8 Ιουν 2017

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ! Κατάρ, Ιράν, Συρία, Ιράκ δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα – Μία σπίθα αρκετή να φέρει την ανάφλεξη


Στα όρια επικίνδυνης ανάφλεξης είναι η πυριτιδαποθήκη που ονομάζεται Μέση Ανατολή καθώς πολλά είναι τα μέτωπα που άνοιξαν τις τελευταίες μέρες.

Η  διπλωματική κρίση ξεκίνησε όταν η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το πλούσιο αραβικό κράτος του Κόλπου ότι από την μια εξυπηρετεί τα ιρανικά συμφέροντα στην περιοχή κι από την άλλη υποστηρίζει την τρομοκρατία. Δεν ήταν φυσικά κάτι νέο   καθώς εδώ και χρόνια το Κατάρ παρέχει στήριξη στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα.
Ο αποκλεισμός αποτελούσε και ένα σαφές μήνυμα προς το Ιράν, με το οποίο το Κατάρ διατηρεί προνομιακές σχέσεις, αλλά και μια γενικότερη στροφή της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα του Ιράν, καθώς ο νέος πρόεδρος δεν δείχνει πρόθυμος να ακολουθήσει την -ειρηνική και διαμεσολαβητική- οδό του προκατόχου του στις σχέσεις με την Τεχεράνη.
Ωστόσο η ένταση πυροδοτήθηκε ακόμη ακόμη πιο πολύ από τη διπλή τρομοκρατική επίθεση που έγινε το πρωί της Τετάρτης στην Τεχεράνη, που άφησε πίσω της 13 νεκρούς και 43 τραυματίες.
Οι τρομοκράτες πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις σε τοποθεσίες με υψηλό συμβολισμό, το κοινοβούλιο της χώρας και το μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατία του Ιράν, με το Ιράν να επιρρίπτει ευθέως τις ευθύνες στη Σαουδική Αραβία.
«Η τρομοκρατική επίθεση έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη αποδεικνύει ότι εμπλέκονταν στην επίθεση» ανέφερε η ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης [ο βραχίονας του ιρανικού στρατού που ασκεί μεγάλη πολιτική επιρροή] που ρίχνει κι άλλο λάδι στη ήδη υπάρχουσα φωτιά…
Το δικό του παιχνίδι στην περιοχή καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να στείλει Τούρκους στρατιώτες στο Κατάρ, σύμφωνα με όσα ανέφεραν αξιωματούχοι από το κυβερνών κόμμα ΑΚP στο Reuters.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η εξέλιξη αυτή μοιάζει ως μια κίνηση υποστήριξης του Κατάρ που αντιμετωπίζει την απομόνωση και το εμπάργκο των υπόλοιπων αραβικών χωρών.
Πέραν της πιθανής αποστολής στρατιωτών, η Τουρκία μπορεί να υποστηρίξει το Κατάρ και εμπορικά, τροφοδοτώντας τη μικρή χώρα με τρόφιμα και άλλα αγαθά.
Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν άσκησε έντονη κριτική στα αραβικά κράτη για την απόφασή τους να επιβάλουν κυρώσεις στο Κατάρ και αυτό είναι λογικό καθώς η τουρκική οικονομία στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στα καταριανά πετροδολλάρια.
Η Άγκυρα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Κατάρ αλλά και τα γειτονικά του κράτη στον κόλπο. Σημειώνεται ότι τόσο η Τουρκία όσο και το Κατάρ υποστήριξαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο καθώς και ομάδες ανταρτών της αντιπολίτευσης στη
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τάχθηκε σαφώς υπέρ του Κατάρ και κατά της Σαουδικής Αραβίας στην εν εξελίξει διένεξη: «Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη σχέση που έχουμε με το Κατάρ, όπως και με τόσους άλλους φίλους που μας στήριξαν την περασμένη χρονιά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να λύσουμε τα θέματα που έχουν οι άλλες χώρες με το Κατάρ»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε την Τετάρτη τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον εμίρη του Κατάρ, τον Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι και εξέφρασε τη βούλησή του να συμβάλλει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη διπλωματική κρίση στον Κόλπο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.
Την ώρα που η πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους Ράκα δέχεται επίθεση από τον συριακό στρατό στο βόρειο Ιράκ οι Κούρδοι προωθούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στις 25 του πρώτου φθινοπωρινού μήνα για την ακρίβεια. Αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από την πρωτοβουλία βρίσκονται οι ΗΠΑ και αναμένουν την αντίδραση του Ιράκ και της Τουρκίας, καθώς και τη θέση που θα πάρουν το Ιράν και η Συρία.
Εν τω μεταξύ, ερευνητές του FBI, του αμερικανικού γραφείου ερευνών, πάντως κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πίσω από την υποτιθέμενη δήλωση του εμίρη του Κατάρ για το Ιράν, που υπήρξε αφορμή για την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας και τον αποκλεισμό, ήταν έργο ρώσων χάκερ.
Η κατάσταση έτσι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς η υπόθεση αυτή, εάν αποδειχθεί ακριβής, θα είναι μια ακόμα κίνηση υπονόμευσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την Ρωσία, εν μέσω μάλιστα της καταιγίδας περί ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές. Πράκτορες του FBI πάντως βρέθηκαν στην Ντόχα τον Μάιο και ερευνούν την υπόθεση.
http://www.crashonline.gr