20 Ιουλ 2017

Δίκη Βαξεβάνη: «Καίει» τη Στουρνάρα και ο Άδωνις - Νέες αποκαλύψεις για τις σχέσεις της με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Με την εξέταση της Λίνας Νικολοπούλου από τον Κώστα Βαξεβάνη και την εξέταση της πρώτης μάρτυρα κατηγορίας συνεχίστηκε σήμερα Πέμπτη η δίκη του δημοσιογράφου με τη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη.Αφορά  τις αποκαλύψεις του ..
περιοδικού Hot Doc αναφορικά με τις σχέσεις της εταιρίας της με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το γεγονός πώς το Κέντρο "βάφτισε" τον καρκίνο κολλητικό.
Είναι ενδιαφέρον ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο Κώστας Βαξεβάνης προχώρησε σε μια ακόμη αποκάλυψη. Ζήτησε συγκεκριμένα από τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα να απαντήσει για τον πιθανό ρόλο του συνηγόρου της Σπύρου Μουζακίτη σε έρευνες για το ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Βαξεβάνης ότι: "την περίοδο που η κ. Στουρνάρα συνεργάζεται με το ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και από την υφυπουργό Υγείας που αφορούν τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ και την πιθανότητα παρανομιών στις διαδικασίες των διαγωνισμών. Αρμόδιος για τον έλεγχο αυτών των καταγγελιών ήταν η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος με προϊσταμένους τον κ. Μουζακίτη και τον κ. Πεπόνη. Ο κ. Μουζακίτης είναι σήμερα συνήγορος της κ. Στουρνάρα. Οι καταγγελίες είναι από το 2009 έως το 2013. Θα ήθελα να μου απαντήσει η κ. Στουρνάρα αν την περίοδο εκείνη που έπρεπε να γίνουν οι έλεγχοι για το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ίδια είχε επαγγελματική σχέση με την οικογένεια του ελεγκτή της. Του Σπύρου Μουζακίτη δηλαδή".
Παρά το γεγονός ότι η ερώτηση σχετίζεται προφανώς με τη δίκη, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να μην απαντηθεί. "Θεωρώ ότι αυτό δεν αφορά την παρούσα δίκη. Αν υπάρχουν υπόνοιες για την αμεροληψία του κ. Μουζακίτη αυτές θα πρέπει να κατατεθούν στα αρμόδια όργανα για να ελεγχθούν. Θεωρώ ότι η ερώτηση αυτή δεν θα συμβάλλει στη διαλεύκανση της αλήθειας στην παρούσα δίκη", ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο έτερος συνήγορος της πλευράς Στουρνάρα συντάχθηκε με την άποψη του εισαγγελέα κι έκανε για μια ακόμη φορά λόγο για προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της δίκης.
Ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη Γιάννης Μαντζουράνης παρενέβη και υπογράμμισε ότι η ερώτηση είναι απολύτως σχετική με τη δίκη. "Η κ. Νικολοπουλου έκανε μια έξυπνη επιλογή. Δεν ασχολήθηκε με όλο το δημοσίευμα γιατί τότε θα έπρεπε να απαντήσει σε πολλά περισσότερα. Έπιασε απλώς ένα κομμάτι. Ο υπερασπιστικός ισχυρισμός του κ. Βαξεβάνη είναι ότι πρώτον είναι αληθές ότι "βάφτισαν" τον καρκίνο κολλητικό. Ο στόχος του κ. Βαξεβάνη δεν είναι η κ. Νικολοπούλου αλλά τα όργια που έγιναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Βαξεβάνης ασχολείται με χορηγίες ακόμη και στον πρωταγωνιστή του Noor 1. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ασχολήθηκε με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν τον μήνυσε όμως για κανένα απ' αυτά η κ .Στουρνάρα. Μέσα σε όσα γράφει για το ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχει και τ' όνομα της κ. Νικολοπούλου. Ενδεχομένως λοιπόν να υπάρχει κι εκεί κάποια παράβαση. Και ενδεχομένως αυτός που τότε έπρεπε να ελέγξει δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Διότι το ΚΕΕΛΠΝΟ το ψάχνουν από το 2009 και το βρήκαν τελικά το 2016. Αυτή η καθυστέρηση έχει κάποια αιτία" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντζουράνης.
Το δικαστήριο τελικά δεν επέτρεψε στη Λίνα Νικολοπούλου να απαντήσει, με αποτέλεσμα το ζήτημα να κλείσει. Παραμένει ωστόσο μείζον το γεγονός ότι όπως αποκάλυψε ο Κώστας Βαξεβάνης, η σύζυγος του Σπύρου Μουζακίτη είχε επαγγελαμτική σχέση με τη κ. Στουρνάρα σε μια κρίσιμη περίοδο για τον έλεγχο διαφόρων συμβάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ταυτόχρονα προέκυψε η παραδοχή από την ίδια τη Λίνα Νικολοπούλου ότι η φράση για τον καρκίνο που "βαφτίστηκε" κολλητικός γράφτηκε από τον εισαγγελέα που έκανε τον έλεγχο Αντώνη Ελευθεριάνο, παραδοχή ιδιαίτερα σημαντική αφού προκύπτει πως αυτό δεν είναι απλώς άποψη δημοσιογραφική αλλά συμπέρασμα της ίδιας της Δικαιοσύνης.
