1 Ιουν 2017

Χίος: ''Ναυμαχίες'' ψαράδων με Τούρκους στο Αιγαίο - Άγνωστα επεισόδια στα χωρικά μας ύδατα [pics]

Με κομμένη την ανάσα βγάζουν τα προς το ζην οι Ελληνες ψαράδες του Αιγαίου. Καθημερινά βιώνουν τον φόβο της σύλληψης ή ακόμη και του θανάτου, καθώς το λιμενικό της Τουρκίας δεν διστάζει να ανοίξει πυρ εναντίον τους! Οι αποκαλυπτικές μαρτυρίες που καταθέτουν στην «Espresso» για το «μεροκάματο του τρόμου»
περιλαμβάνουν και τους ανταγωνιστές τους από τη γειτονική χώρα, που και αυτοί είναι οπλισμένοι σαν αστακοί! Ο Κώστας Δημίδης και ο πατέρας του Στέφανος είναι δύο από τους χιλιάδες αλιείς που παλεύουν καθημερινά με τα κύματα και τις φουρτούνες, χωρίς να ξέρουν αν θα γυρίσουν στις οικογένειές τους. Ωστόσο, θα προτιμούσαν να έχουν μόνο την αγριεμένη θάλασσα να αντιμετωπίσουν.
Οι ψαράδες από τη Χίο περιγράφουν την εξαιρετικά τρομακτική εμπειρία που έζησαν ανήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή, στις 29 Απριλίου 2016, όταν οι Τούρκοι απείλησαν να τους συλλάβουν μέρα μεσημέρι έξω από τις Οινούσσες, στα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Μπροστά μας, στα τρία ναυτικά μίλια ήταν η Τουρκία. Οπως ψαρεύαμε, ήρθε το τουρκικό σκάφος και μας έλεγαν πως είναι δικά τους ύδατα. Εμείς δεν φοβηθήκαμε. Ημασταν αποφασισμένοι και ο πατέρας μου φώναζε στους Τούρκους να φύγουν και πως εδώ είναι Ελλάδα!» διηγείται στην «Espresso» ο Ελληνας ψαράς και προσθέτει: «Αρχικά έφυγαν, αλλά ύστερα από 20 λεπτά εμφανίστηκαν ξανά και προσπάθησαν να μας διώξουν μπαίνοντας μπροστά μας. Για καλή μας τύχη, εμφανίστηκε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και ξεκίνησε να τους κυνηγάει. Δεν έχω δει ξανά τέτοια καταδίωξη και είμαι πολύ περήφανος για το Ναυτικό μας, που τους κυνήγησε και τους πέταξε έξω από τα χωρικά μας ύδατα»!
Οι στιγμές που έζησε ο Κώστας Δημίδης ήταν εφιαλτικές, αλλά δεν πτοήθηκε, καθώς είχε στο πλευρό του τον πατέρα του. «Κατά κάποιον τρόπο ήθελαν να με συλλάβουν. Αν είχαμε όπλα, θα τους ρίχναμε! Ενας αξιωματικός μού είπε να μείνω ψύχραιμος. Το Πολεμικό Ναυτικό ήρθε πολύ γρήγορα. Ευτυχώς που είναι εκεί και περιπολούν οι άνθρωποι. Ημασταν μέσα στα δικά μας ύδατα και μας ζήτησαν να αποχωρήσουμε. Μπαίνουν συνέχεια οι Τούρκοι. Και χθες συνέβη αντίστοιχο επεισόδιο. Πανάθεμά τους, τι γυρεύουν και τι προσπαθούν να κάνουν;» αναρωτιέται ο 32χρονος.
Ακόμη και οι Τούρκοι ψαράδες δεν διστάζουν να βγάλουν όπλα απέναντι στους Ελληνες! Πριν από πέντε χρόνια ο Στέφανος Δημίδης είχε ζήσει στιγμές τρόμου και αγωνίας, όταν οι «συνάδελφοί» του άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να τον αναγκάσουν να αποχωρήσει από τον ψαρότοπο!
«Αυτό και μόνο δείχνει ότι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι αρκετά δύσκολες» λέει στην «Espresso» και θυμάται άλλο ένα περιστατικό, πριν από τρία χρόνια, πάλι με Τούρκους αλιείς. «Ενας Τούρκος με αλιευτικό είχε έρθει και μας έκανε φασαρία, μας έβριζε και μας απειλούσε. Φυσικά, εγώ και ο πατέρας μου είμαστε συνηθισμένοι από τέτοια και δεν φοβηθήκαμε. Καταφέραμε να τους απωθήσουμε!» θυμάται ο Κώστας Δημίδης. Ο 32χρονος δουλεύει στην ανεμότρατα από 10 ετών, ενώ ο πατέρας του ψαρεύει ακόμη, στα 60 του χρόνια.
Πηγή: Εφημερίδα Espresso, esspresonews.gr