5 Ιουλ 2017

Κυπριακό: «Πόρτα» από Α.Τσίπρα στον ΟΗΕ - Απέρριψε το αίτημα να μεταβεί στο Μοντανά - Δεν τολμά να «θάψει» την Κύπρο

Aρνήθηκε ο Εληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας να μεταβεί στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, παρά την αποδοχή του σχετικού αιτήματος του ΟΗΕ από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ.Γιλντιρίμ.

Κατόπιν αυτού απέρριψε και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ.Μέϊ την σχετική πρόσκληση του ΟΗΕ.
Οπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου στο pronews.gr ο διεθνής οργανισμός δεν μπόρεσε να πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι έχει συντελεστεί τέτοια πρόοδος, που να επιβάλει την παρουσία των πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων στο Κραν Μοντανά, αλλά ούτε υπάρχει αντιστοιχία του αξιώματος, αφού την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία στην Τουρκία την έχει πλέον ο Ρ.Τ.Ερντογάν και αυτός θα έπρεπε να μεταβεί κανονικά και όχι ο "διακοσμητικός" Μ.Γιλντριίμ.
Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι έγινε προσπάθεια εκ μέρους του ΟΗΕ να βρίσκονται στην Ελβετία, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ και της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ωστόσο η όποια πρόοδος έχει επιτευχθεί, δεν είναι τέτοια, που να δίνει την εικόνα της τελικής διαπραγμάτευσης.
Νωρίτερα, οι κ.κ. Γιλντιρίμ και Μέι εμφανίζονταν έτοιμοι να μεταβούν στο Κραν Μοντανά, ωστόσο το σκηνικό ανατράπηκε εκ νέου.
http://www.pronews.gr