16 Ιουν 2017

ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΟ ΣΚΟΙΝΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ; Όργιο φημών για απέλαση του Αμερικανού πρέσβη

erdogansadΕλπίζει για το καλύτερο αλλά προετοιμάζεται για το χειρότερο η Ουάσιγκτον μετά την κλιμάκωση της έντασης με την Άγκυρα μετά την απόφαση να κινηθεί δικαστικά κατά των μπράβων του Ρετζέπ Ταγίπ
Ερντογάν που έσπασαν στο ξύλο διαδηλωτές σε αμερικανικό έδαφος και η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ίδιου του Τούρκου Προέδρου αλλά και του Υπουργείο Εξωτερικών.  
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Μπας, εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου του έγιναν ισχυρές συστάσεις για τις αποφάσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης, τις οποίες του ζητήθηκε να καταδικάσει δημόσια. Ο Αμερικανός πρέσβης, που συνάντησε ακραία αντιαμερικανική ρητορική με απίθανους αρνητικούς χαρακτηρισμούς για την αμερικανική Δικαιοσύνη αρνήθηκε να το πράξει, και έφυγε από το τουρκικό υπουργείο ενοχλημένος για την τουρκική αντιδιπλωματική συμπεριφορά.
Λίγο μετά ακολούθησαν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον των Αμερικανών και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση η οποία στερείται δήθεν νομικής βάσης. Οι εμπρηστικές αυτές δηλώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν φήμες για απέλαση του Μπας, απόφαση που θα ήταν καταστροφική για την Άγκυρα δεδομένου ότι ήδη η υπομονή της  Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να εξαντλείται.  Φυσικά σε μία τέτοια περίπτωση απέλασης ή όποιας άλλης αντίδρασης θα εκληφθεί ως εχθρική ενέργεια.
“Τί δίκαιο είναι αυτό;”, διερωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για τις ΗΠΑ, αντιδρώντας στην απόφαση για ένταλμα σύλληψης των φρουρών του σε σχέση με τα επεισόδια μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον όταν ο ίδιος πραγματοποιούσε επίσκεψη στη χώρα στις 16 Μαϊου. Ο Αμερικανός Πρέσβη στην Άγκυρα Τζον Μπας κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, όπου του ελέχθη ότι η απόφαση είναι απαράδεχτη. “Έξέδωσαν απόφαση για σύλληψη των φρουρών μου. Τί νόμος είναι αυτός, τί δίκαιο; Θα δώσουμε τον πολιτικό και νομικό μας αγώνα”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε: “‘Ημουν στην Αμερική και ενώθηκαν η τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ με τους Φετουλαχιστές 40-50 μέτρα μπροστά μου κάνοντας διαμαρτυρία. Η αμερικανική αστυνομία δεν κάνει τίποτα, δεν τους ακουμπά. Αν άραγε κάτι παρόμοιο γινόταν στην Τουρκία, ποια θα ήταν η στάση τους, το σκεφτήκατε;” Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης 12 φρουρών του. “Αν αυτοί οι φρουροί δεν με προστατεύσουν γιατί να τους πάω στην Αμερική μαζί μου; Θα προστατεύσω τον εαυτό μου με τον Αμερικανό Χανς και Τζωρτζ;” είπε.
Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η απόφαση για τα εντάλματα σύλληψης είναι λάθος και πως τα επεισόδια μπροστά από την κατοικία της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον οφείλονται στην μη λήψη των αναγκαίων μέτρων από τις τοπικές αρχές.
Αφορμή για τη νέα ανάφλεξη υπήρξε ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου, ξεκίνησε την ενημέρωση με τα μελλοντικά ταξίδια του υπουργού των Εξωτερικών και στη συνέχεια είπε ότι ο κ. Ρεξ Τίλερσον της ζήτησε να διαβάσει την παρακάτω ανακοίνωση: «Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον 12 Τούρκων αξιωματούχων (της ασφάλειας του κ. Ερντογάν) στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανέχονται άτομα που χρησιμοποιούν εκφοβισμό και βία για να καταπνίξουν την ελευθερία του λόγου και τη νόμιμη πολιτική έκφραση. Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρμόδιες νομικές αρχές για την επιβολή του νόμου στην υπόθεση (αυτή). Όταν επιτευχθεί το αποτέλεσμα, το υπουργείο θα καθορίσει εάν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί εξετάζουν διάφορες επιλογές που έχουν και μία εξ αυτών είναι να εκδώσουν εντάλματα για τους φρουρούς του Ερντογάν και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα για τις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία έκδοσης.
Η πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων θα κριθεί από το αποτέλεσμα της επίσκεψης Τίλερσον στην Τουρκία. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προγραμμάτισε μία επίσκεψη στην Άγκυρα με αποστολή να συνετίσει τον Ερντογάν, στις 3 Ιουλίου, αν και δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η ρήξη.
Οι διπλωματικές πηγές δεν απέκλεισαν, βεβαίως, επειδή ο κ. Ερντογάν βάλλεται πανταχόθεν, να υποχωρήσει, όπως έπραξε στην περίπτωση της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν και να προσκυνήσει. Διότι στην πραγματικότητα αυτό απαίτησε ο Ρώσος Πρόεδρος και αυτό αναγκάστηκε να κάνει ο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας.
Ήδη η ζημιά έχει γίνει. Όπως τόνιζαν διπλωμάτες  η Αμερική δεν θα τον συγχωρέσει ποτέ.
http://www.crashonline.gr/