3 Ιουλ 2017

Ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis - Ποιων προσώπων δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που έχουν σχέση με την υπόθεση NOVARTIS, προχωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΕΦΟΜΕΠ που διενεργεί έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις φορολογικές δηλώσεις των επικεφαλής του...
φαρμακευτικού κολοσσού σε βάθος δεκαετίας. Η φορολογική αρχή διαπιστώνει σύμφωνα με πληροφορίες σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και των χρημάτων τα οποία διακινούνταν μέσω των πιστωτικών Ιδρυμάτων.
Η έρευνα έχει ως στόχο τον εντοπισμό της διαδρομής του μαύρου χρήματος πάνω στο οποίο δομήθηκε το σκάνδαλο των υπερτιμολογήσεων φαρμάκων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ΚΕΦΟΜΕΠ παρέλαβε από τις τράπεζες το CD με τις καταθέσεις και προχώρησε σε άνοιγμα λογαριασμών :
– 20 κρατικών αξιωματούχων που ήταν μέλη των επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, καθώς και Διευθυντών του ΕΟΦ την περίοδο των υπερτιμολογήσεων
– 30 μεγαλοστελεχών της εταιρείας που είτε έστελναν εμβάσματα άνω των 300.000 ευρώ στο εξωτερικό είτε είχαν μεγάλες εκροές προς συνεργαζόμενα πρόσωπα.
– Της βασικής εταιρείας αλλά των συνεργαζόμενων ή θυγατρικών της
Δέσμευση
Μέχρι στιγμής το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει προχωρήσει στη δέσμευση λογαριασμών πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis Hellas στον οποίο εντοπίστηκε απόκλιση η οποία αγγίζει τα 4.3 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες αρνείται ότι υπάρχει διαφορά τέτοιου ύψους, υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα φοροδιαφυγής και μάλιστα αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να καταθέσει συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των φορολογικών δηλώσεων και των εμβασμάτων τα οποία μπήκαν και βγήκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του .
Ανάλογα με προσφυγή στο ΚΕΦΟΜΕΠ, αντέδρασε και καθηγητής Οικονομικών Υγείας, ο οποίος φέρεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση λόγω και της θέσεις που κατέχει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε στο ΚΕΦΟΜΕΠ όπου υπέβαλλε συμπληρωματικές δηλώσεις που αφορούσαν ποσά τα οποία δεν ήταν ικανός να δικαιολογήσει ενώ φέρεται να πλήρωσε έναν επιπλέον φόρο ύψους 200.000 ευρώ.
Διαφθορά
Η συγκεκριμένη έρευνα διενεργείται μετά την παραγγελία του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση στο ΚΕΦΟΜΕΠ ενώ παράλληλα συνεχίζεται η έρευνα της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με στόχο τον εντοπισμό συναλλαγών με μεγαλογιατρούς ή κρατικούς αξιωματούχους.
Χαρακτηριστικό είναι πως στα χέρια των αρχών βρίσκεται μια λίστα με τα ονόματα 4.000 γιατρών που συνεργάστηκαν ή είχαν κάποια επαφή με την Novartis και ήδη γίνεται σκανάρισμα όλων των προσώπων ώστε να δουν ποιοι ήταν οι βασικοί «παίκτες» του όλου εγχειρήματος.
Η έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis ξεκίνησε μετά την παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, για διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με μίζες σε 4.000 γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς που προωθούσαν τα φάρμακα της εταιρείας.
capital