29 Ιουν 2017

Βαποράκια με... Νομική κάλυψη

Εικόνες-σοκ από το αλισβερίσι της ηρωίνης στην οδό Μασσαλίας, όπου, αν γίνει έφοδος, υπάρχει το άσυλο! 
Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου
Αντρο διακίνησης και χρήσης σκληρών ..
ναρκωτικών έχει γίνει ο χώρος έξω από τη Νομική Σχολή και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, λίγα μέτρα μακριά από την Ακαδημία, την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Η οδός Μασσαλίας βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, αφού συνδέει τον σταθμό Πανεπιστήμιο του μετρό με τα γραφεία, τις κατοικίες και τα μπαράκια στη Σκουφά και στα Εξάρχεια.

Σήμερα, στον άλλοτε μποέμικο πεζόδρομο κυριαρχούν η οσμή του θανάτου και η χρήση των ναρκωτικών και η Μασσαλίας, από σημείο συνάντησης φοιτητών και όαση δροσιάς, έχει μεταβληθεί σε μία από τις μεγαλύτερες πιάτσες που χρησιμοποιούν σκοτεινά κυκλώματα για να πουλήσουν τον θάνατο. Σύμφωνα με περιοίκους και φοιτητές, η παρουσία των ουσιοεξαρτημένων αυξάνει, όταν οι διακινητές επισκέπτονται τον πεζόδρομο.

Η «δημοκρατία» έκανε μια βόλτα στην περιοχή του πεζοδρόμου αντικρίζοντας ζοφερές εικόνες. Ουσιοεξαρτημένοι μέρα μεσημέρι έκαναν χρήση ναρκωτικών δίπλα στους περαστικούς. Μια παρέα τουριστριών, που περνούσε από το σημείο, αντίκρισε με δέος τα σύνεργα του θανάτου πάνω σε ένα πεζούλι. Οι τρεις νεαρές, αφού ξεπέρασαν το αρχικό σοκ, έβγαλαν τα κινητά τους και φωτογράφισαν τα «μακάβρια αξιοθέατα».

Το χώμα είναι σπαρμένο με σύριγγες και απομεινάρια χρήσης σκληρών ναρκωτικών, κυρίως ηρωίνη. Κάτω από τα δέντρα, μέσα στις φυλλωσιές και στους θάμνους, γύρω από τα παγκάκια υπάρχουν χρησιμοποιημένες σύριγγες. Η οσμή είναι αποπνικτική, καθώς το έδαφος είναι γεμάτο σκουπίδια, σάπια φύλλα, ξερά χόρτα, χαρτιά, μπουκάλια και ακαθαρσίες. Αιτία για τη δημιουργία της πιάτσας είναι η στρατηγική θέση του πεζοδρόμου της Μασσαλίας δίπλα σε πανεπιστημιακό κτίριο. Οι διακινητές επέλεξαν αυτό το συγκεκριμένο σημείο, καθώς το κτίριο της Νομικής τούς προσφέρει ιδανικό καταφύγιο, διότι, αν εμφανιστούν αστυνομικοί, τότε οι έμποροι και τα βαποράκια μπορούν να μπουν στον χώρο της Νομικής, που καλύπτεται από τις προβλέψεις του νόμου για το άσυλο, και οι αστυνομικοί δεν μπορούν ουσιαστικά να επέμβουν.

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες φοιτητών και φοιτητριών που σπουδάζουν στα τρία τμήματα, που στεγάζονται στο κτίριο, για επιθέσεις από απελπισμένους ουσιοεξαρτημένους, οι οποίοι αναζητούν εναγωνίως χρήματα ή αντικείμενα αξίας που θα τους εξασφαλίσουν την επόμενη δόση. Οι κοσμητείες της Νομικής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών έχουν συμβιβαστεί με την κατάσταση και -παρά τις πολλές οχλήσεις από τους εκπροσώπους των φοιτητών- δεν προχωρούν σε κάποια ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν αρμοδιότητα, καθώς η διακίνηση των ναρκωτικών γίνεται εκτός του πανεπιστημιακού χώρου. Ανύπαρκτες, όμως, και οι δημοτικές Αρχές, αν και η διακίνηση και η χρήση των ναρκωτικών γίνονται ακριβώς δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

http://www.dimokratianews.gr