"Είστε υπό εισαγγελική έρευνα;" ρώτησε ο Κώστας Βαξεβάνης, με τη σύζυγο Στουρνάρα να απαντά: "έγινε μια έρευνα στα γραφεία της εταιρίας μου και το βούλευμα λέει ότι "το ΚΕΕΛΠΝΟ βάφτισε τον καρκίνο λοιμώδες νόσημα", απάντησε μεταξύ άλλων η μηνύτρια, με τον δημοσιογράφο να συμπεραίνει: "η κ. Στουρνάρα δηλαδή είναι υπό έλεγχο για το ΚΕΕΛΠΝΟ "βάφτισε" τον καρκίνο κολλητικό".
Τέλος ενδιαφέρον στοιχείο της δίκης είναι πώς ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης "καίει" με απόφασή του και εμμέσως τη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη. Κι αυτό διότι απ' ό,τι προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία αφενός το υπουργείο Υγείας έδωσε έργο για τη διοργάνωση συνεδρίου στο ΚΕΕΛΠΝΟ κι εκείνο με τη σειρά του στην εταιρία της κ. Νικολοπούλου. Ωστόσο, ενώ στη σύμβαση του εν λόγω έργου φαίνεται ξεκάθαρα ότι χρειάζονται έξι μήνες προετοιμασίας για το συνέδριο, εκείνη έχει υπογραφεί μόλις τρεις ημέρες πριν από το συνέδριο. Επιπλέον και παρά το γεγονός ότι η Λίνα Νικολοπούλου υποστηρίζει ότι δεν πήρε λεφτά από το ΚΕΕΛΠΝΟ για το συγκεκριμένο έργο, προκύπτει ξεκάθαρα από τη σύμβαση ότι η αμοιβή από το ΚΕΕΛΠΝΟ υπολογίζεται (την εποχή εκείνη) σε περίπου 30%.
Αναλυτικά η διαδικασία
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Το επίδικο δημοσίευμα θυμάστε σε τι αναφέρεται; Αναφέρεται σ' εσάς;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως αναφέρεται σ' εμάς.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Μήπως στα χρήματα που δόθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και απλώς σας αναφέρει σε κάποιο σημείο επειδή η εταιρία σας πήρε χρήματα;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το δημοσίευμα αυτό είχε συγκεκριμένο στόχο.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Σας ρώτησα αν το δημοσίευμα αφορά εσάς ή την κακοδιαχείριση στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν αφορά τη δίκη αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το συγκεκριμένο τεύχος είχε σαν κύριο θέμα τη δική σας σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι κύριε πρόεδρε, αλλά δεν έχει σημασία. Αυτό που για εμένα έχει σημασία είναι ότι αυτό που έκανε ο κ. Βαξεβάνης είναι συκοφαντική δυσφήμηση.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ποιος "βάφτισε" τον καρκίνο κολλητικό; Σε ποιον αναφέρεται αυτό;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όσοι διαβάζουν το κείμενο καταλαβαίνουν ότι αυτό αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ και την οικογένειά μου. Ότι δηλαδή στήσαμε συμμορία με το ΚΕΕΛΠΝΟ για να πάρουμε εκατομμύρια.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ποιος τον "βάφτισε" κυρία τον καρκίνο κολλητικό;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σας είπα πώς το αντιλαμβάνομαι.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ξέρετε αν κάποιος από το ΚΕΕΛΠΝΟ με μήνυσε για το συγκεκριμένο θέμα;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν έχω ιδέα.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ξέρετε μήπως αν κάποιοι απ' αυτούς που "βάφτισαν" τον καρκίνο κολλητικό ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κάποιοι ελέγχονται.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Η κ. Κρεμαστινού η οποία υπογράφει τις συμβάσεις σας αντιμετωπίζει κακουργηματικές πράξεις;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ως πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ερευνάται. Τι σχέση έχει όμως η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ; Η κ. Κρεμαστινού έχει υπογράψει εκατοντάδες συμβάσεις. Κάποιες απ' αυτές είναι υπό έλεγχο.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Αν αναζητήσετε στο google τη φράση "βάφτισαν τον καρκίνο κολλητικό" θα βρείτε πάνω από 190 αποτελέσματα. Ποιους απ' αυτούς που το έγραψαν έχετε μηνύσει;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εσάς έχω μηνύσει. Ο κ. Βαξεβάνης χρησιμοποιήσε αυτή την έκφραση η οποία ανακυκλώθηκε από άλλα μέσα.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Στις ερωτήσεις των συνηγόρων μου αναφορικά με τις εταιρίες και τους διαγωνισμούς απαντούσατε "ρωτήστε το ΚΕΕΛΠΝΟ". Άρα θεωρείτε πως το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι αρμόδιο να απαντήσει;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Θα απαντήσω μόνο σε όσα αφορούν τη δική μου υπόθεση.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Την προσφορά με την οποία κερδίσατε τον διαγωνισμό, την υποβάλατε και την πρώτη φορά;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Την πρώτη φορά δεν υποβάλαμε προσφορά.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Οι υπόλοιπες εταιρίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό γιατί δεν εμφανίστηκαν κατά το άνοιγμα των προσφορών; Μήπως δεν είχε κανέναν νόημα;
ΝΙΚΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ρωτήστε τους. Δεν συμβαίνει όμως αυτό που λέτε.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Μία εταιρία συμφερόντων του κ. Βαρβιτσιώτη δεν εμφανίστηκε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό για να δει το άνοιγμα των προσφορών. Με την ίδια εταιρία όμως είχατε συνεργαστεί στο παρελθόν. Μήπως αυτό αποδεικνύει το "στημένο" της διαδικασίας;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας σας. Είναι κλασική διαδικασία αυτή.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Την εποχή που συνεργαζόσασταν με το ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρχαν κι άλλες καταγγελίες για το Κέντρο. Τις είχατε ακούσει αυτές;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν γνωρίζω. Ούτε ασχολιόμουν εκείνη την εποχή ούτε είμαι σίγουρη ότι αυτά στα οποία αναφέρεται ο κ. Βαξεβάνης συμπίπτουν ημερολογιακά.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Την εποχή εκείνη υπήρχε επίσημη καταγγελία από την υφυπουργό Υγείας την οποία εξέταζε ο κ. Μουζακίτης και ο κ. Πεπόνης;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Άσχετα πράγματα.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Δεν είναι άσχετα. Την περίοδο που η κ. Στουρνάρα συνεργάζεται με το ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και από την υφυπουργό Υγείας που αφορούν τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ και την πιθανότητα παρανομιών στις διαδικασίες των διαγωνισμών. Αρμόδιος για τον έλεγχο αυτών των καταγγελιών ήταν η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος με προϊσταμένους τον Σπύρο Μουζακίτη και τον κ. Πεπόνη. Ο κ. Μουζακίτης είναι σήμερα συνήγορος της κ. Στουρνάρα. Οι καταγγελίες είναι από το 2009 έως το 2013. Θα ήθελα να μου απαντήσει η κ. Στουρνάρα αν την περίοδο εκείνη που έπρεπε να γίνουν οι έλεγχοι για το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ίδια είχε επαγγελματική σχέση με την οικογένεια του ελεγκτή της. Του Σπύρου Μουζακίτη δηλαδή.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θεωρώ ότι αυτό δεν αφορά την παρούσα δίκη. Αν υπάρχουν υπόνοιες για την αμεροληψία του κ. Μουζακίτη αυτές θα πρέπει να κατατεθούν στα αρμόδια όργανα για να ελεγχθούν. Θεωρώ ότι η ερώτηση αυτή δεν θα συμβάλλει στη διαλεύκανση της αλήθειας στην παρούσα δίκη.
Ο έτερος συνήγορος της πλευράς Στουρνάρα συντάχθηκε με την άποχη του εισαγγελέα κι έκανε για μια ακόμη φορά για προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της δίκης.
Ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη Γιάννης Μαντζουράνη παρενέβη και υπογράμμισε ότι η ερώτηση είναι απολύτως σχετική με τη δίκη. Η κ. Νικολοπουλου έκανε μια έξυπνη επιλογή. Δεν ασχολήθηκε με όλο το δημοσίευμα γιατί τότε θα έπρεπε να απαντήσει σε πολλά περισσότερα. Έπιασε απλώς ένα κομμάτι. Ο υπερασπιστικός ισχυρισμός του κ. Βαξεβάνη είναι ότι πρώτον είναι αληθές ότι "βάφτισαν" τον καρκίνο κολλητικό. Ο στόχος του κ. Βαξεβάνη δεν είναι η κ. Νικολοπούλου αλλά τα όριγια που έγιναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Βαξεβάνης ασχολείται με χορηγίες ακόμη και στον πρωταγωνιστή του Noor 1. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που ασχολήθηκε με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν τον μήνυσε όμως για κανένα απ' αυτά η κ .Στουρνάρα. Μέσα σε όσα γράφει για το ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχει και τ' όνομα της κ. Νικολοπούλου. Ενδεχομένως λοιπόν να υπάρχει κι εκεί κάποια παράβαση. Και ενδεχομένως αυτός που τότε έπρεπε να ελέγξει δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Διότι το ΚΕΕΛΠΝΟ το ψάχνουν από το 2009 και το βρήκαν τελικά το 2016. Αυτή η καθυστέρηση έχει κάποια αιτία.
Εν τέλει το δικαστήριο δεν δέχθηκε να γίνει η ερώτηση και η διαδικασία συνεχίστηκε με άλλες ερωτήσεις.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Έχετε πει ότι τα δημοσιεύματα είχαν στόχο τον σύζυγό σας. Όμως έχει βγάλει η ίδια η ΤτΕ για εσάς; Εμείς εμπλέκουμε τον σύζυγό σας ή ο ίδιος αυτοεμπλέκεται χειριζόμενος μάλσιτα έναν θεσμό της χώρας; Μόνος του μπήκε στο κάδρο.
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θυμάμαι αν έβγαλε η ΤτΕ.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Να σας βοηθήσω. Ορίστε η ανακοίνωση στις 22/9/2016. Τι δουλειά έχει η ΤτΕ κ. Στουρνάρα;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΤτΕ βγάζει καθημερινά για εσάς δελτία Τύπου.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Για εσάς κυρία μου;
Στο σημείο αυτό ο Κώστας Βαξεβάνης διανάζει την ανακοίνωση της ΤτΕ για να αποδείξει ότι αυτή αφορά τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα και σημειώνει ότι η ΤτΕ ως θεσμός βγάζει ανακοινώσεις με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας να μπαίνει στο κάδρο.
