14 Αυγ 2017

Γιουσέιν Μπολτ: Το συγκινητικό «αντίο» ενός μεγάλου αθλητή

Ράγισαν καρδιές το βράδυ της Κυριακής στο Λονδίνο στο επίσημο «αντίο» του Γιουσέιν Μπολτ, ενός εκ των κορυφαίων σπρίντερ στην ιστορία του στίβου.
Το φινάλε έβαλε ο ίδιος ο «άνθρωπος-αστραπή»
γονατίζοντας στο ταρτάν και «αποχαιρετώντας» έτσι τους δρόμους ταχύτητας.
Μετά, δε, τον τελευταίο γύρο του θριάμβου σε ένα μοναδικό standing ovation ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ στον στίβο για να αγωνιστεί σε κάποιον αγώνα ταχύτητας.
«Όχι, έχω δει τόσους πολλούς να επιστρέφουν και να κάνουν πράγματα που τους ντροπιάζουν. Δεν θα γίνω κι εγώ σαν κι αυτούς» ξεκαθάριασε ο 30χρονος Τζαμαϊκανός.
Αν και χαρακτήρισε τρομακτικό τέλος το γεγονός ότι δεν κατάφερε να τερματίσει στην τελευταία του κούρσα, στα 4Χ100μ. των ανδρών καθώς τραυματίστηκε, εντούτοις δήλωσε ότι τον παρηγορεί το γεγονός ότι όπως του είπε κάποιος «και ο Μοχάμεντ Άλι έχασε τον τελευταίο του αγώνα, οπότε μην στεναχωριέσαι και τόσο».
Αποκάλυψε ότι έχει ήδη δεχθεί πρόταση για να γίνει βοηθός προπονητή στην ομάδα του Γκλεν Μιλς, του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από το θαύμα των σπρίντερν από την Τζαμάϊκα.
Όταν βέβαια ρωτήθηκε πώς φαντάζεται τον εαυτό του σε ηλικία 50 ετών απάντησε «δεν έχω ιδέα. Ελπίζω να έχω τρία παιδιά, να είμαι παντρεμένος, να βοηθάω τον στίβο και να τον βλέπω να μεγαλώνει».
Ως ενθύμιο ο δήμαρχος του Λονδίνου και ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Λονδίνου Σεμπάστιαν Κόε του χάρισαν ένα κομμάτι του στίβου από το 2012 ενώ τα μεγάφωνα έπαιζαν τραγούδια του Μπομπ Μάρλεϊ με 56.000 θεατές να τον αποθεώνουν.
Σε μια συμβολική κίνηση ο Μπολτ γονάτισε στην αφετηρία τόσο των 200μ. όσο και των 100μ. φίλησε το ταρτάν και προσευχηθήκε. «Έτσι ήθελα να πω το αντίο στους φίλους μου αλλά και στους δρόμους ταχύτητας» εξήγησε αργότερα.
Στην ερώτηση, τέλος, για το ποια πιστεύει ότι είναι η κληρονομιά που αφήνει απάντησε: «Απέδειξα ότι με τη σκληρή δουλειά όλα είναι δυνατά. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για τα παιδιά. «Να είστε δυνατοί, να είστε όσο καλοί μπορείτε» αυτή είναι μια καλή κληρονομιά».
Και για όσους είχαν ξεχάσει τον αλέγκρο χαρακτήρα του ο σπρίντερ από τη Τζαμάϊκα εξομολογήθηκε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι «να περάσω καλά, να κάνω ένα πάρτι και να πιω ένα ποτό, πρέπει να ηρεμήσω».