12 Ιουλ 2017

Εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα.

  • Ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
  • Η απόφαση αποτελεί ένα ακόμη θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, λέει ο Ντομπρόβσκις
  • Η χώρα δρέπει τελικά τους καρπούς των προσπαθειών της, τονίζει ο Μοσκοβισί
  • Τρεις χώρες παραμένουν πλέον στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος: η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο
Την απόφαση της να προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος γνωστοποιεί πλέον επίσημα η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Τονίζει ότι αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Η πρόταση θα υποβληθεί στο Συμβούλιο προκειμένου να την υιοθετήσει.
Πρόκειται για μια επίσημη αναγνώριση ότι η Αθήνα έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά της κι ότι δεν παραβιάζει πλέον τους κανόνες της Ε.Ε. ενώ, αποτελεί άλλη μια θετική είδηση στη σειρά πολλών, γύρω από την οικονομία της χώρας.
Επιπλέον, άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα θα βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τρεις ακόμη χώρες θα παραμείνουν σε αυτή: η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 
Ντομπρόβσκις: Θετικό σημάδι για τη χώρα
Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε: «Οι συστάσεις μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι ένα άλλο θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα. Καλώ την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία της επιστροφής της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων έχει καθοριστική σημασία προκειμένου να φανούν τα θετικά τους αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Μια μακροχρόνια αναπτυξιακή στρατηγική θα διασφαλίσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, καθώς και σταθερή ανάπτυξη και ευημερία για το μέλλον.»
Μοσκοβισί: Αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού 

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αυτή είναι μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για την Ελλάδα. Ύστερα από τόσα πολλά χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα δρέπει τελικά τους καρπούς των προσπαθειών της.
Σε συνέχεια της καταβολής 7,7 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί αναγνώριση της δραστικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.
Η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, να γυρίσει σελίδα στη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης. Η Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια αυτής της νέας φάσης.»
Σε τροχιά βιωσιμότητας τα οικονομικά
Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επιστροφή της σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε από έλλειμμα 15,1% το 2009 σε πλεόνασμα 0,7% το 2016.
Σύμφωνα μάλιστα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2017 της Επιτροπής, οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας αναμένεται να διατηρηθούν.