23 Ιουν 2017

Εσπασε η πολιορκία της Ντερ Εζόρ! - Σύροι & σιιτικές πολιτοφυλακές προελαύνουν και περικυκλώνουν ISIS και... Κούρδους!

Ο συριακός Στρατός μετά από τρία χρόνια σκληρών μαχών κατάφερε σήμερα να σπάσει την πολιορκία της πόλης Ντέιρ Εζόρ και να διεισδύσει στην ομώνυμη επαρχία του  συριακού κράτους, μαζί με μονάδες ειδικών δυνάμεων του ρωσικού Στρατού, οι οποίοι εκτελούσαν την πιο σημαντική αποστολή:
"Φώτιζαν" με λέιζερ τους στόχους οι οποίοι εν συνεχεία καταστρέφονταν από την ρωσική Αεροπορία!
Ο Στρατός, μαζί με τις σιιτικές πολιτοφυλακές Ιρανών, Ιρακινών και της Χεζμπολάχ κατάφερε να διεισδύσει βαθιά μέσα στην επαρχία, που λίγες ημέρες πριν είχε δεχθεί το μπαράζ των βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς του Ιράν.
"Ο συριακός στρατός, με τη βοήθεια Ιρακινών, Λιβανέζων και Ιρανών μαχητών, διείσδυσε σήμερα σε βάθος 8 χιλιομέτρων στην επαρχία κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ, χάρη στη σημαντική ρωσική υποστήριξη" ανέφερε ο εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης. 
Αυτή την στιγμή ο συριακός Στρατός προωθείται σε τρεις άξονες: από την πλευρά της Παλμύρας στα νοτιοδυτικά προς την κατεύθυνση της Σούχνα, από τα δυτικά από την επαρχία της Ράκας και από τα νοτιοανατολικά κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ, όπου ελέγχει πλέον μια λωρίδα μήκους 85 χιλιομέτρων.
Βορειότερα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ο αραβοκουρδικός συνασπισμός που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, προσπαθεί να καταλάβει τη Ράκα, την ντε φάκτο "πρωτεύουσα" του ΙΚ στη Συρία, αλλά μάλλον και εκεί θα τον προλάβει ο συριακός Στρατός με τις σιιτικές πολιτοφυλακές: Απέχουν 25 χλμ από το κέντρο της πόλης και οι Κούρδοι που πλέον λειτουργούν ως "αμερικανικός Στρατός" πιέζονται στην περιοχή της Αφρίν και του Κομπάνι από τους Τούρκους στα βόρεια και τον συριακό Στρατό στα νότια.
Η υπόθεση της ανακατάληψης της Ντέιρ Εζόρ είναι εξαιρετικά σημαντική: Η επαρχία, διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου τα οποία εκτός από το ότι θα αποστερήσουν το ISIS από ένα σημαντικό έσοδο, θα δώσουν στη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τον αγώνα της κατά των τρομοκρατών.
Μέσα στην πόλη υπάρχουν περίπου 100.000 άνθρωποι και η ολοκληρωτική κατάληψή της στην πολιορκία που ξεκίνησε από το τέλος του 2014 θα μπορούσε να σημάνει την μεγαλύτερη σφαγή στην ιστορία των ένοπλων συγκρούσεων στην Μ.Ανατολή.
Οι ισλαμιστές εφοδιαζόμενοι πότε από το Κατάρ και πότε από την Σαουδική Αραβία, προσπάθησαν πολλές φορές, αλλά χωρίς επιτυχία, να καταλάβουν την πόλη καθώς και το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Το τέλος της πολιορκίας της Ντέιρ Εζόρ σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της Ράκκα θα αποτελέσουν τα δύο κομβικά σημεία για το τέλος του πολέμου στη Συρία, αφού οι δυνάμεις τω ανταρτών στο νότιο Μέτωπο στην Νταραά είναι ήδη αποκομμένες.
http://www.pronews.gr/