28 Ιουν 2017

Για «εκκαθαρίσεις» στη ΝΔ ετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ενώ οι  περισσότεροι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να σχεδιάσει πώς θα στείλει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους σε  μόνιμες… διακοπές, για να απαλλαγεί από προβλήματα και να
αποκτήσει απόλυτο έλεγχο στο κόμμα. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά η θέληση υπάρχει  και πολλοί στη ΝΔ είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.
 Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
Η κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα προσφέρει το αναγκαίο «άλλοθι» για εσωτερικές «εκκαθαρίσεις», με στόχο  την εξάλειψη διαφωνιών,  την ομογενοποίηση απόψεων και την επίτευξη μεγαλύτερης εσωτερικής συνοχής.
Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ΝΔ βρίσκεται σε πολιτική αμηχανία, έχοντας χάσει τον βασικό «μπούσουλα» της αντιπολιτευτικής τακτικής της. Οι φωνές κριτικής αμφισβήτησης πληθαίνουν, ενώ στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας εκδηλώνονται  τριβές και διαφοροποιήσεις.
 Παρασκηνιακές διεργασίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν γίνει πολλές συσκέψεις  και κρυφές συναντήσεις «μητσοτακικών» βουλευτών, οι οποίοι προσπαθούν να ελέγξουν τον κομματικό μηχανισμό και να διευκολύνουν τους σχεδιασμούς της κομματικής ηγεσίας.
Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι «καραμανλικοί», στους οποίους καταλογίζουν ότι συμπλέουν εμπράκτως με την κυβέρνηση, ή ότι δεν είναι αρκούντως προσηλωμένοι στην κομματική αντιπολιτευτική «γραμμή».
Πονοκέφαλο στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να δημιουργεί και η ΔΑΚΕ. Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη πολλοί θεωρούν την κομματική συνδικαλιστική παράταξη ως ένα ακόμη «βαρίδι» που πρέπει να πεταχθεί. Όπως επισημαίνουν σε συζητήσεις, ο πολιτικός λόγος της ηγεσίας της ΔΑΚΕ θυμίζει πλέον συνδικαλιστική οργάνωση του… ΣΥΡΙΖΑ και όχι φιλελεύθερου κόμματος.
Μέχρι πρόσφατα, εκτιμώντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη προσπαθούσε να κρατήσει χαμηλούς τόνους  στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις και στη σύγκρουση με την ηγεσία της ΔΑΚΕ. Το κλίμα όμως ήταν βαρύ και ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει η «μπόρα».
Τώρα τα πράγματα αλλάζουν: Καθώς  το σενάριο εκλογών ακυρώνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να προσπαθήσει να διατηρήσει την επιφανειακή «γαλήνη» στο κόμμα. Θα προχωρήσει σε αποφασιστικές κινήσεις και συγκρούσεις, φθάνοντας σε εκκαθαρίσεις.
 Η στάση Σαμαρά
Σε πρώτη φάση επιχειρεί πάντως να  ενισχύσει τη θέση του, εξασφαλίζοντας συμμάχους και υποστήριξη. Σ’ αυτό απέβλεπε και η συνάντηση του την περασμένη εβδομάδα με τον Αντώνη Σαμαρά.
Μέχρι στιγμής πάντως ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να τηρεί αποστάσεις από την επίσημη γραμμή και την τακτική του κ. Μητσοτάκη. Κραυγαλέο παράδειγμα η μη καταψήφιση της τροπολογίας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό τον περασμένο μήνα, τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους πέντε βουλευτές - μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Καραμανλής.
http://www.sofokleousin.gr/archives/347062.html