11 Ιουν 2017

Banco Popular: “Ακραία βία” από 300.000 Ισπανούς...


...που χάνουν οικονομίες έως και 4 δις...
300 χιλιάδες Ισπανοί βλέπουν τις οικονομίες τους αξίας έως και 4 δισ. ευρώ να εξανεμίζονται από την Banco Popular, ενώ...
με τη βοήθεια της κυβέρνησης Ραχόι η μεγαλύτερη Santander την εξαγόρασε...

για 1 ευρώ. Χιλιάδες πολιτών διαμαρτύρονται στα υποκαταστήματα της Banco Popular και δεκάδες χιλιάδες οργανώνονται για συλλογικές προσφυγές, ενώ ο τραπεζικός τομέας σχεδιάζει αδιάφορος τον Ιούλιο την είσοδο στο χρηματιστήριο της πρώην δημόσιας Unicaja και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Santander κατά 7 δισ. παρά την κατάρρευση της μετοχής της πρώην δημόσιας Liberank κατά 29% σε δύο συνεδριάσεις.

Οι αριστερές Εργατικές Επιτροπές με τους πολίτες και τους εργαζόμενους

Περίπου 300 χιλιάδες μικροί μέτοχοι και μικροί ομολογιούχοι επενδυτές έχασαν και το τελευταίο ευρώ τους από την εξαγορά της Banco Popular από την Banco Santander με αποτέλεσμα το τμήμα του τραπεζικού τομέα του μεγαλύτερο ισπανικού συνδικάτου Εργατικές Επιτροπές CC.OO. να καταγγέλλει ότι στα υποκαταστήματα της τράπεζας “εκδηλώνονται καταστάσεις ακραίας βίας”.

Οι 295.749 μικρομέτοχοι και μικροί ομολογιούχοι επενδυτές που είχαν τοποθετήσει οικονομίες λιγότερες από 20 χιλιάδες ευρώ στην Banco Popular οργανώνονται στους συλλόγους καταναλωτών και κάνουν συλλογικές προσφυγές με τη βοήθεια δικηγορικών γραφείων για να διεκδικήσουν τουλάχιστον τα 482 εκατ. ευρώ που έχασαν μόνο τις τελευταίες ημέρες, περίπου το 23% της ονομαστικής αξίας της τράπεζας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Ραχόι να επιτρέψει την πώληση της τράπεζας στην Santander για 1 ευρώ! Προς το παρόν φαίνεται ότι έχουν διασφαλιστεί μόνο οι απλοί καταθέτες, ενώ η τράπεζα αναμένει νέα αύξηση των “κόκκινων δανείων” της κατά 35 δισ.

Περίπου 30 χιλιάδες από αυτούς τους μικρομετόχους και μικροεπενδυτές τοποθέτησαν τις οικονομίες τους στην τράπεζα το προηγούμενο έτος, όταν έκανε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,5 δισ. και ενώ η κυβέρνηση ήξερε πολύ καλά ότι η τράπεζα οδηγείτο στην κατάρρευση.

Η καταγγελία του αριστερού συνδικάτου συμπληρώθηκε και με ένα βίντεο όπου μια γυναίκα φωνάζει απεγνωσμένα στον υπάλληλο ενός υποκαταστήματος της τράπεζας στην Ανδαλουσία: “Χάσαμε 1 εκατομμύριο ευρώ, τα χάσαμε όλα, και εσύ μου λες ότι δεν συνέβη τίποτα, κάλεσε αμέσως την αστυνομία”!

Μπροστά στην αδιαφορία των κρατικών και περιφερειακών αρχών, της κυβέρνησης Ραχόι και της τοπικής κυβέρνησης της σοσιαλίστριας Ντίαθ στην Ανδαλουσία, οι Εργατικές Επιτροπές πήραν την πρωτοβουλία να ζητήσουν από τη διεύθυνση της τράπεζας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Πρόληψης και Δράσης για να αποφευχθούν νέοι κίνδυνοι για τις οικονομίες των μικρομετόχων και μικροεπενδυτών.

Πόσο έχει κοστίσει η κατάρρευση της έκτης μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας μέχρι στιγμής στον απλό κόσμο; Με τις ευκολίες της αγοράς και του κράτους η τράπεζα είχε αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 5 δισ. ευρώ, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Σήμερα καταθέτες, επενδυτές και μέτοχοι οργανώνονται για να κάνουν συλλογικές προσφυγές στα δικαστήρια και να ζητήσουν την προστασία τους από τους κερδοσκόπους.

Οι υπάλληλοι χάνουν 80 εκατ.

Γιατί όμως οι Εργατικές Επιτροπές ενδιαφέρθηκαν να προβάλλουν τα δικαιώματα των μικρομετόχων και των μικροεπενδυτών που αφαίμαξαν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της διοίκησης της τράπεζας σε συνεργία με τα κοράκια των αγορών και την κυβέρνηση; Απλά γιατί οι εργαζόμενοι στα υποκαταστήματα των τραπεζών μετατρέπονται στους αποδέκτες της λαϊκής οργής! Την ίδια στιγμή οι υπάλληλοι της Banco Popular αποτελούν και αυτοί θύματα της κερδοσκοπικής πολιτικής της τράπεζας που εργάζονται, γιατί είδαν να εξατμίζονται συνολικές οικονομίες τους ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα μάλιστα παρουσίαζε και μια ειδυλλιακή εικόνα για την πορεία της στην αγορά ακινήτων, αφού στηρίζοντας το “κόμμα του τσιμέντου” ισχυριζόταν ότι θα μπορούσε να αποκομίσει οφέλη έως και 4,7 δισ. ευρώ, που αποδείχθηκαν φρέσκος... αέρας.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η κατάρρευση της Banco Popular ήταν τυχαία όταν αυτή στηριζόταν σε επιχειρηματίες κοντά στην Opus Dei, μιας από τις πλέον αντιδραστικές οργανώσεις της Καθολικής Εκκλησίας που είναι ιστορικά δεμένη με παρακρατικές συμπεριφορές και χρηματοοικονομικά σκάνδαλα και δολοφονίες;

Santander: 7 δισ... χαμόγελα

Η Santander μάλιστα σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 7 δισ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει το πραγματικό κόστος της εξαγοράς της Banco Popular, ενώ την ίδια στιγμή κερδίζει 4 εκατομμύρια πελάτες και μετατρέπεται στη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα και στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να έχει επιπλέον φοροαπαλλαγές 5,22 δισ., μετά από τα 8,11 δισ. των φοροαπαλλαγών που εμφάνισε στον ισολογισμό της για το... κοινωνικό της έργο!

του Αργύρη Παναγόπουλου