7 Αυγ 2017

Ο Ιβάν Σαββίδης ένα βήμα πριν αποκτήσει το Epsilon...


Η οριστικοποίηση από το ΕΣΡ του αριθμού (7) για τις τηλεοπτικές άδειες και του τιμήματος (35 εκατομ ευρώ) για...
την απόκτηση κάθε μιάς, οι νυν και οι υποψήφιοι καναλάρχες αναθεωρούν τους σχεδιασμούς τους.



Αλλά και η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη το πολεμικό κλίμα που δημιουργείται ξανά, επιλέγει να προχωρήσει σε δυο κινήσεις για να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα. Ξέρει ότι δεν έχει περιθώρια για δεύτερη αποτυχία.

Πρώτον, διαμηνύει ότι τα 35 εκατομ ευρώ θα δοθούν σε 10 δόσεις και όχι σε τρεις, όπως είχε επιβάλει στον περσινό αποτυχημένο διαγωνισμό ο Νίκος Παππάς. Αυτό αντιστοιχεί σε 3,5 εκατομ κάθε χρόνο -ποσό που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες με βάση τα προβλεπόμενα διαφημιστικά έσοδα.

Δεύτερον, προαναγγέλλει μείωση της φορολογίας, χαρακτηρίζοντας «υψηλή» την υπάρχουσα για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις.
 
Οι κινήσεις αυτές ρίχνουν τους τόνους και φαίνεται να διευκολύνουν ένα, τουλάχιστον, deal. Ο ιδιοκτήτης του Epsilon, Φίλιππος Βρυώνης, επιδιώκει να πουλήσει τον σταθμό και να αποχωρήσει -άλλωστε, ούτε πέρυσι είχε καταφέρει να παραδώσει έγκυρη εγγυητική επιστολή για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Ταυτόχρονα, ο Ιβάν Σαββίδης, ιδιοκτήτης του Έθνους και της Ημερησίας ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα έτοιμο κανάλι. Οι δυο τους ξεκίνησαν, λοιπόν, συζητήσεις και ήδη έχουν φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο.

Και τι θα γίνει το 19,63% των μετοχών του Mega, το οποίο κατέχει ο (και) πρόεδρος του ΠΑΟΚ; Άγνωστο προς το παρόν. Ας σκεφθούμε, πάντως, ότι έχει πληρώσει 5 εκατομ για την αγορά του και θα χρειαστεί να δώσει ακόμη 4 εκατομ (αν οι τράπεζες επιβάλλουν Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 20 εκατομ ευρώ), καθώς και περίπου ένα (κάθε χρόνο) για την αγορά της άδειας του άλλοτε μεγάλου καναλιού. Σύνολον 10 εκατομ ευρώ για να διατηρήσει το 19,63% του σταθμού.

Με σαφώς λιγότερα χρήματα από αυτά μπορεί να αγοράσει το Epsilon, να αποκτήσει άδεια, και να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης…

 
aixmi.gr