12 Ιουν 2017

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ! Γιατί κλωτσάει ο Σόιμπλε

xreos
Φιλόδοξη αλλά και ταυτόχρονα πολύπλοκη χαρακτηρίζεται η πρόταση που κομίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ σήμερα στην Αθήνα με το Βερολίνο να την έχει ήδη απορρίψει.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Παππούς σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση των διαβουλεύσεων για το Χρέος, η γαλλική πρόταση, την οποία ήδη έχει παρουσιάσει ο Μπρινό Λεμέρ στον επικεφαλής του Eurogroup, στο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στην Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ως βασικό άξονα ότι η εξυπηρέτηση του Χρέους θα συνδεθεί με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί απλώς ένα πολιτικό αφήγημα της νέας κυβέρνησης Μακρόν αλλά έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία για να αποτελέσει τη βάση του επιδιωκόμενου DSA (Ανάλυση Βιωσιμότητας), ωστόσο είναι εξαιρετικά πολύπλοκη.
Την απορρίπτει το ΔΝΤ
Αν και η γαλλική πρόταση έχει ακουστεί με ενδιαφέρον από άλλα μέλη του Eurogroup, ήδη το ΔΝΤ που δεν αρέσκεται στις πολύπλοκές ασκήσεις, δείχνει να μην αποδέχεται το γαλλικό σχέδιο ως απάντηση στο γρίφο του ελληνικού Χρέους, ενώ και στο Βερολίνο δεν… πέταξαν από τη χαρά τους.
Το απορρίπουν για λόγους… ηθικού κινδύνου
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι Γερμανοί αντιδρούν σε κάθε σχέδιο που συνδέει την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων με το ΑΕΠ (GDP Linked), επικαλούμενοι λόγους “ηθικού κινδύνου” (moral hazard), καθώς κατά τη λογική τους, η Ελλάδα δεν θα είχε κανέναν ιδιαίτερο λόγο να πιεστεί για να ξεπληρώσει τα χρέη της, λειτουργώντας παράλληλα και ως κακό παράδειγμα.
Οδεύοντας προς το Eurogroup της Πέμπτης η γενική εικόνα είναι ότι οι Ευρωπαίοι αναζητούν εναγωνίως ένα τεχνικά καλύτερο κείμενο από αυτά που απορρίφθηκαν στις 22 του περασμένου μήνα, τα οποία μετά από τον αιφνιδιασμό του ΔΝΤ, ήταν εμφανώς ανομοιογενή, προσπαθούσαν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα κι ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να πείσουν τις αγορές. Όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές, το ζητούμενο είναι να αποτυπωθεί στο ανακοινωθέν ότι ΟΛΕΣ οι πλευρές- δηλαδή και το ΔΝΤ- θεωρούν ότι η υπόθεση του ελληνικού Χρέους έχει μπει σε καλό δρόμο. «Μας ενδιαφέρει να μη γραφεί ούτε από το ΔΝΤ ότι το Χρέος δεν είναι βιώσιμο», εξηγούν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μείνει ανοικτός ο δρόμος για το QE, όχι βέβαια άμεσα αλλά σε κάποιους μήνες.
Γρίφος η στάση της ΕΚΤ
Η στάση της ΕΚΤ είναι, άλλωστε, μια από τις παραμέτρους αυτής της δύσκολης εξίσωσης. Μετά από τη στάση που αποφάσισε να κρατήσει το ΔΝΤ- δηλαδή να μπει με χρηματοδότηση σε δεύτερο χρόνο, θεωρώντας ότι το ζήτημα του Χρέους παραμένει ανοικτό- η ΕΚΤ μοιάζει εγκλωβισμένη σε ένα δίλημμα: θα πάει κόντρα στο Ταμείο και θα αξιολογήσει τώρα ως βιώσιμο το Χρέος ή θα πάει κόντρα στους Ευρωπαίους και θα συνταχθεί με την άποψη του ΔΝΤ;
Για Φθινόπωρο θα μεταθέσει τις αποφάσεις ο Ντράγκι
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα «κλωτσήσει το τενεκεδάκι πιο κάτω», σύμφωνα με την προσφιλή φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για το Φθινόπωρο, με μια διατύπωση που θα στέλνει, όμως, θετικό μήνυμα στις αγορές. «Οι αγορές δεν θα ακούσουν «όχι» και αυτό είναι σημαντικό», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Αναβάλλετα μέχρι νεωτέρας η λύση για το Χρέος
Ουδείς είναι, πάντως, σε θέση να απαντήσει πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση το «μικρό καλάθι» του επικείμενου Eurogroup, καθώς πέρα από μια μάλλον «φουσκωμένη» δόση που θα χρησιμοποιηθεί για τις δόσεις- μαμούθ του Ιουλίου και τη μερική εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, η οριστική λύση για το Χρέος και η εγγυημένη επιστροφή- όχι απλώς έξοδος- στις αγορές, αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας.