30 Ιουλ 2017

Οι μεγάλοι κερδισμένοι και οι μεγάλοι χαμένοι από την απόφαση του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες

Στα 35 εκατ. ευρώ ορίστηκε η τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις 7 νέες τηλεοπτικές άδειες. Αρα, στο σύνολο… 245 εκατ. ευρώ τουλάχιστον από το νέο διαγωνισμό του ΕΣΡ. Οσα και πέρυσι, και βάλε. 
Περίπου ο ίδιος τζίρος,
περίπου οι ίδιες υποψηφιότητες (ή αντίστοιχου βεληνεκούς, πάνω κάτω), συγκεκριμένος αριθμός αδειών. Οι καναλάρχες ήδη θα έχουν πάρει μολύβι και χαρτί, αποκωδικοποιώντας τις δυνατότητες των ανταγωνιστών μέσω της περσινής τους στάσης, για να χαράξουν τη δική τους
Οι μεγάλοι ωφελημένοι από την απόφαση του ΕΣΡ 
Ο Σαββίδης πέρυσι είχε καταθέσει προσφορά 61,5 εκατ. ευρώ και είχε μείνει χωρίς άδεια. Με τα νέα δεδομένα, όμως, όχι μόνο θα μπορέσει να διεκδικήσει και πάλι την πολυπόθητη αλλά αυτή τη φορά και να την εξασφαλίσει, μιας και όπως απέδειξε ήδη είναι διατεθειμένος να φτάσει στο… επί 2. Επίσης, μας έχει αποδείξει και την επιθυμία του. Δεν πήρε τον ΔΟΛ αλλά πήρε τον ΠΗΓΑΣΟ. Πήρε και ποσοστό στο MEGA. Θέλει να έχει παρέμβαση στα μίντια, αυτό είναι δεδομένο, και για αυτό το λόγο θα πρέπει μία από τις 7 νέες άδειες να του τη χρεώσουμε. Θα την αγοράσει, όσο και να κάνει στο τέλος. 
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, επίσης εμφανίζεται να ωφελείται από τη νέα κατάσταση, μιας και στη δική του ζυγαριά ο ALPHA (που τόσο αγαπά) αξίζει πολύ περισσότερα από τα 35 εκατ. ευρώ, που του ζητά το ΕΣΡ για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Αλλωστε, είχε φτάσει στα 61 πέρυσι, άσχετα που δεν τα κατάφερε στο τέλος. Τώρα έχει μια δεύτερη ευκαιρία και θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη. Αδιανόητο φαβορί ο ALPHA για τη μία από τις 7 νέες άδειες. (Αν βγει στο στοίχημα, το παίζω…) 
Επίσης, στους ωφελημένους θα πρέπει να κατατάξουμε και τους Κυριακού (ANT1) και Μαρινάκη, που είχαν αποκτήσει τηλεοπτική άδεια με τεράστιες προσφορές πέρυσι (75,9 και 73,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και τώρα θα μπορέσουν να την εξασφαλίσουν με λιγότερα χρήματα. Αλλωστε, και οι δύο απέδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υπερδιπλάσια ποσά της τεράστιας τιμής εκκίνησης!
Ο μεγάλος χαμένος των νέων εξελίξεων… αναμφίβολα ο ΣΚΑΙ
Το ότι ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια πέρυσι, και μάλιστα φθηνότερα από όλους (43,6 εκατ. ευρώ), είναι κάτι που το ακούσαμε χίλιες φορές. Είπαν ότι είχαν τέλεια στρατηγική και άψογη προετοιμασία και για αυτό τα κατάφεραν καλύτερα από όλους. Πανηγύρισαν ως τεχνοκράτες, τζογαδόροι, θεωρητικοί, μύστες κλπ. Και μετά όλα αυτά… ακυρώθηκαν τελείως. Ξεφούσκωσε το μπαλόνι της επιτυχίας του γαλάζιου Αλαφούζου. Εκτός και αν τα καταφέρει και πάλι να βγει ο υπερθεματιστής με τη μικρότερη προσφορά. Θα τα καταφέρει; Αν δεν τα καταφέρει, πάντως, τον τίτλο του καλύτερου manager θα τον χάσει. Και μετά όλοι θα θυμούνται το διάδοχό του. Τα δικά του πανηγύρια δεν θα τα θυμάται κανείς. Τώρα, όσον αφορά στην απόκτηση άδειας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Αλαφούζος είναι ένα μεγάλο οικονομικό μέγεθος, που αναμφισβήτητα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ενός τέτοιου διαγωνισμού. 
Στους χαμένους επίσης θα πρέπει να συγκαταλέξουμε και τον Βαρδινογιάννη, μιας και όλη του η προσπάθεια μέσω του STAR όλο το τελευταίο διάστημα ήταν να καταφέρει να εξασφαλίσει μια άδεια χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει πάνω από 15 – 18 εκατ. ευρώ. Αλλωστε, μέχρι τόσα (18 εκατ. ευρώ) είχε προσφέρει πέρυσι το καλοκαίρι. Όμως, τώρα η τιμή εκκίνησης ορίστηκε σε διπλάσιο επίπεδο! Από τα διπλάσια ξεκινάμε, δεν είναι και λίγο. Ο Βαρδινογιάννης είναι επιχειρηματίας, με όλη τη σημασία της λέξης και αναμφίβολα θα τα ζυγίσει τα πράγματα. Αν θέλει, δεν συζητάμε αν μπορεί. Το ζήτημα είναι αν θέλει, μετά από όσα έχουν γίνει. Πολέμησε φανερά και όσο πιο δυνατά μπορούσε την κυβέρνηση, μέχρι που έστειλε και αγωγή στον υπουργό, στο δημόσιο, στους Γραμματείς κλπ. Σε όλους! Βγήκε σε πόλεμο ανοικτό! Και τελικά; Πήρε μια τιμή εκκίνησης 35 εκατ. ευρώ και συνήλθε. Μάλλον… 
ΥΓ. Για να βγάλετε και εσείς τα δικά σας συμπεράσματα, σας θυμίζουμε ότι πέρυσι κατά σειρά, οι 4 άδειες είχαν κατακυρωθεί ως εξής: 
· στον ΣΚΑΙ έναντι 43,6 εκ. ευρώ 
· στον κ. Καλογρίτσα έναντι 52,6 εκ. ευρώ 
· στον ΑΝΤ1 έναντι 75,9 εκ. ευρώ 
· στον κ. Μαρινάκη έναντι 73,9 εκ. ευρώ 
toxwni.gr