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η απάντηση είναι ότι ο διοικητής της ΤτΕ και ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένα πρόσωπο το οποίο όταν βάλλεται, βάλλεται και ο θεσμός. Ο κ. Βαξεβάνης προσπαθεί τώρα να πει ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον σύζυγό μου. Και ότι δεν είχε δόλο. Μα οι φωτογραφίες μας υπάρχουν στο δημοσίευμα.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Που τις βρήκαμε τις φωτογραφίες;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ξέρω, εσείς θα μας πείτε, πάντως είναι προσωπικές.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Μήπως κυρία μου αυτές υπήρχαν σε προηγούμενο δημοσίευμα από το δικό μας σε άρθρο με θέμα "τα αγαπημένα ζευγάρια της πολιτικής".
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ξέρω κύριε. Εσείς πάντως γράψατε ότι "βάφτισαν" κολλητικό τον καρκίνο.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Κυρία μου εγώ το λέω ή ο εισαγγελέας ο κ. Ελευθεριάνος;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Ελευθεριάνος το λέει δύο χρόνια μετά από εσάς.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Δηλαδή εγώ υποβάλλω στον εισαγγελέα τι θα γράψει;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ξέρω, αναρωτιέμαι...
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ο πρώην υπουργός Υγείας, ο κ. Γεωργιάδης έδωσε κάποιο έργο στο ΚΕΕΛΠΝΟ γιατί είχε λέει την τεχνογνωσία για τη διενέργεια συνεδρίων. Το έργο το ανέλαβε η εταιρία σας. Τελικά ποιος είχε την τεχνογνωσία; Το ΚΕΕΛΠΝΟ ή εσείς;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει τα εργαλεία για να το κάνει. Δεν σημαίνει ότι θα το κάνει το ίδιο. Το προσωπικό του θα αναλάβει, θα επιβλέψει κ.ο.κ.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Εδώ δεν μιλάει για ελέγχους και επιβλέψεις. Μιλάει για ανάθεση.
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Καλούμαι να ερμηνεύσω τι εννοεί ο κ. Γεωργιάδης;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό καταλαβαίνει η μάρτυρας.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Πόσες συμβάσεις έχετε υπογράψει με το ΚΕΕΛΠΝΟ;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θυμάμαι πόσες. Κάτω από δέκα πάντως. Μπορώ την επόμενη φορά να φέρω στο δικαστήριο τον κατάλογο.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Αυυτές ήταν συμβάσεις κατόπιν διαγωνισμών;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Όλες;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει μία σύμβαση η οποία φαίνεται να είναι ανάθεση. Αλλά στην πραγματικότητα δεν πήρα γι' αυτή λεφτά από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Έδωσε λεφτά.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Στις 9/5/2014 υπογράψατε σύμβαση για τη διοργάνωση του Ε-Health με την κ. Κρεμαστινού πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ για διοργάνωση συνεδρίου τρεις ημέρες μετά;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Πώς είναι δυνατόν για ένα συνέδριο που απαθτεί έξι μήνες προετοιμασία να υπογράφετε τη σύμβαση τρεις ημέρες πριν;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Οργανώναμε από πριν. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανέλαβε το έργο διότι το υπουργείο δεν μπορούσε να κάνει τις διαδικασίες γιατί το έργο είχε χαρακτήρα επείγοντως.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Γιατί δεν υπογράψατε τη σύμβαση έξι μήνες πριν να μην δημιουργούνται υπόνοιες;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τους βοηθούσα καιρό και είχα φροντίσει να τους βοηθήσω με τις γνωριμίες μου. Βγήκαμε μπροστά και είπαμε ότι θέλουμε να πάρουμε το ρισκο. Το ελληνικό Δημόσιο δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Η σύμβαση λέει ότι το κόστος ανήλθε σε περίπου 500.000 ευρώ.
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ένα συνέδριο απαιτεί κάποια έξοδα. Το ποσό αυτό αφορά έξοδα και αμοιβή μαζί. Η δική μου αμοιβή είναι περίπου 90.000 ευρώ. Όμως αυτά τι αφορούν τη σημερινή δίκη;
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Πώς ξέρατε έξι μήνες πριν ότι θα πάρετε τη δουλειά;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ήμουν η μόνη που ειχε πει ότι θα βοηθήσει. Ποιος άλλος θα έβαζε το κεφάλι στον ντορβά;
Ο Κώστας Βαξεβάνης υπογραμμίζει σε αυτό το σημείο ότι το υπουργείο δεν μπορούσε να κάνει ανάθεση έργου 500.000 ευρώ, έδωσε το έργο στο ΚΕΕΛΠΝΟ κι εκείνο στην εταιρία της κ. Στουρνάρα, η οποία γνώριζε έξι μήνες, αλλά υπέγραψε μόλις τρεις ημέρες πριν από την υλοποίηση του έργου. Η Λίνα Νικολοπούλου απάντησε ότι αυτή είναι η ερμηνεία του δημοσιογράφου, ενώ ο συνήγορός της ανέφερε ότι οι συμβάσεις εννίοτε υπογράφονται ακόμη και μετά από την υλοποίηση του έργου.
