1 Ιουλ 2017

Ιράκ: «Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε την τελική νίκη επί του Iσλαμικού Kράτους»

Το Ιράκ αναμένει σύντομα νίκη των στρατευμάτων του στη Μοσούλη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, που έχει υποστεί σημαντικές ήττες και στη Συρία. Τρία χρόνια αφού κατέλαβαν τεράστιες περιοχές σε αυτές τις δύο χώρες, οι τζιχαντιστές βρίσκονται παγιδευμένοι στα δύο βασικά ..
τους προπύργια, τη Μοσούλη στο Ιράκ και τη Ράκα στη Συρία.
Με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2016 την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ και τελευταίου αστικού προπυργίου του Ι.Κ. στη χώρα.
Υποστηριζόμενη από τον ίδιο συνασπισμό μια αραβοκουρδική δύναμη ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 επιχείρηση για την εκδίωξη του Ι.Κ. από τη Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσά του στη Συρία.
«Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε την τελική νίκη επί του I.K.», δήλωσε χθες ο στρατηγός Άμπντελ Γάνι αλ Ασάντι από τη Μοσούλη.
Την Πέμπτη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι εκτίμησε ότι το «χαλιφάτο» που ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2014 το Ι.Κ. στη Συρία και το Ιράκ φτάνει στο τέλος του. Την ίδια ημέρα ένας εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, ο Αμερικανός συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η πλήρης ανακατάληψη της Μοσούλης είναι θέμα «ημερών».
Οι ιρακινές δυνάμεις χρειάστηκαν οκτώ μήνες για να προελάσουν ως τη Μοσούλη και να ανακαταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της μπροστά στην ισχυρή αντίσταση του Ι.Κ..
Χθες οι συγκρούσεις συνεχίζονταν στην Παλιά Πόλη, οι στενοί δρόμοι της οποίας και η παρουσία πολλών αμάχων καθιστούν δύσκολο το έργο του ιρακινού στρατού. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι «κρατούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες» εκεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν για τις αυξανόμενες απειλές και κυρίως την εκδίωξη αμάχων της Μοσούλης που κατηγορούνται ότι είχαν σχέση με το Ι.Κ.
Την Πέμπτη οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν το σχεδόν κατεστραμμένο τέμενος αλ Νούρι, από το οποίο ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στη μοναδική του δημόσια εμφάνιση ως επικεφαλής του Ι.Κ. είχε ζητήσει τον Ιούλιο του 2014 από τους μουσουλμάνους να τον «υπακούν». Το τέμενος φέρονται να ανατίναξαν πριν οκτώ ημέρες οι τζιχαντιστές, όταν πλησίαζε ο ιρακινός στρατός.
Η τύχη του Μπαγκντάντι παραμένει άγνωστη. Στις 16 Ιουνίου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μάλλον σκοτώθηκε σε μια αεροπορική επιδρομή στα τέλη Μαΐου κοντά στη Ράκα.
http://www.tribune.gr