11 Αυγ 2017

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για όσους ενταχθούν στην οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων


Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους φορολογούμενους που βρίσκονται στις περιβόητες λίστες των εμβασμάτων και έχουν κληθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό να δώσουν εξηγήσεις και να

δικαιολογήσουν την κατά αυτούς (σ.σ. τους εφοριακούς) αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας τους.


Και αυτό καθώς θα πρέπει να λάβουν μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση. Στην περίπτωση δηλαδή που προκύψει από τον έλεγχο αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, το ποσό του φόρου που θα πληρώσουν εάν ενταχθούν στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης μειώνεται σημαντικά και πέφτει σχεδόν στο μισό συγκριτικά με τα ισχύοντα πρόστιμα.

Η απόφαση αυτή όμως πρέπει να ληφθεί από τους υπόχρεους φορολογούμενους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Από την άλλη για την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη που προέκυψε από τον έλεγχο των εμβασμάτων (μέσω δηλαδή των στοιχείων που έδωσαν οι τράπεζες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και αφορά στο έτος 2007 ενδεχομένως να μην χρειασθεί να καταβληθεί φόρος και πρόστιμο καθώς η χρήση μπορεί να παραγραφεί. Αυτό όμως θα γίνει γνωστό τον Οκτώβριο, όπου το Συμβούλιο τη Επικρατείας θα κρίνει εάν τα στοιχεία των τραπεζών αποτελούν νέο πληροφοριακό στοιχείο ή εάν αυτά ήταν πάντα στη διάθεση των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών. Στην περίπτωση που το ΣτΕ αποφασίσει ότι πρόκειται για νέο πληροφοριακό στοιχείο όλες οι χρήσεις από το 2007 και μετά είναι ορθάνοιχτες για τον ελεγκτικό μηχανισμό. Αν όχι οι χρήσεις μέχρι το 2010 θα έχουν παραγραφεί οριστικά.

Ο ένας μήνας που χωρίζει τη λήξη της ευνοϊκής ρύθμισης και την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ μπορεί να κοστίσει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε κάποιους φορολογούμενους. Και αυτό καθώς:

1. Εάν κάποιος ενταχθεί στη ρύθμιση για υπόθεση για παράδειγμα του 2007 θα πληρώσει σίγουρα λιγότερους φόρους σε σχέση με τα υψηλά πρόστιμα που ισχύουν. Αλλά ενδεχομένως η απόφαση του ΣτΕ να οδηγήσει στην παραγραφή της χρήση του 2007. Και η ένταξη στην οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση επιστροφή χρημάτων ακόμα και αν παραγραφεί η χρήση. Σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, οι φορολογούμενοι που εντάχθηκαν στη ρύθμιση ή θα ενταχθούν για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και δεν έχουν ακόμη πληρώσει τα σχετικά ποσά, θα τα πληρώσουν κανονικά. Και αυτό διότι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ προσήλθαν οικειοθελώς και η υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων αποτελεί εκτελεστό τίτλο για το δημόσιο.

2. Εαν από την άλλη αποφασίσει ο ίδιος φορολογούμενος να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ ενδεχομένως να χάσει διπλά. Δηλαδή την ευνοϊκή ρύθμιση που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου αλλά και το γεγονός ότι η απόφαση μπορεί να είναι αρνητική για αυτόν. Σε αυτή περίπτωση τα πρόστιμα που θα κληθεί να καταβάλει θα είναι αυξημένα έως και 120% για την απόκρυψη των εισοδημάτων.

Η καλύτερη λύση για αυτούς θα ήταν μία νέα παράταση έως το τέλος του έτους για την ένταξη στην ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εφορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου, εκτός των στοιχείων που θα αποκαλύψουν οι φορολογούμενοι, συνολικά των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων ακόμα και για τη χρήση που αφορά η δήλωση που θα υποβάλουν. Επί της ουσίας, η υποβολή της εθελουσίας δήλωσης δεν σημαίνει ότι παράγεται οριστικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο και τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Ο φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν ξεκινάει από το 30% της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και φθάνει μέχρι και το 60% ανάλογα με την περίπτωση και τον χρόνο απόκρυψης.

• Οι δηλώσεις υποβάλλονται χειρόγραφα.

• Για αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τις 31.5.2017 και μέχρι το πέρας της προθεσμίας (30.9.2017), ο τυχών οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 12% του κυρίου φόρου.

• Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Στην περίπτωση που έχει κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρου, ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται στο 36%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση στο 18%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1. Στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 62.000 φορολογούμενοι.

2. Το ποσό που έχουν αποκαλύψει-αποδεχθεί ανέρχεται περίπου στα 4 δισ. ευρώ

3. Έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής 250 εκατ. ευρώ.

4. Τα ποσά που αποκαλύπτονται κυμαίνονται από 100.000 έως 300.000 ευρώ.

http://www.liberal.gr/arthro/158613/oikonomia/forologika/mpros-gkremos-kai-piso-rema-gia-osous-entachthoun-stin-oikeiotheli-apokalupsi-eisodimaton.html