12.7.17

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ – Τεράστια η καταστροφή, αποκλείστηκαν δρόμοι – Πνίγεται στον καπνό το νησί (ΦΩΤΟ)

12
Έκτος ελέγχου είναι η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή των Ορθωνιών Ζακύνθου και κατευθύνεται προς το χωριό των Βολιμών, έχοντας κάψει πάνω από 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης και...
καλύπτοντας με καπνούς ολόκληρο το νησί.
Η πυρκαγιά στην περιοχή των Ορθονιών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 17:10 το απόγευμα της Τρίτης και το μέτωπό της εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα, ενώ η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς οι καπνοί έχουν ζώσει την ευρύτερη περιοχή από το Καταστάρι έως τις Βολίμες, καθιστώντας δύσκολη την κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων.
Με το τελευταίο πλοίο της γραμμής Κυλλήνης-Ζακύνθου, έφθασαν στο νησί ενισχύσεις από γειτονικούς νομούς τόσο σε πυροσβέστες όσο και σε οχήματα. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το πρώτο δρομολόγιο αύριο καθώς αναμένεται μεγάλη δύναμη ώστε να ενισχύσει το έργο των πυροσβεστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ζακύνθου ένα αεροσκάφος C-130, μεταφέροντας πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής.
Η νύχτα στα βουνά της Ζάκυνθου ήταν δύσκολη για όλους του πυροσβέστες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή από χθες το απόγευμα.
1111fotia-orthonies-4-webfotia-orthonies-5-web
Στο κτίριο του Δημαρχείου του τέως Δήμου Αλυκών έχει στηθεί ένα κέντρο επιχειρήσεων από τους τοπικούς φορείς και την Πυροσβεστική ώστε να συντονιστούν όλες τις ενέργειες.
Με το πρώτο φως της ημέρας, πυροσβεστικά αεροσκάφη καναντέρ και πετσετέρ άρχισαν τις ρίξεις νερού, κυρίως στις δύσβατες περιοχές που δεν μπορούν να πλησιάσουν οι χερσαίες δυνάμεις.
daigigvdfigdigxa
Από την πύρινη λαίλαπα που καίει για μια ακόμα ημέρα την Ζάκυνθο, δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο στο νησί λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ και παράλληλα με το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στις Ορθονιές, ξέσπασε μια μικρότερη εστία στην περιοχή Βαλομάντρι στο Καλαμάκι. Ωστόσο η άμεση επέμβαση κατοίκων και ενός οχήματος της πυροσβεστικής κατάφερε να την σβήσει και να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις.
πηγή φωτο: imerazante.gr