11 Ιουν 2017

Χαμηλά ο πληθωρισμός, ψηλά οι τιμές

Μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες τον Μάιο κατέγραψε η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Απροστάτευτα απέναντι στην ακρίβεια παραμένουν τα ελληνικά νοικοκυριά στον καθημερινό αγώνα που δίνουν για να ...
εξασφαλίσουν τα βασικά. Υστερα από οκτώ χρόνια Μνημονίων, με την αγορά να ασφυκτιά και τους πολίτες να μετρούν και το τελευταίο ευρώ, το κόστος σε βασικά είδη διατροφής και υπηρεσίες παραμένει υψηλό.
Μπορεί ο πληθωρισμός να υποχώρησε τον Μάιο κατά 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο και να διαμορφώθηκε στο 1,2%, για ακόμα έναν μήνα όμως καταγράφηκαν μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Στοιχεία
Ειδικότερα, αναλύοντας τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή διαπιστώνει πως η τιμή του καφέ αυξήθηκε τον Μάιο κατά 14,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016, του ελαιολάδου κατά 7,3%, των νωπών λαχανικών κατά 5,9%, των φρούτων κατά 3,8%, του καπνού κατά 8,9% και των αλκοολούχων ποτών κατά 3,9%. «Φωτιά» πήραν επίσης οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης (+30%), του φυσικού αερίου (+30,6%), της βενζίνης και των λιπαντικών (+8,6%), των αεροπορικών εισιτηρίων (+20,4%) και των ξενοδοχείων (+9,7%). Την ανιούσα πήραν ακόμη η εισφορά στην ΕΡΤ και η συνδρομητική τηλεόραση (+3,3%), οι τηλεφωνικές υπηρεσίες (+2,3%) και οι τιμές σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία και κυλικεία (+1,5%).

Το κύμα ακρίβειας που εξακολουθεί να σαρώνει την ελληνική αγορά συνδέεται φυσικά με την αύξηση σειράς έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, καθώς και της επιβολής καινούργιων, όπως για παράδειγμα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ ή το τέλος σταθερής τηλεφωνίας.
Αν δει άλλωστε κανείς τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., μπορεί να διαπιστώσει τον συσχετισμό των φόρων με τις μεταβολές των τιμών. Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2013 και για 45 συνεχόμενους μήνες ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, τον Δεκέμβριο του 2016 καταγράφηκε μηδενική μεταβολή του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση, ενώ από τον Ιανουάριο και μετά η ελληνική οικονομία βρίσκεται συνεχώς σε πληθωρισμό.
http://www.dimokratianews.gr