9 Αυγ 2017

Η ανωμαλια σε ολο της το μεγεθος!!Σάλος με την οργάνωση μουσικής βραδιάς για την επέτειο του… ολοκαυτώματος της Ηλείας του 2007

Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και των συγγενών των θυμάτων από τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στην Ηλεία προκάλεσε η μουσική εκδήλωση που έχει ...
προγραμματιστεί για τη μαύρη επέτειο από τα δέκα χρόνια της καταστροφής.
Με εξώδικη διαμαρτυρία οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εκδήλωση αυτή τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «απαράδεκτη μουσικοτραγουδιστική εκδήλωση, η οποία συνιστά υποκρισία».
Ζητούν μάλιστα την ματαίωση της εκδήλωσης, προειδοποιώντας με περαιτέρω διαμαρτυρίες.
Αναλυτικά, στο εξώδικο με παραλήπτες την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Ζαχάρως, των οποίων οι τότε επικεφαλής καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, καθώς και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, επισημαίνεται η αντίδραση συγγενών των 49 θυμάτων της πυρκαγιάς ως προς την εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φωτογραφική έκθεση και μουσικό πρόγραμμα στον αποκαλούμενο χώρο του «θυσιαστηρίου».
Κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο οι συγγενείς των θυμάτων τελούν με δική τους πρωτοβουλία ένα μνημόσυνο, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες για να τιμήσουν τους νεκρούς τους. Κάτι ανάλογο θέλουν να κάνουν και φέτος, ζητώντας από τους διοργανωτές να ματαιώσουν την εκδήλωση.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρουν στο εξώδικο, θα δώσουν το «παρών» για να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους.
Οι συγγενείς των θυμάτων κατηγορούν για υποκρισία τις δημοτικές αρχές και σημειώνουν ότι οι φορείς που διοργανώνουν αυτό το… πανηγυράκι δεν συμπαραστάθηκαν ποτέ στους συγγενείς των θυμάτων.

Η μεγάλη καταστροφή της 24ης Αυγούστου

Ήταν το καλοκαίρι του 2007 που η Ελλάδα ταλανίστηκε από μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα γης σε όλη τη χώρα.
Το φονικότερο χτύπημα όμως έγινε στην Ηλεία, όταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστουξέσπασε μεγάλη φωτιά στη Ζαχάρω.
Η φωτιά έκανε στάχτη σχεδόν ολόκληρο το νομό. Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σάμικο, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, η Κλινδία, το Μουζάκι, το Φανάρι, το Μπεντένι Ηλείας και πλειάδα μικρότερων οικισμών επλήγησαν, καταστρέφοντας δασικές και οικιστικές εκτάσεις. Η φωτιά απείλησε μέχρι και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, ενώ συνολικά 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Ανάμεσά τους η μητέρα, η σύζυγος και τα τέσσερα παιδιά του Γιώργου Παρασκευόπουλου που εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους από τις φλόγες και κάηκαν ζωντανοί.
Για την πυρκαγιά κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν οι Χαράλαμπος Καφύρας, πρώην νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας, ο πρώην πυροφύλακας Μίνθης, και η 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου για πρόκληση εμπρησμού.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν 10 ετών για κάθε κατηγορούμενο, τα οποία ήταν εξαγοράσιμα για 5 ευρώ την ημέρα.
http://www.star.gr/