1 Ιουλ 2017

Τα «κόκκινα» δάνεια αναγκάζουν την ΕΚΤ να επιθεωρήσει τις ελληνικές τράπεζες

Όπως δήλωσε την Παρασκευή η διευθύντρια της ΕΚΤ, Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να επιθεωρήσει τις ελληνικές τράπεζες φέτος για να

αξιολογήσει την πρόοδό τους όσον αφορά στην ελάφρυνση του βάρους ...των μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να κάνει επιθεωρήσεις στις ελληνικές τράπεζες φέτος, για να καταγράψει την πρόοδό τους στην προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Αυτό αναφέρει επιστολή της Σαμπίνε Λάουτενσλαγκερ, διευθύντριας της ΕΚΤ, προς την Κριστίν Λαγκάρντ, γράφει το Reuters. «Η ΕΚΤ θα κάνει επί τόπου αποστολές στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες το δεύτερο εξάμηνο του 2017, μία περίοδο κατά την οποία τα βασικά επιχειρησιακά μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να έχουν ήδη εφαρμοστεί», αναφέρει στην επιστολή της.

Η Λάουτενσλαγκερ απάντησε με αυτή στο αίτημα του ΔΝΤ για πληροφορίες σχετικά με το εποπτικό έργο της ΕΚΤ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός πιθανού προγράμματος του Ταμείου για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική της περιόδου 2016-2017, η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο των κινήσεων για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, πρόσφατα είχε αναφερθεί πως οι τράπεζες, πριν πουλήσουν τα δάνεια σε ξένα funds, θα παρέχουν μια τελευταία ευκαιρία σε δανειολήπτες να διευθετήσουν τα χρέη τους με γενναία «κουρέματα», που θα μπορούσαν, ανάλογα με την περίπτωση, να φτάνουν και το 95%. Tο τίμημα που προσφέρουν τα funds στις τράπεζες για τα συγκεκριμένα δάνεια είναι πολύ χαμηλό, κινούμενο σε ποσοστά της τάξης του 5% και χαμηλότερα επί της ονομαστικής αξίας- ως εκ τούτου, ό,τι εισπράξουν οι τράπεζες είναι κέρδος (ή έστω όχι επιπλέον ζημιές)
.