21 Ιουλ 2017

Συνταγές για εξετάσεις και από μαίες με πτυχίο

Διαγνωστικές εξετάσεις, όπως τεστ Παπανικολάου και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις που αφορούν την κύηση, θα μπορούν να συνταγογραφούν οι μαίες που έχουν πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης.
Παράλληλα, ιδρύονται κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια,
όπου ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι θα μπορούν να κάνουν μικροβιολογικές εξετάσεις, ενώ ιδρύονται και κέντρα ειδικής φροντίδας, όπως οδοντιατρικά, παιδοορθοδοντικά, φυσιοθεραπείας. Τα παραπάνω προβλέπονται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες αργά το βράδυ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), όπου βασικό ρόλο θα παίζει ο οικογενειακός γιατρός, που είτε θα είναι εργαζόμενος του ΕΣΥ είτε θα είναι ιδιώτης συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι συμβάσεις
Να σημειωθεί ότι οι νέες συμβάσεις που θα υπογράψουν οι ιδιώτες γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να είναι συλλογικές, μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα υπάρξουν ατομικές συμβάσεις.

Επιπροσθέτως, το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ προβλέπει την ίδρυση νοσοκομείου στην Κάρπαθο, χωρητικότητας 22 κλινών, αλλά και εργαστηρίων, με κονδύλια τόσο κρατικά όσο και από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, δίνονται νέα οικονομικά κίνητρα για τη δωρεάν σίτιση και τη διαμονή των γιατρών που θα στελεχώσουν το Νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο, «παρέχεται δωρεάν σίτιση και διαμονή στο ιατρικό προσωπικό ή προβλέπονται επιδόματα για την κάλυψη αυτών των αναγκών».

Ρίτα Μελά
Δημοκρατια