1 Ιουλ 2017

Ήρθε για να μείνει ο ΕΝΦΙΑ – Γιατί θα τραβούν τα μαλλιά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων

ENFIA
Έκθετη είναι για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση καθώς όχι μόνο δεν προχώρησε στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ όπως είχε υποσχεθεί, τουναντίον τον αυξάνει,  αλλά βάζει και στο συρτάρι την αντικατάστασή ..
του από τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα ελάφρυνε τους ιδιοκτήτες και θα επιβάρυνε τις μεσαίες και μεγάλες ιδιοκτησίες τέλος.
Πίσω από αυτή την απόφαση είναι το γεγονός ότι η χώρα δεσμεύτηκε με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τουλάχιστον μια πενταετία κάτι που σημαίνει ότι οι δανειστές δεν θα επιτρέψουν να γίνουν παιχνίδια με έναν φόρο ο οποίος  είναι σίγουρο ότι αποδίδει 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.
Ακόμη και από την 1/1/2018 οπότε θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε ήδη να αυξήσει τους συντελεστές του φόρου για να μην χαθεί ούτε ευρώ.
Έτσι, λοιπόν, μέσα στον Αύγουστο, πιθανότατα όταν ο περισσότερος κόσμος θα γυρίζει από τις διακοπές του  θα ανεβούν στο Taxis τα καινούργια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Διαφορές σε σχέση με το 2016 δεν θα υπάρξουν. Η μόνη εκκρεμότητα θα είναι να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες να αποπληρώσουν τον Ιανουάριο του 2018 δηλαδή σε πέντε μηνιαίες δόσεις: από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.
Παράλληλα το το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίζει τις αντικειμενικές αξίες του 2018 βάσει των οποίων θα υπολογιστεί και ο φόρος κατοχής ακινήτων της επόμενης χρονιάς.
Η αλλαγή των αξιών από την 1/1/2018, θα οδηγήσει και σε αλλαγή σε όλους τους συντελεστές. Φυσικά, οι συντελεστές θα αυξηθούν καθώς όπως αναφέρει ρητά το μνημόνιο, οι μειώσεις των αξιών δεν μπορεί να προκαλέσουν απώλειες φορολογικών εσόδων. Έτσι, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με αυξημένους συντελεστές σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2017. Έτσι, δεδομένου ότι οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών δεν θα είναι οριζόντιες όπως έγινε το 2015, θα υπάρξουν κάποιοι οι οποίοι και δεν θα βγουν κερδισμένοι από τη μείωση των αξιών και θα επιβαρυνθούν από πάνω από την αύξηση των συντελεστών. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις αναμένεται να προκληθούν στον συμπληρωματικό φόρο ο οποίος αυτή τη στιγμή επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.
Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί με τη σημερινή μορφή του και το 2019, ενώ το 2020, στην καλύτερη περίπτωση να ανενεργοποιηθεί μια μικρή έκπτωση φόρου η οποία βεβαίως συνδέεται με το «καλό πακέτο» του 2020.