6 Ιουν 2017

Θρίλερ εν όψει του Eurogroup: Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα


Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου με την κυβέρνηση να προσπαθεί να συγκροτήσει την τακτική της απέναντι στους δανειστές εξετάζοντας όλα τα σενάρια και όλες τις πιθανότητες ακόμη και τις πιο αρνητικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι για νωρίς το πρωί σήμερα έχει οριστεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου παρόντος του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα ενημερώσει το όργανο για τις εξελίξεις περί την διαπραγμάτευση με αιχμή το ζήτημα του χρέους. Παρών θα είναι αυτήν την φορά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος από την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου -υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας- στη Βουλή λόγω του ταξιδιού του στην Φρανκφούρτη.
Η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζεται αισιόδοξη και να εκπέμπει μηνύματα σταθερότητας -για παράδειγμα αξιοποίησε στο έπακρον τα διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ– όμως μέχρι στιγμής δεν έχει στα χέρια της κάτι σαφές ως προς την πρόταση που θα καταθέσουν οι δανειστές. Αντιθέτως, έχει επαναλαμβανόμενες ενδείξεις ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προτίθεται να κάνει πίσω στον σχεδιασμό του και ότι θα επιχειρήσει για μία ακόμη φορά μετάθεση του θέματος για το διάστημα μετά τις γερμανικές εκλογές.
Για την κυβέρνηση ο βραχνάς δεν είναι όμως μόνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Εάν το ΔΝΤ «δεν τα γύριζε την τελευταία στιγμή» -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- δεν θα υπήρχε η εμπλοκή της 22ας Μαΐου. Ο Τσακαλώτος έχει πει στους συνομιλητές του ότι στην εαρινή Σύνοδο η Λαγκάρντ τού είχε ζητήσει να μην κάνει πίσω η ελληνική κυβέρνηση αποδεχόμενη ένα μικρό πακέτο μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και στο τέλος άλλαξε στάση το ίδιο το ΔΝΤ αποδεχόμενο την «θολή» πρόταση Σόιμπλε που το άφηνε με το ένα πόδι εντός και το άλλο εκτός ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με εξηγήσεις που δίνει η ελληνική πλευρά η Λαγκάρντ δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το ελληνικό θέμα, και έχει αφήσει όλους τους χειρισμούς στον Πολ Τόμσεν.
Το Μαξίμου έχει προϊδεάσει ότι εάν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup τότε το θέμα θα τεθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο Κορυφής στις 22 Ιουνίου. Όμως αυτό το σχέδιο φαίνεται ότι σκοντάφτει στην απροθυμία που δείχνει ο Εμμανουέλ Μακρόν να συζητηθεί στην Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών το συγκεκριμένο θέμα. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας σύμφωνα με όσα έχει πει στην ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να βρεθεί λύση στο Eurogroup που θα έχει προηγηθεί επομένως αν πράγματι ακολουθήσει αυτήν την επιλογή ενισχύει τις πιθανότητες για λύση στις 15 στο Eurogroup πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία.
H κυβέρνηση πάλι δείχνει να ποντάρει στο γεγονός πως ο Μακρόν θέλει να ξεκινήσει την θητεία του με μία επιτυχία, όπως την συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
http://mononews.gr