24 Ιουν 2017

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΓΚΑΦΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Σε γκάφα σχετικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής υπέπεσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Τη στιγμή που το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας δεν έχει ακόμα εγκρίνει την πώληση της εταιρίας στην Calamos - Exin Group του
Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζον Κάλαμος, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης προέτρεξε.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι έχουν ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το Calamos Group για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της Philip Morris International.
Πώς είναι δυνατόν, όμως, υπουργός της κυβέρνησης να ανακοινώνει μία συμφωνία που δεν έχει ακόμα κλείσει 100%; Ναι μεν η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία φέρεται ότι προκρίνεται, καθώς υπέβαλε τη μεγαλύτερη προσφορά (700.000.000-750.000.000 ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής), η συμφωνία όμως δεν έχει ακόμα κλείσει και τυπικά μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της κοινοπραξίας.
Στη συνέχεια, η διοίκηση της ΕτΕ θα πρέπει να ενημερώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις δεσμευτικές προσφορές και να εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν στην επιλογή της κοινοπραξίας Calamos - Exin Partners έναντι του κινεζικού ομίλου Fosun, που είχε επίσης διεκδικήσει μέχρι τέλους την Εθνική Ασφαλιστική. Μετά τη λήψη της οριστικής απόφασης, η συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση της εποπτικής Αρχής, δηλαδή της Τραπέζης της Ελλάδος.
Ολα αυτά δεν τα γνωρίζει ο αξιότιμος κύριος Παπαδημητρίου; Ενας άνθρωπος που ηγείται νευραλγικού υπουργείου, όπως το Οικονομίας και Ανάπτυξης, που έχει, μεταξύ άλλων, ως στόχο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στις τοποθετήσεις του. Ειδικά όταν μιλάμε για εταιρίες όπως η Εθνική Ασφαλιστική, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της χώρας με μερίδιο αγοράς περίπου 18% και συνολικά ασφάλιστρα 578.000.000 ευρώ, με βάση τα στοιχεία του 2016.
Μια επιχείρηση «φιλέτο», που, παρότι έχει κερδοφορία της τάξης των 50.000.000-70.000.000 ευρώ, βγήκε στο σφυρί έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών.