17 Αυγ 2017

Το «αντίο» του Μπολτ: Πόσα εκατ. δολάρια έβγαλε σε 10 χρόνια

Ο Γιουσέιν Μπολτ, ο μεγαλύτερος σπρίντερ της εποχής μας, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από τον στίβο. Οι κούρσες του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Λονδίνου φαίνεται ότι ήταν οι τελευταίες του.
Για μια δεκαετία, ο Μπολτ υπήρξε ίσως ο ..
γνωστότερος αθλητής στίβου στον κόσμο. Και ο καλύτερα αμειβόμενος, βεβαίως. Αλλά πόσα ακριβώς χρήματα έβγαλε κατά τη διάρκεια της καριέρας του;
Φέτος, ο 30χρονος Μπολτ αναμένεται να κερδίσει 34,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, ποσό που τον καθιστά τον 23ο καλύτερα αμειβόμενο αθλητή στον κόσμο. Στη σχετική κατάταξη βρίσκεται αμέσως πιο κάτω από τον αστέρα του γκολφ Τζόρνταν Σπιθ και τον μπασκετμπολίστα Ντέρικ Ρόουζ.
Σημειώστε ότι στη λίστα με τους 100 πιο καλοπληρωμένους αθλητές δεν υπάρχει κανένας άλλος αθλητής του στίβου.
Σχεδόν όλο το χρήμα που βγάζει ο Μπολτ προέρχεται από διαφήμιση προϊόντων μέσω της «υιοθεσίας» εμπορικών σημάτων. Ο γνωστός αθλητής έχει στο χαρτοφυλάκιό του συμφωνίες με την Puma, τη Sprint και την Advil, μεταξύ άλλων.
Μόνο 2,5 εκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά του ετήσια έσοδα προέρχονται από νίκες και εμφανίσεις σε αγώνες στίβου.
Τα 34,2 εκατομμύρια δολάρια για το 2017 είναι ποσό ελαφρά μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα έσοδά του για το 2016, που κυμάνθηκαν στα 32,5 εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το CNBC, ο Μπολτ συνεργάζεται με την Puma από το 2002, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 16 ετών. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, η συμφωνία τού απέφερε 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα του εξασφαλίζει η συμφωνία σήμερα. Πριν από το συμβόλαιο των 10 εκατομμυρίων, οι Financial Times αναφέρουν ότι η Puma έδινε στον Μπολτ «μόνο» 1,5 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Μπολτ κέρδισε χρυσό μετάλλιο και στους τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες που συμμετείχε, ξεκινώντας από τους Αγώνες του Πεκίνου το 2008, τόσο στα 100 όσο και στα 200 μέτρα.
Μετά το Πεκίνο, ο Μπολτ υπέγραψε συμφωνίες με τη Gatorade, τη Hublot, τη Virgin και τη Visa.
Συνολικά, με συντηρητικούς υπολογισμούς, η εκτίμησή μας είναι ότι την τελευταία δεκαετία ο Μπολτ έχει βγάλει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, και ίσως και πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια.
Είναι απίθανο να υπάρξει στο μέλλον αστέρας του στίβου που να γίνει τόσο πλούσιος όσο ο Μπολτ. Γενικά, οι αθλητές στίβου κερδίζουν λίγα ακόμα κι αν βρεθούν στην κορυφή. Για παράδειγμα, η πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου αποφέρει σ’ έναν αθλητή 60.000 δολάρια, ενώ αν σημειώσει και παγκόσμιο ρεκόρ συμμετέχοντας στη συγκεκριμένη διοργάνωση παίρνει ένα μπόνους 100.000 δολαρίων.
http://www.fortunegreece.com/