Ο ίδιος ζήτησε να έρθει να καταθέσει για το θέμα άνθρωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά επανέλαβε ότι η ερώτηση είναι άσχετη με το περιεχόμενο της δίκης. Ο εισαγγελάς πρότεινε να μην κληθεί εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ λέγοντας για μια ακόμη φορά πως το ζήτημα που τίθεται αναφορικά με τη συγκεκριμένη σύμβαση, δεν αφορά την παρούσα δίκη. Ο συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Απατσίδης σημείωσε από τη δική του πλευρά ότι από τη συγκεκριμένη σύμβαση και τις σχτικές μ' αυτήν ερωτήσεις, θα φανούν οι πιθανές σχέσεις της συζύγου Στουρνάρα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο Γιάννης Μαντζουράνης από τη δική του πλευρά υπογράμμισε αναφορικά με τη περιβόητη σύμβαση για το Ε-Health περιλαμβάνει αμοιβή. Η μηνύτρια λέει ότι πλήρωσαν οι χορηγοί. Μόνο που η σύμβαση αναφέρει ότι η αμοιβή της εταιρία θα καταβληθεί κατά ποσοστό από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αναφέρει δε ότι το ποσό που θα καταβάλλει το ΚΕΕΛΠΝΟ υπολογίζονται σε περίπου 20%-30%.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Έχετε άλλες συμβάσεις με αναθέσεις με το Δημόσιο;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αν κρίνει το δικαστήριο ότι θέλει να δει τις συμβάσεις μου, μπορεί να τις ζητήσει και να τις φέρω.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Έχετε κυρία μου συμβάσεις;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι δεν έχω.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Η σύμβαση με τον ΕΟΦ τι είναι;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το έχω ξαναπεί: Αυτή ήταν σύμβαση κατόπιν διαγωνισμού.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Με τη Σχολή Δημόσια Υγείας δεν είχατε σύμβαση;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η Σχολή Δημόσιας Υγείας είναι Δημόσιο;
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας κάνατε κάθε χρόνο συνέδρια;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μου έδιναν χρήματα κύριε. Εγώ τους έδινε;
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Διοργανώνατε συνέδρια με τον κ.Κυριόπουλο της Σχολής Δημόσιας Υγείας και μετά έρχονταν φαρμακευτικές και σας έδιναν χρήματα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντήσετε.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Η κυρία που συνελήφθη να ηχογραφεί τη δίκη έχει σχέση με τον κ. Κυριόπουλο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλη ερώτηση.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Μετέφερε αυτή η κυρία επιταγές;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άλλη ερώτηση.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Είστε υπό εισαγγελική έρευνα;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Έγινε μια έρευνα στα γραφεία της εταιρία μου και το βούλευμα λέει ότι "το ΚΕΕΛΠΝΟ βάφτισε τον καρκίνο λοιμώδες νόσημα".
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Η κ. Στουρνάρα δηλαδή είναι υπό έλεγχο για το ΚΕΕΛΠΝΟ "βάφτισε" τον καρκίνο κολλητικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το απάντησε αυτό.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ο δημοσιογράφος μπορεί να κάνει δημόσια κριτική; Είστε υπό δημόσιο έλεγχο ή σας ενδιαφέρουν μόνο τα δημοσίευματα για τις καλές οικογένειες της πολιτικής; Ο δημοσιογράφος μπορεί να ασκεί κριτική στα δημόσια πρόσωπα ή υπάρχει για να κάνει τις αγιογραφίες σας;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ο δημοσιογράφος πρέπει να ενημερώνει τον κόσμο και όχι για να κάνει κακό στους εχθρούς του.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Είμαστε εχθροί εμείς. Έχουμε κάποια διαμάχη;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Είστε το όπλο αυτών που θέλουν να κάνουν κακό στον σύζυγό μου.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Είναι και ο κ. Ελευθεριάνος το όπλο;
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το πρόβλημα είναι ότι φέρνετε για μάρτυρα τον κ. Πολάκη για να δείξει ότι είναι μαζί του η εξουσία.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Θυμάστε ένα παλαιό δημοσίευμα που σας είχα εξώφυλλο, μαζί με τις βίλλες σας στη Σύρο με τον κ. Παπαντωνίου.
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ: Είχαμε κρίνει ότι δεν θα κάνουμε κάτι.
Η διαδικασία συνεχίζεται με την εξέταση της πρώτης μάρτυρα κατηγορίας Μάρθας Νατσουλίδου, η οποία εργαζόταν στην εταιρία της Λίνας Νικολοπούλου ως υπεύθυνη για τη διοργάνωση εκδήλωσεων. Μετά τη σύντομη εξέταση από την έδρα και αφού η πολιτική αγωγή δεν θέλησε να κάνει ερωτήσεις, η διαδικασία συνεχίστηκε με την υπεράσπιηση και τον Γιάννη Απατσίδη.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Όταν πήγατε στην εταιρία της κ. Νικολοπούλου, η εταιρία είχε μεγάλη δραστηριότητα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Στο κομμάτι της υγείας, ναι.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Η σύμβαση από ποιον υπογράφηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν θυμάμαι.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του έργου, ποιος ήταν υπουργός Υγείας;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν θυμάμαι.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Την κ. Κρεμαστινού την είχατε δει ποτέ.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Όχι στον χώρο της εταιρίας.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Κατά την υπόγραφη της σύμβασης ήσασταν παρούσα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Όχι.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Πόσοι εργαζόμενοι ήσασταν στην εταιρία;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μαζί με την κ. Νικολοπούλου, τέσσεριες.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Είναι προαπαιτούμενο όταν συμμετέχετε σ' έναν διαγωνισμό να έχετε κατά τη διάρκεια υποβολής των εγγράφων να μην υπάρχει ποινική δίωξη γιατί διαφορετικά κηρύσσεται έκπτωτη η εταρία;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Εξαρτάται.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Γνωρίζατε για την καταδίκη της κ. Στουρνάρα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Το μάθαμε πολύ μετά.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Όταν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα κάποιου διαγωνσιμού, πηγαίνει κάποιος από την εταιρία σας;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Βεβαίως. Φυσικά!
