17 Ιουλ 2017

Κρίσιμο 48ωρο για την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές...

Νεκταρία Καρακώστα
Aν νομίζατε ότι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για τον πλανήτη μας είναι η κλιματική αλλαγή, κάνετε λάθος. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Euromonitor International, τα πλαστικά μπουκάλια ..
συνιστούν εξίσου σημαντική απειλή για το περιβάλλον! Κάθε λεπτό στον πλανήτη πωλούνται περίπου 1.000.000 μπουκάλια, δηλαδή 20.000 μπουκάλια κάθε δευτερόλεπτο! Αν τοποθετούσαμε το ένα μπουκάλι πάνω στο άλλο, ο πλαστικός πύργος που θα δημιουργούνταν θα κάλυπτε τη μισή απόσταση από τη Γη ως τον Ηλιο.
Μόνο το 2016 πωλήθηκαν διεθνώς περισσότερα από 480 δισ. μπουκάλια, εκ των οποίων ανακυκλώθηκαν λιγότερα από τα μισά - τα υπόλοιπα κατέληξαν στο περιβάλλον, δηλαδή σε ωκεανούς και χωματερές. Και οι προβλέψεις είναι ιδιαιτέρως δυσοίωνες, καθώς η άνοδος των πωλήσεων εμφιαλωμένων ποτών στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας θα αυξήσει αυτούς τους αριθμούς κατά 20% ως το 2021.
Μελέτες
Αλλη μελέτη, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το βρετανικό Ιδρυμα Ελεν Μακ Αρθουρ, έδειξε ότι ως το 2050 ο ωκεανός θα περιέχει περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια. Τα πλαστικά μπουκάλια, εκτός του ότι χρειάζονται δεκάδες χρόνια για να αποσυντεθούν, αποτελούν τον Νο 1 παράγοντα πνιγμού για ψάρια και θαλασσοπούλια. Ακόμη κι αν δεν πνιγούν από τα πλαστικά, οι θαλάσσιοι οργανισμοί καταπίνουν κομμάτια πλαστικού, τα οποία καταλήγουν στο... στομάχι μας! Πρόσφατη μελέτη του βελγικού πανεπιστημίου Γκεντ έδειξε ότι κάθε χρόνο όσοι καταναλώνουν θαλασσινά τρώνε μαζί με αυτά περίπου 11.000 μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού! Πολλοί άνθρωποι προτιμούν το εμφιαλωμένο νερό επειδή θεωρούν ότι είναι πιο καθαρό και έχει ωραιότερη γεύση, η διευθύντρια της Greenpeace Αμερικής Ανι Λέοναρντ τονίζει όμως ότι είναι «απλώς ένας τρόπος να ξοδεύουμε χρήματα». Μόνο για τα μπουκάλια που χρειάζονται κάθε χρόνο οι Αμερικανοί απαιτούνται 17.000.000 βαρέλια πετρελαίου, ενώ εκλύονται στην ατμόσφαιρα 2.500.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Μακρόν: Ελπίζει σε κλιματική αναδίπλωση Τραμπ 
Την ελπίδα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα... αναδιπλωθεί όσον αφορά την απόφασή του οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία των Παρισίων εξέφρασε στη γαλλική εφημερίδα «Le Journal du Dimanche» ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις συζητήσεις των δύο ανδρών στο Παρίσι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διαφωνεί με τη συμφωνία, επειδή θεωρεί ότι δεν λαμβάνει σκληρά μέτρα απέναντι στους μεγάλους «ρυπαντές» Κίνα και Ινδία, ο Γάλλος πρόεδρος ωστόσο αποκάλυψε ότι τόνισε στον Αμερικανό πρόεδρο τη σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και τρομοκρατίας και ότι συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη συμφωνία.
δημοκρατια