23 Σεπ 2017

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΦΩΤΙΑ»! Το χέρι βαθιά στην τσέπη θα βάλουν ιδιοκτήτες για την στατική επάρκεια των κτιρίων

akinita-7
Αν και τα πρόστιμα για την τακτοποίηση αυθαίρετων μειώνονται, οι ιδιοκτήτες αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα δαπάνη σύμφωνα με το νέο ...
νομοσχέδιο. Πρόκειται για τη μελέτη στατικής επαρκείας η οποία θα επιβάλλεται σε όλες τις αυθαίρετες κατασκευές, όπως αποκαλύπτει ο Άρης Λάμπος στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
Για παράδειγμα, σε ένα κτίριο 100 τ.μ. εκτός σχεδίου χτισμένο πριν το 1983 με τιμή ζώνης 1000 ευρώ: Μέχρι τώρα το πρόστιμο θα κόστιζε 1300 ευρώ. Ωστόσο με το νέο νόμο χρειάζεται μελέτη στατικής επαρκείας. Ναι μεν το πρόστιμο θα πέσει στα 750 ευρώ, όμως η μελέτη μπορεί να ξεπεράσει τις 2000 ευρώ!
Σε αρκετές περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών οι οποίες βρίσκονται στην Αττική, για να τακτοποιηθούν θα πρέπει να γίνει μελέτη στατικής επάρκειας. Στελέχη του Τεχνικού Επιμελητηρίου υποστηρίζουν πως οι αυστηροί κανονισμοί θα βγάλουν στατικά ανεπαρκή τα περισσότερα κτίρια που ελέγχονται. Το πρόβλημα «πιάνει» και τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με αυθαιρεσίες.
Δηλώνει ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Μιχάλης Τζάρας στο Star, δείχνοντας μια βεράντα στην οποία κάποια εποχή παλιότερα μπήκε ένας τοίχος και κλείστηκε: «Αυτός ο χώρος εχει ένα πρόστιμο αυθαιρέτου γύρω στα 1.000 ευρώ. Απαιτεί τώρα στατική επάρκεια όλου του κτιρίου, που δεν εχει κανένα λόγο γιατι είναι ισόγειο. Η στατική επάρκεια μπορεί να κοστίσει 3- 5.000 ευρώ».
Από την πλευρά του το Υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζει ότι τέτοιο πρόβλημα δε θα υπάρξει, καθώς συμφώνα με το νομοσχέδιο υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες δε χρειάζεται η μελέτη στατικής επαρκείας
«Ένα αυθαίρετο το οποίο ρυθμίζεται για 30 χρόνια εκ των οποίων τα 6 έχουν περάσει, ειναι δυνατό να χρειάζεται στατική επάρκεια; Κατ’ εμέ δεν χρειάζεται» δηλώνει πάντως ο κ. Τζάρας στο Star.
Πηγή:star