7 Ιουν 2017

Αλέκα Παπαρήγα για Πάνο Καμμένο: "Ήμουν κι εγώ εκεί, λέει ψέματα"

Της Μαρίας Νταλιάνη 
Με παρατράγουδα έκλεισε η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής εις μνήμην του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη καθώς υπήρξαν αντιδράσεις στα βουλευτικά έδρανα....
για την ομιλία του Πάνου Καμένου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. 
"Ο Καμένος ήταν εξαιρετικά προκλητικός, το έκανε επίτηδες για να προκαλέσει επεισόδιο", είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη βγαίνοντας από την αίθουσα της Ολομέλειας. "Ήθελε να καλύψει, φαίνεται, το ρόλο της Χρυσής Αυγής και το πέτυχε", τόνισε. 
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την κ. Κανέλλη και άλλους παρόντες στην αίθουσα την ώρα που μιλούσε ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ υπήρξε έντονη αντίδραση της πρώην γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα η οποία φώναζε "τι είναι αυτά που λέει". Και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τόσο η κ. Παπαρήγα, όσο και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας φώναζαν "λέει ψέματα, είναι ψεύτης". Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κ. Παπαρήγα, την ώρα που μίλαγε ο Π. Καμμένος, σε μία πρωτοφανή αντίδραση για τα δικά της δεδομένα, φώναζε "είναι ψεύτης, τι είναι αυτά που λέει, ήμουν κι εγώ εκεί, δεν έγιναν έτσι τα πράγματα".
Ο Πάνος Καμένος έκανε μια λεπτομερή αναφορά στα γεγονότα του 1989 βάζοντας την προσωπική του μαρτυρία σε πολλά από αυτά, τόσο για το Σκοπιανό όσο και για τα εσωκομματικά της ΝΔ, τον διαγωνισμό του ΟΤΕ, και πολλά ακόμα. 
Ειδικά για το Σκοπιανό ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ  είπε: "Πώς, όμως, αποδεικνύεται ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που προασπίστηκε τον όρο "Μακεδονία", όπως ήταν η απόφαση των πολιτικών αρχηγών που είχε ληφθεί στις 18-2-1992 υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή; Με τη Σύνοδο της Λισσαβόνας στις 26-6-1992, όπου τότε οι ηγέτες της ΕΟΚ αναφέρονται σε ομόφωνη απόφασή τους για αναγνώριση της FYROM χωρίς τον όρο "Μακεδονία" που αποτελούσε προσωπική νίκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Λισσαβόνα και παρά τη νίκη που επέφερε στη Λισσαβόνα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εθνικής θέσεως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εκείνη η συνεδρίαση χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να τον ανατρέψουν". 
Ολη αυτή η αναφορά έγινε ενώ στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Καμμένος είπε για τον εκλιπόντα ότι "δεν δικαιούμαι να μοιραστώ ούτε τις σκέψεις του ούτε ακόμα και λεπτομέρειες που αφορούν την περίοδο 1990-1993, που ο ίδιος δεν ήθελε ποτέ να κοινοποιήσει, γιατί πίστευε βαθιά στην εθνική συμφιλίωση και στο συμφέρον της πατρίδας. Θα το κάνω, όμως, αυτό μετά από το πέρας της πολιτικής μου ζωής, γιατί το οφείλω στον ελληνικό λαό. Υποχρεούμαι, όμως, να αποκαταστήσω την αλήθεια για εκείνη την περίοδο και μόνο, για την περίοδο του 1990-1993, όπου είχα την τιμή να βρίσκομαι κοντά του, αναφερόμενος σε πραγματικά γεγονότα και σε δημόσιες δηλώσεις.". 
Αντιδράσεις όμως προκάλεσαν και οι αναφορές του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη για τον Μητσοτάκη και το Σκοπιανό, με την Σοφία Βούλτεψη να διαψεύδει από τα έδρανα ότι ειπώθηκε η φράση "σε δέκα χρόνια κανείς δεν θ ασχολείται με το όνομα". 
Την ειδική συνεδρίαση, μνημόσυνο για τον Κ. Μητσοτάκη παρακολούθησαν σχεδόν όλα τα μέλη της στενής οικογενείας του εκλιπόντος, ενώ αρκετοί βουλευτές σχολίαζαν ως άστοχες και εκτός τόπου τις τοποθετήσεις Καμένου αλλά και Β. Λεβέντη. 
http://www.capital.gr/