29 Ιουλ 2017

ΕΞΑΜΗΝΟ – ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ! Κάθε μήνα τουλάχιστον ένα ραβασάκι στην πόρτα τους – Πόσα καλούνται να πληρώσουν


Με μια «μαχαιριά» κλείνει για 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους ο Ιούλιος ενώ εξίσου δύσκολοι θα είναι και οι μήνες που θα ακολουθήσουν μέχρι τις αρχές του 2018.

Την τελευταία εργάσιμη του μήνα  θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φετινού φόρου εισοδήματος καταβάλλοντας –αθροιστικά- περισσότερα από 1,25 δισ. ευρώ ή περισσότερα από 500 ευρώ έκαστος.
Την ίδια ημέρα, λήγει η προθεσμία για την καταβολή του ΦΠΑ από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
Ο συνολικός λογαριασμός του μήνα θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να μην αρχίσει να μετράει από τον Ιούλιο –πρώτο δύσκολο μήνα όσον αφορά στα φορολογικά έσοδα- δημοσιονομικές απώλειες σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά όπου ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ανέβει στο 1,75%.
Μπορεί από τον αριθμό των χρεωστικών εκκαθαριστικών να φαίνεται ότι η φορολογική βάση στην Ελλάδα είναι διευρυμένη, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Από τους συνολικά 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους που θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά περί τα 1,25 δισ. ευρώ ως πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, το 80% του βάρους πέφτει σε περίπου 500.000 φορολογούμενους.
Ωστόσο ο Γολγοθάς δεν τελειώνει εδώ. Από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν και οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ (άλλα 3 δισ. ευρώ σε 6 μήνες έως τον Γενάρη).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων που έρχονται μαζεμένοι στο β΄εξάμηνο του 2017:
-31 Ιουλίου καταβάλλεται η α΄δόση φόρου εισοδήματος 2016. Επιπλέον, οι μικροεπαγγελματίες υποβάλουν και τις δηλώσεις ΦΠΑ β΄τριμήνου
-τον Αύγουστο αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2017
-έως 29 Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση φόρου εισοδήματος και η 1η δόση ΕΝΦΙΑ ταυτόχρονα
-έως 31 Οκτωβρίου πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ γ΄τριμήνου οι έμποροι και επαγγελματίες
-έως 30 Νοεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 3η και τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, αλλά και η 3η δόση ΕΝΦΙΑ
-έως 29 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 4η δόση ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ
-έως 31 Ιανουαρίου πρέπει να πληρωθεί η 5η και τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