12 Ιουλ 2017

Δεκάδες θάνατοι παιδιών στην Ευρώπη από ιλαρά. «Απαράδεκτη τραγωδία, υπάρχουν εμβόλια» λέει ο ΠΟΥ

«Κάθε θάνατος ή αναπηρία που προκαλείται από αυτή την ασθένεια που προλαμβάνεται με τα εμβόλια αποτελεί μία απαράδεκτη τραγωδία». Η δήλωση είναι της δρ Σουζάνα Τζακάμπ, διευθύντριας του
Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρεται στα αυξημένα κρούσματα ιλαράς- πολλά εκ των οποίων αποδείχθηκαν μοιραία- αλλά και στην άρνηση γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τους τελευταίους 12 μήνες, συνολικά 35 παιδιά στην Ευρώπη πέθαναν μετά την εκδήλωση ιλαράς είτε εξαιτίας της απροθυμίας γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους είτε επειδή κάποιες οικογένειες δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας τους. Το τελευταίο θύμα της ιλαράς ήταν ένα εξάχρονο αγόρι στην Ιταλία. Στη γειτονική μας χώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.300 περιστατικά της λοιμώδους νόσου.
«Παρόλο που υπάρχει διαθέσιμο ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και οικονομικό εμβόλιο, η ιλαρά παραμένει βασική αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών σε όλο τον κόσμο, και δυστυχώς η Ευρώπη δεν έχει γλιτώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Σ. Τζέικαμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ στην Ευρώπη.
Οι περισσότεροι θάνατοι από ιλαρά- συνολικά 31- καταγράφηκαν στη Ρουμανία, ενώ θάνατοι έχουν καταγραφεί επίσης σε Γερμανία και Πορτογαλία από τον Ιούνιο του 2016.
Η Τζακάμπ, ενθαρρύνει όλες τις χώρες στις οποίες ενδημεί η ιλαρά να λάβουν άμεσα μέτρα με στόχο την αναχαίτιση της μετάδοσης της νόσου εντός των συνόρων τους, ενώ συνιστά σε όσες χώρες έχουν ήδη επιτύχει αυτόν τον στόχο να μην επαναπαυθούν και να διατηρήσουν εμβολιαστική τους κάλυψη.
Σημειώνεται πως η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυστηροποιήσει τους νόμους της σχετικά με τον εμβολιασμό ενώ η ιταλική κυβέρνηση απαιτεί να εμβολιάζονται όλα τα παιδιά για 12 κοινές ασθένειες πριν εγγραφούν σε οποιοδήποτε δημόσιο σχολείο. Ο δε πρωθυπουργός της χώρας, Πάολο Τζεντιλόνι, απέδωσε εν μέρει τη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού στη «διάδοση αντι-επιστημονικών θεωριών» –όπως αυτές που συνδέουν τα εμβόλια με τον αυτισμό ή άλλες αρνητικές εκβάσεις για την υγεία.
http://www.huffingtonpost.gr/