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Αν δεν πηγαίνατε δεν θα ήταν ύποπτο;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: ΄Έτσι είναι. Από τη στιγμή που συμμετέχεις στον διαγωνισμό λογικά θα πας να δεις τα αποτελέσματα.
ΑΠΑΤΣΪΔΗΣ: Όταν έγινε η έφοδος του εισαγγελέα που έγινε;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ Στα γραφεία μας και στα γραφεία της εταιρία AGENDA.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ήταν παρούσα η κ. Στουρνάρα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μάλιστα.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ήταν και ο κ Μουζακίτης;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ήρθε το μεσημέρι.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Οι ελεγκτές πήραν ότι ήθελαν να πάρουν ή ό,τι εσείς τους υποδείξατε;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μας ρώτησαν που έχουμε το αρχείο μας.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Πήραν υπολογιστές;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Αντέγραψαν τον φάκελο που αφορούσε το συγκεκριμένο έργο.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Γνωρίζετε αν για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τη συγκεκριμένη σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Γνωριζω το πορισμα του ΣΕΥΥΠ.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Τις φωτογραφίες για τις οποίες η κ. Στουρνάρα αναφέρει ότι είναι προσωπικές, τις έχετε ξαναδεί;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Νομίζω πως ναι.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Σας είπε η κ. Στουρνάρα ότι αυτές οι φωτογραφίες είναι μυστικές;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν είναι προσωπικές. Είναι από προσωπική στιγμή.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Είναι προσωπική στιγμή ότι φωτογραφίζομαι γιατί είμαι το πρόσωπο της χρονιάς;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μπορούν να δημοσιευθούν όταν δίνεις τη συναίνεσή σου.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Είπατε ότι τις είχατε ξαναδεί. Κι εγώ τις είχα ξαναδεί.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Έχει διαφορά αν αυτό γίνεται με τη συναίνεσή σου ή όχι.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ποιος λέει το δημοσίευμα ότι "βάφτισε" κολλητικό τον καρκίνο;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Το ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο αναγνώστης τι καταλαβαίνει;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε κάποια παρατυπία, η οποία ομως δεν υπάρχει ούτως ή άλλως.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ του γνωρίζατε και αν ναι από πότε;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία της δίκης το γνωρίζω. Από τον Ιούνιο δηλαδή.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Όταν πέρυσι σας ζήτησαν μια ένορκη βεβαίωση γνωρίζατε το πόρισμα;
Αν και η μάρτυρας απάντησε στην αρχή αρνητικά στη συνέχεια είπε ότι το γνώριζε. Ο Γιάννης Απατσιδης τη ρώτησε αν είχε ιδία γνώση για τα συμπεράσματά του, εκείνη απάντησε πως τα γνώριζε.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Το πόρισμα αυτό καταλόγιζε κάποιες παρατυπίες στη σύμβαση; Άφηνε μομφές και ζητούσε περαιτέρω έρευνα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Θυμάμαι ότι αναφερόταν το διοικητικό κομμάτι του ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταλόγιζε παρατυπίες;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ Δεν αναφερόταν στη σύμβαση. Ανέφερε ότι κατά τον έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ δεν βρέθηκαν κάποια αρχεία.
ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Διαπίστωσε κάποιες ανωμαλίες το πόρισμα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Διαπίστωσε.
Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις ερωτήσεις από τον Γιάννη Μαντζουράνη.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Που εργαζόσασταν πριν πάτε στην κ. Νικολοπούλου;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Στην εταιρία της κ. Βάτσικα.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Η οποία ποιου είναι σύζυγος;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Του κ. Γριβέα.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ο έτερος μάρτυρας δούλευε επίσης στην ίδια εταιρία;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Η κ. Νικολοπουλου;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Επίσης.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Και ο τέρατος υπάλληλος της κ. Στουρνάρα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δούλευε επίσης αλλά παλαιότερα.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ξέρετε αν μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό εταιρίες που δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν ξέρω.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Η εταιρία στην οποία εργαζόσασταν είχε δημοσιεύσει ισολογισμό;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Φαντάζομαι θα είχε δημοσιεύσει του 2008.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Δεν είχε δημοσιεύσει και πρωτοδημοσίευσε το 2011. Μπορούσε λοιπόν να συμμετάσχει στον διαγωνισμό;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Γι' αυτό έγινε και η κοινοπραξία με την AGENDA.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αφού η AGENDA είχε τις προδιαγραφές, γιατί συμμετείχε στον διαγωνισμό μαζί με τη MINDWORK.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Το ότι είχε μια εξειδίκευση στο κομμάτι της υγείας.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Η άλλη δεν είχε;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Προφαωνώς...
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Σύμφωνα με τα καταστατικά, την ίδια ακριβως δουλειά έκαναν.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Κατά το άνοιγμα των προσφορών υπήρχαν εκπρόσωποι άλλων εταιριών;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μάλιστα.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Εδω αναφέρει ότι ήταν μόνο η κ. Νικολοπούλου. Εσείς γιατί μας είπατε ότι ήσαν κι άλλοι;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Αν αυτό λέει το πρακτικό έτσι θα είναι.
