17 Ιουν 2017

Φροντίζει τα «παιδιά» του ο κυρ Σπύρος (Λάτσης)

Ως γνωστόν, ο μεγάλου βεληνεκούς επιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης, στις δουλειές του πετυχαίνει πάντοτε αυτό που θέλει με αποτέλεσμα οι ανταγωνιστές του να έρχονται δεύτεροι και καταϊδρωμένοι.

Βεβαίως οι επιτυχίες του οφείλονται εν πολλοίς στους συνεργάτες του, τους οποίους ο ίδιος ξέρει να επιλέγει και να προωθεί. Αλλά ακόμα κι αν η επιλογή έχει γίνει από άλλο φορέα ο κυρ Σπύρος με τη διορατικότητα που τον διακρίνει, αφού πρώτα εντοπίσει τις ικανότητές τους φροντίζει πάντα να τους έχει δίπλα του τοποθετώντας τους σε καίριες θέσεις στις πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις του.
Τρανό παράδειγμα για τα παραπάνω αποτελεί η αξιοποίηση δύο στελεχών που δεν επελέγησαν από αυτόν, αλλά στη συνέχεια μπήκαν στις δικές του επιχειρήσεις. Πρόκειται για τον Τάσο Γιαννίτση και τον Τίμο Χριστοδούλου. Ως γνωστόν και οι δύο διορίστηκαν από την κυβέρνηση (του ΠΑΣΟΚ ο πρώτος και της Ν.Δ. ο δεύτερος) ως πρόεδροι στον όμιλο ΕΛ.ΠΕ.. Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου επί μία δεκαετία και βάλε είχε «καπαρώσει» το δεξί χέρι του Σπ. Λάτση, ο Γιάννης Κωστόπουλος.
Στο διάστημα της θητείας των δύο προέδρων δεν υπήρξε πρόβλημα στη λειτουργία των ΕΛ.ΠΕ., αλλά αυτό οφείλετο κυρίως στη «λευκή επιταγή» που είχαν δώσει και οι δύο στον Γ. Κωστόπουλο ο οποίος έβγαζε όλη τη δουλειά και αυτοί απλώς… προήδρευαν.
Εκτιμώντας ο κυρ Σπύρος τις ικανότητές τους, αμέσως μετά το πέρας της θητείας του στα ΕΛ.ΠΕ. ο μεν Τ. Γιαννίτσης διορίστηκε πρόεδρος στην εταιρεία του Λάτση, LAMDA Development, ο δε Τ. Χριστοδούλου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη Eurobank. Αυτό και μόνο δείχνει την εκτίμηση και την αγάπη του Σπ. Λάτση στους ανθρώπους που συνεργάστηκε.
Ένα άλλο παράδειγμα ότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας δεν ξεχνάει τους ανθρώπους του είναι και το εξής. Όταν λόγω των «κόκκινων» δανείων της Eurobank αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την τράπεζα φρόντισε να αποκαταστήσει κάποια διευθυντικά στελέχη με τα οποία είχε συνεργαστεί. Έτσι, κάποιοι διευθυντές αφού αποχώρησαν από την τράπεζα με εθελουσία έξοδο και αποζημιώσεις κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στη συνέχεια βοηθούντος και του Γ. Κωστόπουλου βρήκαν στέγη και… θαλπωρή στον όμιλο ΕΛ.ΠΕ. με αποδοχές διόλου ευκαταφρόνητες.
Το γεγονός ότι οι περίοδοι που έγιναν αυτές οι προσλήψεις από τον όμιλο ΕΛ.ΠΕ. ήταν εκείνες στη διάρκεια των οποίων ο όμιλος σημείωσε σημαντικές ζημίες δεν φαίνεται να έχει και μεγάλη σημασία αφού όντας μεγαλόψυχος ο κυρ Σπύρος προτίμησε να ζημιωθεί ο ίδιος από το να αφήσει τους συνεργάτες του χωρίς δουλειά.
Το γεγονός βέβαια ότι και το δημόσιο που είναι μέτοχος στα ΕΛ.ΠΕ. με ποσοστό 35% ζημιώθηκε όχι τόσο από τις προαναφερόμενες προσλήψεις, όσο από ατυχείς αποφάσεις του Δ.Σ. (προβληματικές σχέσεις με τις τράπεζες, κλείσιμο του σταθμού ανεφοδιασμού στην Αλεξανδρούπολη, τριγωνικές συναλλαγές στη διύλιση που ευτυχώς η κυβέρνηση Σαμαρά με την τροπολογία 1251/67 στις 7/3/2014 έβαλε το ποσό της φορολόγησης στις καλένδες και διάφορα άλλα).
Αυτά, λοιπόν, δεν τα έψαξε κανείς αρμόδιος δικαστικός λειτουργός αφού στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛ.ΠΕ. όλα άρχιζαν και τελείωναν με τη θετική ψήφο όλων των παρισταμένων και βεβαίως όλων των προαναφερομένων προέδρων που δεν άκουσαν δεν είδαν δεν γνώριζαν…

«Προβληματάκια»…
Τώρα τελευταία, εξάλλου, στην προσπάθειά του ο μεγαλοεπιχειρηματίας να βοηθήσει τον εκπρόσωπό του στον όμιλο ΕΛ.ΠΕ., σύμβουλο Θόδωρο-Αχιλλέα Βάρδα, αντιμετωπίζει κάποια μικρά προβληματάκια. Ποια είναι αυτά; Κάποια εμβάσματα που βρέθηκαν στις υπό έρευνα λίστες των φορολογικών παραδείσων του εξωτερικού (λίστες Μπόργιανς, Λαγκάρντ, Panama Papers κλπ.) τα οποία εμπλέκουν τον κύριο ΘεόδωροΑχιλλέα με το ποσό ενός εκ των εμβασμάτων να ανέρχεται στο ποσό του €1.000.000. Βέβαια είναι πολύ πιθανό το παραπάνω ποσό του εμβάσματος να είναι φορολογημένο και να έχει εξαχθεί νομίμως. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ποσά αυτού του μεγέθους ερευνώνται διεξοδικά και το λογικότερο όλων είναι ότι δύσκολα ξεχνιούνται ακόμα και από «ξεχασιάρηδες» εισαγγελείς…
Αλλά πάλι ο κυρ Σπύρος θα την βρει την άκρη. Το πολύ πολύ να πληρώσει με δικά του λεφτά το καταλογισθέν πρόστιμο ώστε ο επί σειρά ετών συνεργάτης να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα ποινικού ή αστικού χαρακτήρα.
Είπαμε, ο κυρ Σπύρος προσέχει -τα «παιδιά» του- για να έχει…
http://www.iapopsi.gr/frontizei-ta-paidia-tou-o-kir-stauros/