18 Ιουν 2017

Ο πλασιές των Τούρκων Έιντε πάλι εκβιάζει στο Κυπριακό μιλώντας για «τέλος παιχνιδιού»

Ως το «τέλος του παιχνιδιού» περιέγραψε την επικείμενη διάσκεψη στη Γενεύη ο απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, γνωστός εκβιαστής αλλά και ως λομπίστας και πλασιές των Τούρκων,
αφού έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι εξυπηρετεί τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Κύπρο με στόχο να μετατραπεί το νησί σε τουρκικό προτεκτοράτο.
Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στη συμβολή της οδού Λήδρας με την κατεχόμενη Λευκωσία, ο ορισμένος στο πόστο αυτό από την κ. Νούλαντ [διαβάστε σχετικά εδώ] ανέφερε ότι στόχος των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Ελβετία είναι η επίλυση των εκκρεμούντων θεμάτων.
Να σημειωθεί ότι κάθε φορά που γίνεται μια διάσκεψη για την Κύπρο, συγκεκριμένοι κύκλοι που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα προς τα εθνικά μας μιλούν πάντα για «τελευταία ευκαιρία». Η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι η «τελευταία ευκαιρία» του Έιντε να «καρπωθεί» μια «λύση» στο Κυπριακό, γιατί μετά εγκαταλείπει τον ΟΗΕ για να πολιτευτεί τη χώρα του. Και όπως σχολιάζουν καλά ενημερωμένοι κύκλοι, «πρέπει να διερευνήσουμε γιατί τόσο επιμένει ο Έιντε να λυθεί τώρα το άλυτο πρόβλημα, ποιος ο λόγος που τον υποκινεί τόσο πολύ;».
Υπάρχουν διάφορες σκέψεις σχετικά με τον Έιντε, εξάλλου Έλληνας δημοσιογράφος έχει ρωτήσει τον εκπρόσωπο Τύπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ να απαντήσει «ποιος πληρώνει τον κ. Έιντε»… Η απάντηση ήταν ότι «τον πληρώνει ο ΟΗΕ».
Εν όψει της διάσκεψης εντείνονται και οι διπλωματικές διεργασίες για το Κυπριακό.
Ο κ. Έιντε μεταβαίνει την Τρίτη στην Αθήνα για συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ το έγγραφο που ετοιμάζει για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις αναμένεται να δοθεί ως προσχέδιο στις πλευρές μέχρι την Τετάρτη, για σχόλια. Επαφές θα έχει ο κ. Έιντε και στις Βρυξέλλες.
Πέραν της συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Αθήνα τη Δευτέρα, την ίδια ημέρα θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, προκειμένου να συζητήσει τα της διάσκεψης με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσουν τις εξελίξεις την Πέμπτη, σε συνάντηση τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει, επίσης, συνάντηση με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενώ την Τετάρτη θα συζητήσει τις εξελίξεις και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Βρετανία επανέλαβε την πρόθεσή της να παραδώσει τμήμα του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, με στόχο να διευκολύνει συμφωνία στο εδαφικό.
Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αγκυρα, Ρίτσαρντ Μουρ, δήλωσε στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι οι Βρετανικές Βάσεις, επισήμως και νομικά, δεν είναι μέρος της διαδικασίας αλλά πρόσθεσε πως το Λονδίνο γνωρίζει τις ευθύνες του και θέλει να αποτελέσει θετικό στοιχείο στις διαπραγματεύσεις για λύση.
http://www.tribune.gr