν τα δεδομένα αυτού καθαυτού του ξεσπάσματος του συριακού εμφυλίου, καθώς κι εκεί οι ευθύνες των ισλαμιστών της Άγκυρας είναι βαρύτατες.
Όχι ότι δεν το αντιλαμβάνονταν νωρίτερα στη Δύση, όμως όταν ο κυνισμός και η προκλητική ιδιοτέλεια στις αποφάσεις που ελήφθησαν δεν οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε ο εμπνευστής της πολιτικής καταβάλει κόστος. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, εάν η Άγκυρα προχωρήσει στην προμήθεια των S-400.
Όπως συνηθίζεται να λέγεται, αυτό θα αποτελέσει «το κερασάκι στην τούρτα». Όταν αυτό γίνει, έρχεται σύντομα η ώρα που μαζεύονται όλοι γύρω από ένα τραπέζι και αφού πουν ένα τραγουδάκι, την κόβουν. Την τούρτα. Ας τα ξανασκεφθεί η Τουρκάλα συνεργάτης του Al Jazeera, από το Κατάρ, ας μην το ξεχνάμε, καθώς η υφήλιος έχει εισέλθει σε περίοδο μεγάλων ξεκαθαρισμάτων.
Η Τουρκία είναι με το ένα πόδι έξω από την πόρτα του ΝΑΤΟ, με δική της ευθύνη. Με τη συμπεριφορά της κατάφερε να αποξενώσει και να αποθαρρύνει ακόμα και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της στο Δυτικό στρατόπεδο. Υπό τις παρούσες συνθήκες κανένας στην Δύση δεν θα λυπηθεί για όσα πολύ δυσάρεστα θα μπορούσαν συμβούν συντόμως στην Τουρκία και στον λαό της.
http://www.defence-point.gr/news/?p=179235