5 Ιουλ 2017

Ανθελληνικά παιχνίδια από Σαρκοζί: Ηξερα για την κρίση από το... 2007

Μπορεί να μας έκανε το... πατριωτάκι, αλλά έσκαβε τον λάκκο της Ελλάδας από την εποχή του Κώστα Καραμανλή. Ο λόγος για τον Νικολά Σαρκοζί, που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde», που δημοσιεύτηκε χτες, ομολογούσε ότι ήξερε από τότε την κρίση που θα χτυπούσε ..
την Ελλάδα, αλλά δεν ενημέρωσε κανέναν (με εξαίρεση τη Μέρκελ) και δεν πήρε καμία πρωτοβουλία.

Ιδού τι αναφέρει το δημοσίευμα: «Ανγκελα, σου άρεσε η Lehman; Θα λατρέψεις την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά πως είχε πει ο Σαρκοζί στην καγκελάριο της Γερμανίας, θέλοντας να τονίσει πως όσο πιο αργά παρασχεθεί βοήθεια στη χώρα μας τόσο πιο ακριβή θα είναι. «Στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, η Γερμανία δεν ήθελε πρόγραμμα αρωγής. “Σου άρεσε η Lehman; Θα λατρέψεις την Ελλάδα” είπα στην καγκελάριο, για να επιχειρήσω να την πείσω πως όσο περισσότερο περιμένουμε για να βοηθήσουμε την Αθήνα τόσο πιο δαπανηρό θα είναι». 

Αναφερθείς στην Ανγκελα Μέρκελ, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αποκάλυψε πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν το μόνο ζήτημα για το οποίο έτρεφαν διαφορετικές θέσεις. «Με την καγκελάριο, η κοινή ζωή ήταν στην αρχή περίπλοκη. Η Ανγκελα Μέρκελ είναι θεμελιωδώς επιφυλακτική, δεν εμπιστεύεται τις καινούργιες ιδέες και την εκ των προτέρων ανάληψη δράσης» εξήγησε, προσθέτοντας πως «είναι μια αξιόλογη ηγέτιδα, αλλά έχει την τάση να περιμένει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του τελευταίου λεπτού». 

Ερωτηθείς για τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ο Σαρκοζί δήλωσε πως «μπορούν να με κατηγορήσουν για πολλά, όχι όμως ότι δεν είχα προβλέψει την κρίση». Σύμφωνα με όσα εξομολογήθηκε, είχε γράψει στη Μέρκελ από το 2007 για να περιλάβει στην ατζέντα του G8 τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα. «Εναν χρόνο πριν από τη Lehman ήμουν πεπεισμένος πως οι υπερβολές της τιτλοποίησης θα έσκαγαν στα χέρια μας».

http://www.dimokratianews.gr