5 Ιουλ 2017

Αρχισαν τα όργανα για τον υπερτιμημένο Ε. Μακρόν!

Ηδη δέχεται πυρά από τον Τύπο για «δύσπεπτο κήρυγμα» κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο
Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη
Η αναμενόμενη ψήφος εμπιστοσύνης
που ζήτησε και τελικά εξασφάλισε χθες από το γαλλικό Κοινοβούλιο με 370 ψήφους υπέρ έναντι 67 κατά η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ φαίνεται πως δεν θα είναι αρκετή για τον Εμανουέλ Μακρόν, που ήδη δέχεται πυρά από τον Τύπο της χώρας του για το «δύσπεπτο κήρυγμά του», για την ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου την προηγουμένη στις Βερσαλλίες.

Μέσα στη λάμψη των Βερσαλλιών, ο νέος πρόεδρος δεν μπόρεσε να πείσει παρά ελάχιστους με όσα είπε, κάνοντας μεγάλες εφημερίδες να στραφούν εναντίον του, αν και δεν έχει περάσει παρά μονάχα σχεδόν ένας μήνας μετά τον διπλό θρίαμβό του στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

«Ενα δύσπεπτο κήρυγμα» έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η «L’ Humanite», την ώρα που η «Liberation» είχε τίτλο «Η ασάφεια και η μορφή», ενώ η «Le Figaro» μιλούσε για έναν «πολύ γενικό πολιτικό λόγο», εκτιμά η «Le Figaro». Ποια είναι η ουσία; Φίλοι και αντίπαλοι περίμεναν. Αλλά ο Μακρόν, που υποσχέθηκε «βαθιές αλλαγές» για να απαντήσει στην «ανυπομονησία» των Γάλλων, δεν έπεισε παρά ελαχίστους, αν όχι κανέναν.

Το στίγμα της χθεσινής ημέρας πάντως ίσως πιο εύστοχα από άλλες εφημερίδες έδινε από νωρίς το πρωί η «Le Figaro». «Ο Μακρόν άφησε στον Φιλίπ τα καυτά ζητήματα» εκτιμούσε η εφημερίδα και όντως ο πρωθυπουργός του νεαρού προέδρου έδωσε τον... καλύτερο εαυτό του. «Χορεύουμε πάνω σε ένα ηφαίστειο που βρυχάται, εξαιτίας του αβάστακτου χρέους της χώρας», που έχει φτάσει στα 2.147 δισ. ευρώ, είπε σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των δηλώσεών του ο Φιλίπ, τονίζοντας πως τώρα οι Γάλλοι θα πρέπει να έχουν «το κουράγιο να αντιμετωπίσουν (την οικονομική κατάσταση) με θάρρος και ειλικρίνεια» προαναγγέλλοντας σκληρή λιτότητα.

Στη συνέχεια της ομιλίας του πάντως, ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μία Γαλλία «γεμάτη σιγουριά κι αυτοπεποίθηση, ικανή να κατακτήσει εκ νέου το προβάδισμα στο διεθνές προσκήνιο». Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής καλών δημόσιων πολιτικών που «θα είναι ικανές να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο». Η κοινωνική ασφάλιση, τα θέματα της υγείας και ιδιαίτερα η πρόληψη ήταν ένα από τα πρώτα θέματα στην ομιλία του, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην αρχή της κοσμικότητας για το γαλλικό κράτος και την απόλυτη ουδετερότητα απέναντι στις θρησκείες.

δημοκρατια