28 Ιουλ 2017

Ιράν: Σκάνδαλο «μεγατόνων» με γνωστή συντηρητική παρουσιάστρια - Χωρίς χιτζάμπ πίνοντας μπύρες στην Ελβετία (φωτό)

Πασίγνωστη Ιρανή παρουσιάστρια τηλεόρασης, ειδικότερα γνωστή για τις συντηρητικές θέσεις που εκφράζει, αλλά και ως
υπερασπίστρια του χιτζάμπ, φωτογραφήθηκε, χωρίς να το γνωρίζει, στην Ελβετία και προκάλεσε απίστευτο σάλο.
Στις εικόνες η παρουσιάστρια δεν φοράει μαντήλα και πίνει μπύρες. Μόλις κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες στο Ιράν προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως στα social media.
Η Azadeh Namdari είναι μια από τις γνωστότερες παρουσιάστριες του Ιράν. Δούλεψε ως παρουσιάστρια σε πολλά δημόσια κανάλια και σήμερα παρουσιάζει ένα σόου στο Aparat, το YouTube του Ιράν.
Είναι γνωστή κυρίως για τις σκληρές θέσεις της. Υπερασπίζεται την άποψη ότι οι γυναίκες πρέπει να φοράνε τσαντόρ, ολόσωμη μαύρη κελεμπία και δηλώνει ότι είναι υπερήφανη να το φοράει η ίδια. Έχει πολλές φορές παρουσιαστεί από τις ιρανικές αρχές ως το παράδειγμα της τέλειας μουσουλμάνας γυναίκας στη χώρα.
Αλλά όλα αυτά ίσχυαν ως τις 23 Ιουλίου και την μετάδωση στην Telegram, ένα εργαλείο του ίντερνετ που χρησιμοποιείται πολύ στο Ιράν, ενός βίντεο και φωτογραφιών που δείχνουν την διάσημη παρουσιάστρια σε ένα πάρκο στην Ελβετία, με τον σύζυγο και την μικρή της κόρη. Η Ναμνταρί φαίνεται χωρίς μαντήλα και πίνει μπύρες, δύο πράγματα που απαγορεύονται αυστηρά στο Ιράν.
Είναι άγνωστο ποιός μετέδωσε αυτές τις εικόνες αλλά για τους Ιρανούς αποτελούν απόδειξη υποκρισίας. Εκατοντάδες χρήστες την κατηγόρησαν ότι είναι απατεώνας, ότι παίρνει θέσεις μόνο από συμφέρον ώστε να ανέλθει στις θέσεις της ιρανικής τηλεόρασης.
«Η αστυνομία ηθών μας χτυπάει και μας βρίζει, αλλά το να πίνεις μπύρα και να κάνεις βόλτες χωρίς χιτζάμπ στην Ελβετία δεν σημαίνει τίποτα;», γράφει ένας χρήστης.
Η Asieh Amini, μια Ιρανή ειδικός στα γυναικεία δικαιώματα, η οποία ζει στη Νορβηγία, έγραψε:
«Το να φοράς χιτζάμπ και να μην πίνεις μπύρα δεν είναι επιλογή στο Ιράν: είναι υποχρέωση, σύμφωνα με τον νόμο και είναι μια ιδιαίτερα συμβολική για τον τρόπο που η αστυνομία ελέγχει την καθημερινή ζωή στο δημόσιο χώρο. Η τιμωρία για κάποιον που πίνει αλκοόλ δημόσια μπορεί να είναι και 72 βουρδουλιές.
Γι'αυτό συχνά οι Ιρανοί έχουν δύο παράλληλες ζωές: μια δημόσια ζωή που σέβεται το νόμο και μια άλλη ζωή, πιο μυστική, όπου συμπεριφέρονται όπως είναι πραγματικά. Αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες της παρουσιάστριας είναι οι δύο παράλληλοι κόσμοι».
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια φωτογραφία ή ένα βίντεο αποκαλύπτουν κάποιο διάσημο Ιρανό όπως πραγματικά φέρεται στην παράλληλη ζωή του. Πολλοί ιρανοί σταρ εκδιώχτηκαν από τη χώρα τους εξαιτίας τέτοιων φωτογραφιών.
Αλλά αυτό που σοκάρει ιδιαίτερα τους Ιρανούς στην περίπτωση της παρουσιάστριας είναι ότι έδινε μαθήματα στον κόσμο και δεν θα πίστευε η ίδια. Οι αρχές της χώρας δεν έχουν ακόμη αντιδράσει. Αλλά η παρουσιάστρια προκάλεσε τέτοιο θυμό στο Ιράν που χρήστες έψαξαν ακόμη και την μάρκα μπύρας που έπινε.
Η Azadeh Namdari δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό της μέσω των social media. Οπως έγραψε βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά της, σε ιδιωτικό χώρο και την στιγμή που την τράβηξαν φωτογραφίες η μαντήλα τής είχε πέσει στο έδαφος! Δεν είπε ωστόσο λέξη για την μπύρα που έπινε.
Η θέση της δεν έπεισε κανέναν. Γιατί όπως φαίνεται στις εικόνες, η παρουσιάστρια βρισκόταν σε πάρκο, δηλαδή σε δημόσιο χώρο.
Η νεαρή γυναίκα κινδυνεύει να βρεθεί απέναντι στις ιρανικές αρχές, οι οποίες είναι πολύ αυστηρές για τους επώνυμους που δεν σέβονται τους κώδικες του Ιράν εκτός συνόρων. Τον Μάρτιο 2017 απαγόρευσαν σε παίκτριες της Εθνικής μπιλιάρδου του Ιράν να παίξουν επί έναν χρόνο, επειδή είχαν «μη ισλαμική συμπεριφορά» σε ένα τουρνουά στην Κίνα.