12 Ιουλ 2017

Βουλευτακια του ΣΥΡΙΖΑ.....Είναι πολύ αργά (πλέον) για δάκρυα!

Eρώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις κατασχέσεις των αναδρομικά καταβαλλόμενων συντάξεων
Ρεπορτάζ
Δημ. Αλειφερόπουλος
Τη λαϊκή παροιμία «Να σε κάψω, Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι» θύμισαν 60 βουλευτές ...
του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, αφού ψήφισαν μέτρα όπως η απευθείας, αυτόματη παρακράτηση οφειλών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ανακάλυψαν εκ των υστέρων το «κοινωνικό πρόσωπο» του κόμματός τους και ζητούν μέτρα για την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων από τις κατασχέσεις!

Σε ερώτηση που κατέθεσαν προς την αρμόδια υπουργό Εφη Αχτσιόγλου ζητούν να προστατευθούν από τις κατασχέσεις οι αναδρομικά καταβαλλόμενες συντάξεις, ωστόσο «είναι πολύ αργά για δάκρυα» καθώς οι κατασχέσεις έχουν ήδη γίνει σε πολλές περιπτώσεις. Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι βουλευτές, πολλοί συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά τις συντάξεις τους, οι οποίες δεν υπερέβαιναν ανά μήνα το ανώτατο όριο του ακατάσχετου, είδαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να «αδειάζουν», καθώς το Δημόσιο και οι τράπεζες προχώρησαν στην κατάσχεση των συντάξεων κατά παράβαση κάθε προστατευτικής διάταξης.

Προστασία
Οι 60 κυβερνητικοί βουλευτές επισημαίνουν στην ερώτησή τους ότι «η προστασία από την κατάσχεση αφορά κάθε μηνιαίως καταβαλλόμενο μισθό ή σύνταξη, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του (μηνιαία και περιοδική καταβολή ή εφάπαξ καταβολή)», θυμίζοντας ότι «ο λόγος θέσπισης του ακατάσχετου είναι η εξασφάλιση επαρκών οικονομικών πόρων του εργαζόμενου και του συνταξιούχου για τη διαβίωσή του».

Ωστόσο, από την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης έως την ημέρα χορήγησης της σύνταξης μεσολαβεί συνήθως χρονικό διάστημα αρκετών μηνών, με αποτέλεσμα οι συντάξεις να καταβάλλονται αναδρομικά.
Το Δημόσιο και τα τραπεζικά ιδρύματα «βλέπουν» να έχει πιστωθεί το συνολικό ποσό στον λογαριασμό και προχωρούν σε κατάσχεση του συνολικού αναδρομικά καταβαλλόμενου ποσού της σύνταξης, αφήνοντας υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ή, κατά περίπτωση, τα 1.250 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μηδενικό υπόλοιπο.
δημοκρατια