Στο σημείο αυτό η Λίνα Νικολοπούλου σηκώθηκε από τη θέση φωνάζοντας πως αυτό αφορά μόνο την οικονομική προσφορά, με την έδρα να ζητάει να αποχωρήσει από την αίθουσα.
Ο Γιάννης Μαντζουράνης ρωτά αν είναι σύνηθες να μην εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των εταιριών στο άνοιγμα των προσφορών. Η μάρτυρας, παρότι πριν απάντησε στον Γιάννη Απατσίδη πως κάτι τέτοιο θα ήταν έως και ύποπτο, ανέφερε τώρα ότι "είναι σύνηθες".
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Έχετε καταθέσει ότι όλα όσα αναφέρει ο Βαξεβάνης είναι ανακριβή. Είπατε ότι πριν δώσετε αυτή την κατάθεση είχατε διαβάσει το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι.
ΜΑΝΖΤΟΥΡΑΝΗΣ: Σας το είχε δώσει η κ. Στουρνάρα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μέσω του δικηγόρου.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Το διαβάσατε είπατε;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Το διάβασα για να γνωρίζω τι αναφέρει.
ΜΑΝΖΤΟΥΡΑΝΗΣ: Ρωτηθήκατε για διάφορες διαπιστώσεις των ελεγκτών και είπατε ότι δεν αφορούν το έργο για τον καρκίνο. Αυτό είναι αληθές; Μήπως δεν το θυμάστε καλά;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Αναφέρεται και σε άλλα.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Στην εκστρατεία για τον καρκίνο αναφέρεται;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Διαπιστώνει παραβάσεις και παραλείψεις;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Αναφέρει κάποια πράγματα ως προς το διοικητικό κομμάτι. Μιλάει δηλαδή για το ΚΕΕΛΠΝΟ και επιπλέον
αναφέρει ότι δεν έφτασε στα χέρια των ελεγκτών ένα κομμάτι των εγγράφων;
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Διαπιστώνει παραλείψεις και παρατυπίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ το πόρισμα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Λέει στο τέλος ποιοι θα πρέπει να παραπεμφθούν και γιατί;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν θυμάμαι.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Λέει για παράδειγμα για την κ. Κρεμαστινού;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν θυμάμαι.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αποκλειστικά το πόρισμα που δημοσίευσε ο Βαξεβάνης είναι αληθές; Και ήταν αποκλειστικότητα του Βαξεβάνη;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μάλιστα.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Η φωτογραφία της κ. Στουρνάρα είναι πραγματική; Μήπως είναι προσβλητική;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Είναι μια φωτογραφία η οποία συνοδεύεται από μια λεζάντα κι ένα εξώφυλλο.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Εσείς είπατε ότι τη φωτογραφία δεν τη δημοσίευσε με τη συναίνεσή τους. Τι θα έπρεπε να κάνει ο δημοσιογράφος κατά τη γνώμη σας;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Θεωρώ πως θα έπρεπε να πάρει τη συναίνεση του ζεύγους για να τη δημοσιοποιήσει.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Θα έπρεπε λοιπόν κάθε φορά που δημοσιεύει μια φωτογραφία του Τσίπρα να τον ρωτάει;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν είπα αυτό.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ο κ. Στουρνάρας είναι πρώην υπουργός και διοικητής της ΤτΕ.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Είναι προσωπική όμως η φωτογραφία.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Μόνο του την έδωσε το ζεύγος σε άλλα έντυπα.
Συνεχίζει ο Γιάννης Μαντζουράνης: Το πόρισμα διαπιστώνει πάρτι εκατομμυρίων στο ΚΕΕΛΠΝΟ;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Θεωρώ ότι δεν διαπιστώνει κάτι τέτοιο. Είναι σχόλιο και εκτίμηση του δημοσιογράφου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ρωτάει αν από το πόρισμα προκύπτει κακή χρήση από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Το πόρισμα διαπιστώνει σημεία και τέρατα με εκατομμύρια και ζητάει να πάνε στον εισαγγελέα συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο δημοσιογράφος από το μυαλό του κατέβασε τα περί πάρτι εκατομμυρίων ή έχει βάση γιατί βασίζεται σε δημόσιο έγγραφο των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Πιστεύω ότι είναι παρατραβηγμένος ένας τέτοιος χαρακτηρισμός.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αυτό που έγραψε ο δημοσιογράφος ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο αυτού που διάβασε;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Θεωρώ πως όχι. Νομίζω πως σε όλους τους διαγωνισμούς διαπιστώνονται κάποια προβλήματα.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Η φράση εκατομμυρίων μέσω διαφήμισης ποιον αφορά. Την κ. Στουρνάρα ή το ΚΕΕΛΠΝΟ;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ο υπότιτλος αναφέρει την οικογένεια Στουρνάρα.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Η οικογένεια Στουρνάρα έκανε πάρτι εκατομμυρίων;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Το πάρτι αναφέρεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: "Βάφτισαν" ή δεν "βάφτισαν" τον καρκίνο κολλητικό; Το ΚΕΕΛΠΝΟ τι έκανε; Τι λέει το πόρισμα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν μπορώ να απαντήσω σ' αυτό το κομμάτι.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Προκύπτει αυτό το πόρισμα; Βασίζεται στις διαπιστώσεις του πορίσματος η φράση "βάφτισαν τον καρκίνο κολλητικό";
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Θεωρώ ότι είναι συκοφαντική αυτή η φράση;
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Για ποιον; Για τους υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ ή για την κ. Στουρνάρα; Είναι αληθές ή ψευδές αυτό ως γεγονός;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Εννοεί το ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Η εταιρία της οικογένειας Στουρνάρα πήρε λεφτά από τον διαγωνισμό;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μάλιστα. Ολοκλήρωσε το έργο και τα πήρε.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Μέχρι ώρας όλα τα γεγονότα είναι αληθή. Στο κείμενο αναφέρει επίσης ότι "ακόμη κι ο καρκίνος αποτέλεσε πεδίο δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, μολονότι δεν είναι κολλητικό νόσημα, για να εισπράξει μερικά εκατομμύρια η εταιρία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα". Που προσβάλλει αυτό την κ. Νικολοπούλου;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Είναι συκοφαντικό γιατί υπονοεί ότι υπήρξε κάποια συμπαιγνία για να πάρει όχι η οικογένεια αλλά η κ. Νικολοπούλου χρήματα.
ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Μα είναι και οι κόρες της στην εταιρία.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Είναι συκοφαντικό για την οικογένεια γιατί υπονοεί συμπαιγνία.
Η εξέταση της μάρτυρα συνεχίζεται από τον Κώστα Βαξεβάνη
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Είπατε νωρίτερα ότι οι διαπιστώσεις του ΣΕΥΥΠ δεν έπρεπε να αποδοθούν έτσι από εμένα.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Έτσι εκτιμώ.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ο δημοσιογράφος έχει δκαίωμα να κάνει αξιολόγηση; Είναι αυτή η δουλειά του;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Λέτε ότι δεν έπρεπε να γράψουμε ότι "βάφτισαν τον καρκίκο κολλητικό". Αν γράφαμε "παρανόμησαν οι του
ΚΕΕΛΠΝΟ και τελικά η οικογένεια Στουρνάρα εισέπραξε λεφτά" θα ήταν σωστό;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Είστε εντάξει με το παρανόμησαν δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Όχι.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Μα το λέει το πόρισμα. Και επιπλέον ασκήθηκε δίωξη.
Συνεχίζει ο Κώστας Βαξεβάνης: Υπάρχουν άλλες εταιρίες που διοργανώνουν ιατρικά συνέδρια;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Φαντάζομαι ναι.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Θεωρείτε λογικό να ανατίθενται έργα στην ίδια εταιρία ώστε κάποιος να μπορεί να πει ότι η σύζυγος του Στουρνάρα ή η φίλη του Παπαντωνίου, παίρνει έργα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Μα δεν μπορεί να επιχειρεί;
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Μπορεί φυσικά. Αλλά εδώ μιλάμε για μια ανάθεση από το υπουργείο Υγείας, μιλώ για το E-Health. Τι είχε πια αυτή η τόσο μικρή εταιρία της κ. Νικολοπούλου που δεν κατέθετε καν ισολογισμούς κι έπαιρνε όλα τα έργα; Αυτό μπορεί να είναι παρεξηγήσιμο; Όταν γίνονται αναθέσεις, δεν μιλάω για διαγωνισμούς. Κάτι τέτοιο δεν ενδιαφέρει τον δημοσιογράφο; Δεν έχει δικαίωμα να θέσει ερωτήματα για το δημόσιο χρήμα;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν καταλαβαίνω τι εννοείται παρεξηγήσιμο.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Το πόρισμα λέει ότι αμφισβητεί ακόμη και την πραγματοποίηση των έργων γιατί δεν βρήκε τα στοιχεία ;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Υπάρχει βεβαίωση ότι τα έχουμε παραδώσει όλα.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Αυτοί που υπέγραψαν εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ αυτές τις παραλαβές είναι σήμερα υπόδικοι;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Ναι.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Έχετε διαβάσει δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ μεταξύ των οποίων είναι και η συνεχής διαφημιστική δαπάνη;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Τα έχω διαβάσει, αλλά δεν έχουν σχέση μ' εμάς.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Έχετε δει δηλαδή ότι οι δημοσιογράφοι ασχολήθηκαν με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Πέρα από τα δημοσιεύματά σας δεν έχω δει άλλα.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Γνωρίζετε ποιος είναι ο μεγαλύτερος διαφημιζόμενος στην Ελλάδα και πόσα χρήματα έχει δαπανήσει; Είναι η Τράπεζα Πειραιώς με δαπάνη 25 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη του ΚΕΕΛΠΝΟ γνωρίζετε ότι είναι πάνω από 90 εκατ. ευρώ.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν το γνωρίζω.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Όταν τη διατύπωση περί της "βάφτισης" του καρκίνου τη χρησιμοποιεί ένας εισαγγελέας (σ.σ. Ελευθεριάνος) δεν είναι συκοφαντία. Μόνο όταν το λέω εγώ είναι;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν γνωρίζω για τον εισαγγελέα.
Το δικαστήριο εξαιτίας της απουσίας του δεύτερου μάρτυρα κατηγορίας και του γεγονότος ότι ο συνήγορος της Λίνας Νικολοπούλου, Σπύρος Μουζακίτης δεν μπορεί να παρευρεθεί στην αρχικώς προγραμματισμένη για τη 25 Ιουλίου συνεδρίαση, διέκοψε για την 31η Ιουλίου.
http://www.documentonews.gr