4 Ιουλ 2017

Πότε θα καταβληθεί τελικά η δόση – Το καψόνι της τελευταίας στιγμής του ΔΝΤ

european money
Η  πολυσυζητημένη δόση από τον ESM δεν θα έρθει τόσο εύκολα  καθώς παρά το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έφερε καμία αντίσταση στα αιτήματα των Θεσμών τα οποία ικανοποίησε  το ΔΝΤ
εξακολουθεί να βάζει εμπόδια.Αν και  το αρχικό πλάνο προέβλεπε εκταμίευση στις 6 Ιουλίου, δηλαδή μεθαύριο, δεν θα δούμε το χρώμα του χρήματος νωρίτερα από την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή κυριολεκτικά στο παρά 1’ των πληρωμών 2,089 δισ. ευρώ για ομόλογα που διακρατούν ιδιώτες και λήγουν στις 17 Ιουλίου.
Ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές πηγές επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, σημειώνοντας ότι απλώς υπάρχουν κάποια μικρά θεματάκια με το ΔΝΤ, το οποίο ως γνωστόν θα πρέπει να συνυπογράψει για να θεωρηθεί απολύτως ολοκληρωμένη η αξιολόγηση και όλα τα σχετικά προαπαιτούμενα. Γιατί το Ταμείο δεν δίνει το πράσινο φως; Πολύ απλό γιατί κολλάει σε μια σειρά από θέματα όπως η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και  η γνωμοδότηση για τη συνταγματικότητα των τελευταίων περικοπών στις συντάξεις.

Η πληρωμή των 2,089 δισ. ευρώ είναι μόνο η αρχή, καθώς έπεται ένα 24ωρο μετά η πληρωμή 290 εκατ. Ευρώ στο ΔΝΤ και στις 20 του μήνα ένα «πακέτο» 3,9 δισ. ευρώ για ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και Κεντρικές Τράπεζες, τα οποία δεν εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα» του 2012.