11 Ιουλ 2017

Η Αγροτική και το φέσι των 7,47 δισ. €

Σάλος από το ρεπορτάζ  της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για  το μεγάλο... πλιάτσικο
Το σκανδαλώδες παρασκήνιο που έριξε την Αγροτική Τράπεζα στα βράχια και κατέληξε στην παραχώρησή της στην Τράπεζα Πειραιώς αντί του ευτελούς τιμήματος των ...
95.000.000 ευρώ ανέδειξε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», στο πρώτο από μιασειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων για τον τραπεζικό κλάδο.
Οπως επισήμανε το δημοσίευμα, μόνο το νεοκλασικό όπου βρισκόταν η ιστορική έδρα της τράπεζας, στην οδό Πανεπιστημίου, είχε αξία 95.000.000 ευρώ, όπως είχε προκύψει από σχετικές αναφορές στη Βουλή!

Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το Δημόσιο προτίμησε να μεταβιβάσει την «καλή ΑΤΕ» στην Τράπεζα Πειραιώς και να πληρώσει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) 7,47 δισ. ευρώ ως «προίκα» στην Πειραιώς, για να καταλήξει να έχει το 24,6% της τράπεζας, ενώ διαθέτοντας 3,82 δισ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ μπορούσε να έχει ολόκληρη τράπεζα δική του, η οποία μάλιστα ήταν μεγαλύτερη από την Πειραιώς!

Το ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας» υπογράμμισε ότι η ΑΤΕ ήταν μια πολύπαθη τράπεζα, η οποία είχε στο παρελθόν λαφυραγωγηθεί από τα κόμματα, τους αγρότες και το διεφθαρμένο συνεταιριστικό κίνημα. Παρ' όλα αυτά, η τελευταία διοίκηση της ΑΤΕ υπό τον Θεόδωρο Πανταλάκη είχε καταφέρει να εξυγιάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τράπεζα, είχε προχωρήσει σε εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου εγγράφοντας προβλέψεις υψηλότερες από 2,2 δισ. ευρώ και, όπως λένε τραπεζικοί με γνώση του θέματος, η ΑΤΕ ήταν και οργανωτικά πλέον ικανή να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, αρκεί να γινόταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 3,82 δισ. ευρώ.

Αντ' αυτού, το Δημόσιο μεταβίβασε την «καλή ΑΤΕ» στην Τράπεζα Πειραιώς, την οποία μάλιστα ενίσχυσε με σχεδόν το διπλάσιο ποσό. Ρόλο-κλειδί στην κατάληξη της τράπεζας έπαιξε η παρουσία του τότε πανίσχυρου προέδρου της Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος κατάφερε να αποκτήσει την «καλή ΑΤΕ», πείθοντας υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες ότι αυτό είναι το συμφέρον του Δημοσίου.

Μόνο που από τη συμφωνία «διάσωσης» της Αγροτικής ενισχυμένη βγήκε η Πειραιώς και το Δημόσιο έδωσε περισσότερα χρήματα!
Την προσεχή Κυριακή η «δημοκρατία» θα κάνει νέες αποκαλύψεις για τον σκοτεινό φάκελο των τραπεζών.